Berling media skär ner på personal

- Nedskärningarna beror på förändringar i förlags- och tidningsbranschen, förändringar som påskyndats av pandemin, säger Åsa Steholt Vernerson, vd för Berling media och Verbum. Foto: Lars Rindeskog

Digitalisering och coronapandemin har påverkat intäkterna och Berling media säger nu upp personal. Totalt försvinner tolv tjänster.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Ekonomi Corona
- Nedskärningarna beror på förändringar i förlags- och tidningsbranschen, förändringar som påskyndats av pandemin, säger Åsa Steholt Vernerson, vd för Berling media och Verbum. Foto: Lars Rindeskog

I koncernen Berling media ingår bolagen Gleerups Utbildning, Gothia Fortbildning och Verbum. Koncernen har anställda i både Malmö och Stockholm. 

Berling medias interna produktionsavdelning, som bland annat arbetar med Verbums tidningar Kyrkans Tidning och Sändaren, kommer nu att avvecklas. Tidningarnas utgivning eller bemanningen på redaktionerna påverkas dock inte av förändringarna. 

I stället för att ha en intern produktionsavdelning i koncernen kommer Verbum börja köpa in tjänster som foto och redigering från en extern part. Sju personer sägs upp.

- Vi har haft en produktionsavdelning som gjort ett fantastiskt jobb. Det handlar om att vi inte har kunnat skala upp och ner, för att anpassa oss när vi haft en sämre beläggningsgrad, säger Åsa Steholt Vernerson, vd för Berling media och Verbum.

Vad kan det få för konsekvenser?

- Kollegorna i huset har jobbat väldigt tätt tillsammans, det blir en utmaning men vi har arbetat mycket med frilans innan och känner oss trygga med att det kommer bli bra.

Åsa Steholt Vernerson säger att nedskärningarna beror på förändringar i förlags- och tidningsbranschen i stort. Förändringar som påskyndats av pandemin.

- Vi har över tid sett en förflyttning från tryck till digitalt. Det påverkar Verbum i hög grad eftersom vi är väldigt beroende av de tidningar som vi ger ut. Kyrkans Tidning, Sändaren och en del uppdragstidningar för församlingar.

- Vi har också en väldigt viktig bokutgivning och där ser vi också en förflyttning till andra tjänster. När corona kom blev det ännu tydligare.

Verbums bokutgivning har påverkats av att Svenska kyrkans församlingar på grund av restriktionerna inte kunnat bedriva sin verksamhet som vanligt, gudstjänster har ställts in och konfirmationer flyttats fram. För tidningarnas del handlar det framför allt om strukturella förändringar i branschen, som minskande prenumerationer och annonsintäkter.

Även på Verbums marknadsavdelning har i oktober två personer sagts upp. Det beror enligt Åsa Steholt Vernerson på att arbetet har omorganiserats och effektiviserats.

- Från att ha arbetat mer traditionellt med tryck kan vi nu jobba mer målgruppsanpassat. Vi ser att vi når våra kunder på ett bättre sätt som också gör att vi kan vara färre.

Under pandemin har Verbum ställt om. Digitalt material har tagits fram till stöd för församlingarna och webbinarier har genomförts. Åsa Steholt Vernerson säger att digitaliseringen kommer att fortsätta vara ett stort fokusområde framöver.

På Gothia fortbildning, som också ingår i koncernen, sägs fem personer upp. Även det till följd av minskande intäkter i kölvattnet av pandemin.