”Vi står inför ett gigantiskt skifte”

Deltagare från ACT Alliance, Lutherska världsförbundet och Kyrkornas världsråd demonstrerar på klimatmötet i Madrid. Foto: LWF/Albin Hillert

Klimatmötet i Madrid, COP 25, är över. Kyrkornas världsråd har där arbetat med att ge röst åt klimatkrisen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Deltagare från ACT Alliance, Lutherska världsförbundet och Kyrkornas världsråd demonstrerar på klimatmötet i Madrid. Foto: LWF/Albin Hillert

– Hoppet var att lösa kvarstående delar av Parisavtalet, men det gick ju inte i land, säger Henrik Grape, som ledde Kyrkornas världsråds delegation på mötet.

Han syftar på artikel 6 i avtalet som rör hur utsläppshandel ska räknas.

–Det var bra att en del bitar som riskerade att bli en svag överenskommelse skickades vidare till nästa möte.

Henrik Grape tycker att de länder som blockerat överenskommelsen, bland annat USA och Brasilien, har en korkad hållning.

– Om de hade lite längre perspektiv på frågorna så skulle de se att de var först med att få nya marknadsandelar om de ställde om tidigt. Kortsiktigt tänkande och girighet är inte en bra kombination för att tänka hållbart, säger han.

Henrik Grape är också kritisk mot USA:s agerande.

– USA har gått från att vara en någorlunda progressiv kraft i klimatpolitiken till att gå flera steg tillbaka och bli en värre bromskloss i klimatpolitiken än det var under George W Bushs tids som president.

Kyrkornas världsråd och andra trosbaserade organisationer har, enligt Henrik Grape, funnits på plats på klimatmötet för att bidra med en annan röst än de som har kortsiktiga intressen. Han säger att kyrkans eller religionsföreträdares röster är respekterade i många länder för att bidra med ett mindre partiskt perspektiv än andra.

Henrik Grape talar under en presskonferens på klimatmötet. Foto: LWF/Albin Hillert

Man har också mött och samtalat med flera förhandlingsdelegationer för att ge en kyrkornas röst till den klimatkris som drabbar alltfler i deras dagliga liv.

SVT har i samband med klimatmötet publicerat inslag där miljörörelsen anklagas för att föra vänsterretorik. Ett exempel är en forskare som uttalar sig om att uttrycket klimaträttvisa främst tilltalar vänsterväljare. Henrik Grape tycker att de uttalandena är mycket märkliga.

– Att tala om rättvisa borde inte vara vänsterpopulism. Vikten av att vi har en fungerande rättsstat kan knappast anses vara vänsterpopulism eller vänsterpolitik. Kyrkornas världsråd har talat om klimaträttvisa under mycket lång tid. Vid klimatmötet på Bali 2007, COP 13, hade vi ett event med en modell för en rättvis fördelning av klimatåtgärder. Som kristna har vi så mycket i Bibeln att hänvisa till när vi talar om rättvisa att det inte går att ignorera om vi ska vara trogna uppdraget att vara kyrka, säger Henrik Grape.

Han håller dock med om att det är olyckligt att klimatfrågan har hamnat på vänster- högerskalan i politiken.

– Den är alldeles för viktig för det. Vi står inför ett gigantiskt skifte för att ställa om samhällsstrukturen och varken vänster- eller högerlösningar i traditionella varianter räcker för att lösa problemen, säger han. Här måste till ett helt nytt tänk som vi bara är i början av att formulera.