Är du beredd att bli ny ärkebiskop – så svarar biskoparna

Bara en kan bli utvald, och oftast är det någon som redan är biskop. Nu börjar sökandet efter en ny ärkebiskop efter Antje Jackelén.

"Nej" säger Eva Nordung Byström, Åke Bonnier och Andreas Holmberg, medan andra lämnar dörren lite på glänt.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Bara en kan bli utvald, och oftast är det någon som redan är biskop. Nu börjar sökandet efter en ny ärkebiskop efter Antje Jackelén.

Vanligen är det en av de sittande biskoparna som väljs när ny ärkebiskop ska utses. Därför har vi frågat Svenska kyrkans biskopar:

1. Skulle du tacka ja om du blir nominerad till ärkebiskopskandidat? 
Om ja, varför? Om nej, varför? 

2. Hur viktigt är det att det är någon i nuvarande biskopsmöte som blir ärkebiskop? Kan du tänka dig någon som inte är biskop i dag?

Eva Nordung Byström, Härnösands stift.

Eva Nordung Byström:

1. Nej, jag upplever mig inte kallad till det uppdraget. 

2. Det känns tryggt med den kontinuitet det skulle innebära om någon av kollegorna tog på sig det ansvaret. 

Åke Bonnier, Skara stift. Foto: Carla Karlsson

Åke Bonnier:

1. Jag ställer inte upp i ärkebiskopsvalet om jag blir tillfrågad därför att jag är för gammal. Jag går i pension inom ett antal år och det är bra om ärkebiskopen, likt Antje Jackelén, kan sitta en längre tid på stolen.

2. Jag menar att det är bra om ärkebiskopen har erfarenhet av vad det innebär att vara stiftsbiskop. Ärkebiskopen är ju ordförande för biskopsmötet. 

Det viktiga är att det blir en bra person som uppfyller de formella kriterierna och som passar för uppdraget med en förmåga att leda och företräda. Dessa kriterier uppfylls främst av biskoparna i biskopsmötet om än inte bara.

Fredrik Modéus, Växjö stift. Foto: Lars Rindeskog

Fredrik Modéus:

1. Jag har inte bestämt mig än. Jag behöver tid för bön och samtal med mina närmaste om vad det skulle innebära. Återkommer med tydligt besked.

2. Jag tror att det är viktigt att nästa ärkebiskop har en egen erfarenhet av vad det innebär att vara biskop.

Andreas Holmberg, Stockholms stift. Foto: Magnus Aronson

Andreas Holmberg:

1. Nej. Därför att min kallelse och uppgift är att fortsätta tjäna som biskop i Stockholms stift, en tjänst jag nyss gått in i. 

2. Det finns många fördelar med att ärkebiskopen väljs bland någon av dem som redan är biskop. Men oavsett vem det blir kommer jag med glädje och förbön ta emot den person Gud och kyrkan kallar till tjänsten som vår nästa ärkebiskop. 

Johan Dalman, Strängnäs stift. Foto: Marcus Gustafsson

Johan Dalman:

1. Det är mycket som ska hända innan den frågan eventuellt ska besvaras. Stor respekt för processen.

2. Rätt person är viktigare än vederbörandes nuvarande position.

Thomas Petersson, Visby stift. Foto: Jessica Lindgren-Wu

Thomas Petersson:

1. Jag menar att alla som får frågan att ställa upp som biskop eller ärkebiskop, som inte har personliga hinder, ska ställa sig till förfogande. Det är en del av vigningstjänsten, en del av att ta det gemensamma ansvaret för vår kyrka.

2. Jag tror det är en stor fördel och styrka att själv ha varit stiftsbiskop. Många frågor i biskopsmöte och kyrkostyrelse handlar om erfarenhet och kompetens där egen erfarenhet som biskop tillför något. Det kan givetvis också vara så att någon har motsvarande kompetens men framförallt just nu behövs som ärkebiskop i Svenska kyrkan.

Johan Tyrberg, Lunds stift. Foto: Mikael M Johansson

Johan Tyrberg:

1. Det är å ena sidan en hypotetisk fråga som främst genererar hypotetiska svar. Men å andra sidan menar jag att alla som svarat ja till kyrkan ska ha väldigt speciella skäl för att säga nej när kyrkan kallar. Det handlar inte om att ”ställa upp” eller ”stå till förfogande”.

2. Det är definitivt en bra erfarenhet att ha varit biskop men jag utesluter inte att det kan finnas andra kompetenta kandidater.

Flera av biskoparna vill inte svara på Kyrkans Tidnings frågor.

Mikael Mogren, Martin Modéus, Åsa Nyström, Susanne Rappmann, Karin Johannesson samt Sören Dalevi avböjer att svara på frågorna.

Fakta: Val av ärkebiskop

Ärkebiskopen utses genom val i alla stift.

Rösträtt i dessa val har bara särskilt röstberättigade. Valet ska föregås av ett nomineringsval.

Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar prövar sedan behörigheten att vigas hos dem som fått fem procent eller mera av rösterna i nomineringsvalet och inte redan är vigda till biskop.

Om möjligt ska minst fem kandidater bli behörigförklarade.

Vid ett val av ärkebiskop röstar:

- domkapitlets och stiftsstyrelsens ledamöter i samtliga stift.

- ledamöterna i kyrkostyrelsen.

- de som är anställda tills vidare eller minst sex månader som präster eller diakoner i Uppsala stift eller i någon av dess församlingar eller pastorat.

- särskilt utsedda elektorer för Uppsala stift.

Till ärkebiskop får bara den vigas som är prästvigd.

Källa: Kyrkoordningen