Nationell nivå avråder nu från nya inköp av så kallade tunna klienter, enkla datorer med minimal prestanda som man inte kan arbeta från utan att koppla upp sig på Svenska kyrkans gemensamma it-plattform (GIP).
Avrådan grundar sig i att tekniken har förändrats sedan Svenska kyrkan började satsa på tunna klienter. Det som var en bra lösning då är inte längre det, menar Pelle Djerf, IT-sektionschef på avdelningen för gemensamma funktioner på kyrkokansliet.
Spara pengar
– Den teknologin är på väg ut för alla som jobbar på kontor i hela samhället. Redan för fem år sedan började investeringarna i samhället i stort flytta mot andra typer av klienter. Numera jobbar man oftare hemma, de tunna klienterna är inte mobila, och tekniken togs fram när videokonferenser i stor skala via Teams inte fanns, säger han.
I samband med att GIP driftsattes år 2012 började tunna klienter köpas in lokalt i församlingarna. Tanken med inköpen då var att spara pengar. Tunna klienter kostar ungefär en tredjedel av vad en bärbar dator kostar och hälften av vad en stationär dator kostar.
Supportkostnaden på en sådan dator blir också låg eftersom den inte har någon hårddisk och många andra funktioner som en vanlig dator har. Det kan gå flera år utan att den behöver servas av en tekniker.
Nu finns 4 000
– Det passade väldigt bra för Svenska kyrkan då och var helt rätt satsning. Men med tiden är det helt naturligt att teknik förändras och åldras. Livslängden har ändå varit bra och tunna klienter har tjänat kyrkan väl, säger Pelle Djerf.
Ute i församlingar och pastorat finns omkring 4 000 tunna klienter på de runt 21 000 anställda i Svenska kyrkan. Förra året köptes några nya tunna klienter in, och trots att systemet ska fasas ut så kommer de att hinna betala av sig, menar Pelle Djerf.
– Under hösten kommer en utredning att påbörjas om när tunna klienter och fjärrskrivbord ska bort. Troligen blir det om några år och då har de som köptes förra året använts och investeringen som då gjordes hunnit komma till nytta.
Elektronik återvinns
Men Pelle Djerf säger också att det inte finns några siffror på om Svenska kyrkan har tjänat rent ekonomiskt på att köpa tunna klienter under de åren som möjligheten funnits.