Växjökretsen: Vi lämnar KyrkA

Foto: Mikael M Johansson, Marcus Gustafsson

Kyrkans akademikerförbund drabbas av nya avhopp och protester. Flera ledamöter i Växjökretsen väljer att hoppa av sina uppdrag. Nu planerar de att gå in i andra förbund.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Foto: Mikael M Johansson, Marcus Gustafsson

Uppdaterad med kommentar av kretsens ordförande Fredrik Hollertz

– Ledningen har krävt lojalitet av kretsarna och försökt att tysta dem. Den har krävt att kretsarna inte ska kommunicera med varandra. Men lojalitet kan inte vara blind lydnad, säger Erik Keijser, sekreterare i Kyrkans akademikerförbunds (KyrkA) Växjökrets styrelse.

Han är en av ledamöterna i kretsen som nu lämnar sitt uppdrag och medlemskap i KyrkA. 

Under den gångna veckan har flera kretsar beslutat att stå fast i sin kritik mot Kyrkans akademikerförbunds ledning. Lunds stiftskretsordförande valde också att hoppa av uppdraget i protest mot ledningen och styrelsen på central nivå.

I en debattartikel i Kyrkans Tidning skriver sju representanter för KyrkA:s Växjökrets att de hoppar av sina uppdrag inom förbundet – och planerar istället att vända sig till andra förbund.

”Vi orkar inte längre vara kvar och arbeta för förändring. Vi har svårt att se hur nödvändig förändring skulle vara möjlig”, skriver de i debattartikeln.

Erik Keijser. Foto: Svenska kyrkan Växjö stift

– Kretsens styrelse har begärt ett extra förbundsfullmäktige och det tror jag skulle behövas för att återställa förtroendet för förbundets ledning och styrelse. Vi fick inget svar på vår begäran, i stället förklarade förbundsstyrelsen att den har förtroende för sig själv, och det kan väl uppfattas som ett svar, säger Erik Keijser.

Han menar att ”alla kort måste upp på bordet” för att förbundet ska kunna sluta upp kring ledningen: hur de hanterar pengar och personal.

–En oberoende granskning ska visa att det gått rätt till, det räcker inte med att ledningen säger det.

– Ledningens sätt att hantera situationen präglas av för lite ödmjukhet, för lite öppenhet och för lite insyn. Det mesta i förbundets årsredovisning borde ska kunna visas upp. Och detta handlar inte bara om förtroendet för KyrkA, utan i förlängningen också om förtroendet för Svenska kyrkan och för fackföreningsrörelsen, säger han.

De avgående styrelseledamöterna har också bestämt sig för att lämna KyrkA.

– Men vi har inte fattat något gemensamt beslut om till vilket fackförbund vi ska gå i stället. Det blir upp till var och en.

Kyrkans Tidning söker representanter för Kyrkans akademikerförbunds ledning för en kommentar.

Bror Holm. Foto: Johannes Frandsen

Bror Holm, förbundsordförande i KyrkA, känner inte igen sig i den bild som representanterna i Växjö målar upp. 

”Artikelförfattarna säger i debattartikeln att kretsarna inte får prata. Det stämmer inte. Vi har dock sagt att vi inte främst ska föra en debatt offentligt. Vi har heller inte förbjudit en dialog. Det finns etablerade fora för den dialogen inom förbundet att använda”, skriver han i en kommentar till Kyrkans Tidning.

Att gå in i ett annat Saco-förbund, vilket debattörerna från Växjö föreslår, är inte rätt väg, enligt Bror Holm:

”Vi uttrycker förvåning över att ni vill släppa igenom ett minskat inflytande, dels genom att själva avgå som representanter för KyrkA , dels genom att vilja ingå i ett större förbund. Hur mycket inflytande tror artikelförfattarna att de skulle få i ett förbund som har sitt fokus på andra yrkeskategorier utanför Svenska kyrkan?”

Fakta: Medlemmar och kretsar i Kyrkans akademikerförbund

KyrkA hade i november omkring 4 600 medlemmar.

De kretsstyrelser som nu upprepat sin kritik mot KyrkA:s ledning representerar kretsar med drygt 2 200 medlemmar och med 30 av 70 delegater vid förbundsfullmäktige.

"Förstår frustrationen" bland avhoppare

Fredrik Hollertz är ordförande i Växjökretsen.

– I egenskap av kretsordförande så skulle jag gärna ha sett att vi tillsammans fortsatte arbetet för att förbättra inom förbundet, säger Fredrik Hollertz.

– Men jag har stor respekt för att de har valt att lämna. Jag kan förstå frustrationen och det finns inget agg mellan oss i styrelsen. Det är mer en samvetsfråga.

Nu har sju ledamöter aviserat sina avhopp. Hur många är ni kvar?

– Vi är nätt och jämt beslutsmässiga.

Han berättar att kretsen redan har haft en tuff höst bakom sig, med två möten i november där de försökte rekrytera fler till det fackliga arbetet.

– Det pågår ett försök att få till en nystart, säger Fredrik Hollertz.

Kretsstyrelsen har tidigare skickat en skrivelse med kritik till förbundsledningen. Något ytterligare beslut har Växjö inte fattat.

– Detta har de styrelseledamöter som är kvar att hantera.

Fakta: Kyrkans akademikerförbunds kretsar

Uppsala
Linköping
Skara
Strängnäs
Västerås
Växjö
Lund
Göteborg
Karlstad
Härnösand
Luleå
Visby
Stockholm
Krets 14 (Kyrkokansliet)
Utlandskretsen