I svenska kyrkans beredskapsplan är begravningsverksamheten en del. I händelse av kris eller krig behöver det finnas markreserver på kyrkogårdarna som räcker till att begrava fem procent av invånarna. En kyrkogårdsförvaltning som förbereder sig är Värnamo församling, som Sveriges radio var först med att berätta om.
- Vi gjorde en utbyggnad 2011, då kyrkogården var full, som vi trodde skulle räcka i många många år. Vi har använt några kvarter och på sikt måste vi utöka kyrkogården ytterligare, säger Tobias Munkholm kyrkogårdschef i Värnamo.
Innan den 15 maj i år ska Växjö stift ha sett över sin beredskap. Värnamo som har 22 000 invånare behöver ha extra begravningsplatser för 1 100 personer för att uppfylla kravet på att kunna begrava fem procent av befolkningen.
Elavbrott påverkar inte kistbegravningar
I ett krisläge kan man inte förlita sig på att elförsörjningen fungerar som vanligt. Det, och ifall det inte finns bränsle, gör att man inte kan vara säker på att kroppar kan kremera.
- Att inte kunna kremera är enda orsaken till att det behöver finnas platser för just kistbegravningar. Men då handlar det om extrema situationer. Och elavbrott skulle också påverka kylförvaringen, så hur man kan korta ner kyltiden är också något vi måste se över.
Har ni någon plan för det, till exempel reservkylar?
- Nej inte i nuläget. Men vi håller på att se över hela kedjan från dödsfall till begravning.
Är maskiner för att gräva gravar inte beroende av el?
- Vi har batterimaskiner för att klippa häckar, gräs och annat. Men grävmaskinerna drivs av diesel. Och det får vi såklart hoppas det kommer att finnas om någon kris eller krig inträffar. I allra yttersta fall får man handgräva gravarna. Men det får vi såklart hoppas aldrig blir fallet.
Har ni fått några reaktioner från samhället kring er planering?
- En del har hört av sig och sagt att de aldrig ens tänkt eller reflekterat över det här. Många målar upp scenariot av krig med tanke på omvärldsläget, men det kan ju vara andra katastrofer än krig det rör sig om, till exempel översvämningar som kan förstöra kyrkogårdar. Vi har pratat om dessa frågor i stiftet redan under pandemin, säger Tobias Munkholm.