Svenska kyrkans IT-uppmaning till församlingarna

-Tunna klienter var en bra lösning, men är det inte längre det, säger Pelle Djerf, IT-sektionschef på kyrkokansliet. Foto: Lilly Palm/Gustaf Hellsing/Ikon

Förändrade behov ställer nya krav på församlingarnas IT-utrustning. Nu ska bärbara datorer ersätta de omkring 4 000 tunna klienter som används i församlingar och pastorat.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

IT Teknik

-Tunna klienter var en bra lösning, men är det inte längre det, säger Pelle Djerf, IT-sektionschef på kyrkokansliet. Foto: Lilly Palm/Gustaf Hellsing/Ikon

Nationell nivå avråder nu från nya inköp av så kallade tunna klienter, enkla datorer med minimal prestanda som man inte kan arbeta från utan att koppla upp sig på Svenska kyrkans gemensamma it-plattform (GIP).

Avrådan grundar sig i att tekniken har förändrats sedan Svenska kyrkan började satsa på tunna klienter. Det som var en bra lösning då är inte längre det, menar Pelle Djerf, IT-sektionschef på avdelningen för gemensamma funktioner på kyrkokansliet.

Spara pengar

– Den teknologin är på väg ut för alla som jobbar på kontor i hela samhället. Redan för fem år sedan började investeringarna i samhället i stort flytta mot andra typer av klienter. Numera jobbar man oftare hemma, de tunna klienterna är inte mobila, och tekniken togs fram när videokonferenser i stor skala via Teams inte fanns, säger han.

I samband med att GIP driftsattes år 2012 började tunna klienter köpas in lokalt i församlingarna. Tanken med inköpen då var att spara pengar. Tunna klienter kostar ungefär en tredjedel av vad en bärbar dator kostar och hälften av vad en stationär dator kostar.

Supportkostnaden på en sådan dator blir också låg eftersom den inte har någon hårddisk och många andra funktioner som en vanlig dator har. Det kan gå flera år utan att den behöver servas av en tekniker.

Nu finns 4 000

– Det passade väldigt bra för Svenska kyrkan då och var helt rätt satsning. Men med tiden är det helt naturligt att teknik förändras och åldras. Livslängden har ändå varit bra och tunna klienter har tjänat kyrkan väl, säger Pelle Djerf.

Ute i församlingar och pastorat finns omkring 4 000 tunna klienter på de runt 21 000 anställda i Svenska kyrkan. Förra året köptes några nya tunna klienter in, och trots att systemet ska fasas ut så kommer de att hinna betala av sig, menar Pelle Djerf.

– Under hösten kommer en utredning att påbörjas om när tunna klienter och fjärrskrivbord ska bort. Troligen blir det om några år och då har de som köptes förra året använts och investeringen som då gjordes hunnit komma till nytta.

Elektronik återvinns

Men Pelle Djerf säger också att det inte finns några siffror på om Svenska kyrkan har tjänat rent ekonomiskt på att köpa tunna klienter under de åren som möjligheten funnits.

Många anställda i Svenska kyrkan arbetar mer mobilt numera varför församlingar och pastorat satsar på bärbara datorer - laptops. Foto: Annika Byrde/TT

– De siffrorna har respektive församling. Kostnader är såklart viktiga att titta på, men också arbetsmiljö och effektivitet. Nu när många arbetar mer mobilt satsar församlingar och pastorat mer på laptops. 

Rekommendationen från nationell nivå är att all elektronik som inte längre används går in i en återvinningsprocess av miljöskäl. Kyrkokansliet har inte insyn i varje församlings arbetssätt, men Pelle Djerf bedömer att återvinning sker i stor utsträckning.

Har ni fått några kommentarer från församlingar och pastorat om beskedet?

– Några har reagerat negativt och där förklarar vi att detta inte är något vi väljer att göra utan att teknikbranschen och samhället kräver det. Vi kan välja hur länge vi vill förhala det, men vi måste så småningom göra det som övriga samhället redan har gjort, säger han.

Pelle Djerf förklarar också att det är en fråga om förhållningssätt.

– I andra delar av kyrkan ser man i femtio- eller hundraårsperspektiv, men så är det inte i teknikens värld. Där är det inte ovanligt att nya och moderna saker behöver bytas ut efter omkring fem år. 

"Rätt beslut"

För 3-4 år sedan när utrullningen av Microsoft 365 planerades, övervägde kyrkokansliet att byta ut tunna klienter och börja avveckla fjärrskrivbordet.

- Vi lade de tankarna åt sidan då det är svårt att lyckas med allt för många förändringar samtidigt. Risken finns att belastningen på resurserna på alla nivåer blir för hög och att arbetet avstannar. Det känns nu i efterhand som att det var helt rätt beslut.

Fakta: Tunna klienter

  • Saknar en traditionell hårddisk och  innehåller minimalt med komponenter för att kunna fungera.
  • Man kan inte jobba  från en tunn klient utan måste koppla upp sig mot centrala system.