Anseenderevisionen som görs av en extern konsultbyrå är inte helt färdig. Men det är den som ligger till grund för förbundsstyrelsens skärpta krav om organisationsnummer. Kent Österdahl, ledamot i förbundsstyrelsen, säger att revisorerna gav tydliga signaler om att detta var en stor brist som måste åtgärdas omgående.
– Revisorerna var väldigt tydliga med att den enda juridiska tolkningen av detta är att de kretsarna är egna juridiska organisationer, som inte kan representera KyrkaA eller ta emot pengar från KyrkA:s medlemsmedel.
Varför var det så bråttom att ta bort de egna organisationsnumren?
– De här revisorerna är specialister och var väldigt tydliga med att det här är absolut förbjudet och att vi måste ta bort det snarast.
Flera av kretsarna har bett om att få ta del av protokoll och utdrag från anseenderevisionen, varför har de inte fått det?
– I vårt förbund är förbundsstyrelsen högsta beslutande organ när förbundsfullmäktige inte är samlat. Det här är en fråga för förbundsstyrelsen och förbundstyrelsen har kommunicerat ut det till kretsarna på flera olika sätt.
– Vi tog tag i det här i juni månad, vi har förlängt svarstiden och påmint om det.
Skickade ni ut någon signal om att ifall kretsarna inte skickade in i tid så skulle de bli uteslutna?
– Ingen har blivit utesluten på grund av det här. I breven till kretsarna var det tydligt att om man inte gör det här så väljer man att stå utanför organisationen KyrkA. Det är fem kretsar som har valt att göra det och vi var tvungna att säga upp deras förtroendeuppdrag.
Finns det möjlighet för kretsarna att ingå i KyrkA igen?
– De är kvar som medlemmar. Om de vill återinträda och få ett förtroende igen får vi först utbilda och sedan får vi ta ställning till om det finns ett förtroende.
Men just nu har förbundsstyrelsen inget förtroende för dem?
– Just nu har de valt att stå utanför. De som är med i de här kretsstyrelserna kan inte representera KyrkA.
Finns det en förståelse för att kretsstyrelserna vill se underlaget, revisorernas beskrivning, som ju är det som ni agerar på?
– Det skulle inte behövas något underlag, kan vi tycka. Men vi har med den här frågan när vi sedan samtalar med dem som vill få förnyat förtroendeuppdrag.
Kent Österdahl säger att medlemmar i de berörda stiften ska vända sig till kansliet i Stockholm för att få fackligt stöd.
– Vi har förstärkt kansliet och har bemanning som räcker till.
De förtroendevalda som varit delvis tjänstlediga från sina arbeten för att kunna arbeta fackligt och som nu inte längre kan företräda KyrkA får ersättning under en månad. Detta enligt uppsägningstiden i deras regionala avtal.
– Då står KyrkA för ersättningen för de här personerna, om de arbetar inom Svenska kyrkan på sina vanliga jobb.
Den 5–6 oktober har KyrkA förbundsfullmäktige. Kent Österdahl säger att de ledamöter som kommer från de berörda stiften, men som inte tillhört kretsstyrelserna, är välkomna att delta. De som satt i de tidigare kretsstyrelserna får inte närvara.
– De har ställt sig utanför och kan inte representera KyrkA.