Kyrkostyrelsen har gett alla församlingar och pastorat att till år 2022 ta fram lokalförsörjningsplaner. Där ska framgå vilket behov av fastigheter, exklusive kyrkor, som finns för verksamheten och åtgärder presenteras för att i framtiden nå en mer kostnadseffektiv och hållbar förvaltning.
Samtidigt ökar de minskande medlemsintäkterna på förändringen mot färre och mer kostnadseffektiva fastigheter. Många församlingar väljer nu att sälja församlingshem.
Gagnef pastorat är i slutfasen av att sammanställa sin lokalförsörjningsplan. Men på grund av att ekonomin länge varit pressad gjordes redan förra året en översyn av pastoratets fastigheter.
– Vår ekonomibyrå har varit tydliga med att vi behöver avyttra två tak och en tjänst. Himmilsgården och Floda församlingshem är de som används minst, säger kyrkoherde Margareta Carlenius.
Gagnef pastorat har omkring 75 procent kyrkotillhöriga. Sedan år 2000 har drygt 100 medlemmar lämnat per år och pastoratet väntas i år gå back med 1,83 miljoner.
Himmilsgården har värderats till 3,8 miljoner och har 190 000 i driftskostnader per år. Huset bygges år 2008, till en kostnad på drygt 7 miljoner. Ambitionen var en samlingpunkt för de boende i Djurås, men riktigt så blev det inte. Sedan invigningen har verksamheten trappats ner år för år. Desto mer verksamhet bedrivs i församlingshemmet i Gagnef Kyrkbyn, sex kilometer från Djurås.
När Kyrkans Tidning besöker Gagnef har pastoratet precis tecknat ett avtal om att hyra ut Himmilsgården till kommunen och söndagens tacksägelsegudstjänst blir den sista.
– Jag vet att en del mänskor har sitt hjärta här och det är sorgesamt för dem. Men det är en så bra lösning som det bara går, säger Margareta Carlenius.
Församlingshemmet i Dala Floda är värderats till 3,2 miljoner och har driftkostnader på drygt 300 000 kronor om året. Dessutom behöver huset rustat upp till en beräknad kostnad på 1,5 miljoner.
Här bedriver kyrkan barnverksamhet och diakonal verksamhet, ordnar taco-kvällar och håller kvällsmässor.
– Vi ser att människor i Floda inte är särskilt intresserade av att gå i kyrkan, därför har församlingsrådet beviljats att fira gudstjänst en gång i månaden och i stället ha familjeinriktad gudstjänst på kvällen i församlingshemmet. Det har fungerat bra, då kommer både barnfamiljer och gamla.
Margareta Carlenius säger att det framför allt är det de föreningar som hyrt lokalerna som protesterat högst mot säljplanerna.
– Bygden vill ha kvar sin samlingslokal som de kan bedriva sin verksamhet i. Men vårt uppdrag är att ha lokaler till det som är kyrkans uppgift.
Men det finns inga planer på att titta på andra fastigheter att avyttra i stället?
– Vi är så klart öppna om det händer något annat. Men de här församlingshemmen är de som används mindre. Mockfjärd och Kyrkbyns församlingshem används betydligt mycket mer.