Växjö stift positivt till vindkraft men lokal församling säger nej

"Vi tar hänsyn till de boende och säger nej till vindkraft på församlingens mark", säger Karin Dolk Andersson-Dolk, fastighetsutskottet i Södra Ljungas församling.  Stiftet är tvärtom positiva tilll vindkraft och Per-Wilhelm Sivertsson på Växjö stift hänvisar till Svenska kyrkans klimatmål. Foto: Privat, Johan Nilsson/TT

Södra Ljunga församling svarade nej på förfrågan om att arrendera ut sin mark till vindkraftverk. Växjö stift som har mark genom prästlönetillgångarna inom samma församling ställer sig generellt positivt till vindkraft och utesluter inte utarrendering.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

"Vi tar hänsyn till de boende och säger nej till vindkraft på församlingens mark", säger Karin Dolk Andersson-Dolk, fastighetsutskottet i Södra Ljungas församling.  Stiftet är tvärtom positiva tilll vindkraft och Per-Wilhelm Sivertsson på Växjö stift hänvisar till Svenska kyrkans klimatmål. Foto: Privat, Johan Nilsson/TT

– Vi sätter inte stopp för vindkraftetablering, men vi tar beslut över den mark som vi äger, bland annat med hänvisning till påverkan på de människor som bor där, säger Karin Andersson-Dolk som är ordförande i fastighetsutskottet i Södra Ljunga församling.

Det är flera vindkraftsbolag som har kontaktat Svenska kyrkan både på församlings- och stiftsnivå. Södra Ljunga församlings kyrkoråd sa nej med hänvisning till församlingsbornas reaktion samt till att kommunen inte hade med den aktuella marken i sin vindkraftsplan. Men för den mark som ingår i prästlönetillgångarna (PLT) är Växjö stift generellt positiva till arrende för vindkraft. Inget beslut finns dock ännu det specifika projektet i Hamneda i Ljunga församling.

Per-Wilhelm Siwertsson som är specialist inom mark- och fastighetsförvaltning inom PLT i Växjö stift pekar bland annat på Svenska kyrkans klimatmål att vara klimatneutral till 2030. I detta ligger bland annat att ska driva på investeringar i sol- och vindkraft.  

– Vi är den femte största markägaren i landet och om inte vi generellt ställer oss positiva så försvåras omställningen. Klimatmålen finns inom Svenska kyrkan på alla nivåer, ända från nationell nivå och biskoparna, där stöd finns för att att ställa sig positiva till förnybara energikällor för den mark som ingår i prästlönetillgångarna, säger Per-Wilhelm Siwertsson.

Uppmaning till mer grön energi

– Jag vet att stiftet uppmanar oss till mer grön energi, men frågan är vad det är. Vindkraft är ju också ett stort ingrepp i människors liv, naturen och djurlivet. Frågan är väldigt svår, säger Karin Andersson-Dolk som upprepar att församlingens djupa förankring i bygden var viktig i beslutet.

Siwertsson är medveten om att det finns olika åsikter om vindkraften i församlingarna och har förståelse för att de enskilda församlingarna som är närmast medlemmarna kan ha en annan infallsvinkel och att kritik kan komma från medlemmar.

– Innan vi tecknar avtal på våra fastigheter remissar vi ut till aktuellt pastorat eller församling och vi har vid behov också åkt ut och pratat i kyrkoråden. Det är naturligtvis bäst att ha pastoraten och församlingarna med sig och oftast har vi det, men ibland blir det kritik och vi har olika åsikter. Det kan också förekomma enskilda medlemmar som till exempel hotar med att gå ur kyrkan. Så är det inte för andra markägare, men vi måste försöka hålla en rak linje, i annat fall blir det ingen vindkraft på kyrkans marker.

Fakta: Fler säger nej till vindkraft

Allt fler vindkraftsprojekt stoppas. Det beror oftast på nej från kommuner och lokala protester, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Knappt hälften av alla vindkraftsprojekt från 2014 fram till nu har fått klartecken att börja byggas. Samtidigt säger Energimyndigheten att det kan behövas fyra gånger så mycket vindkraft som i dag för att möta behovet av el.