Vigslar ställs in i coronakrisens spår

Kalmar slottskyrka ekar tom i pingst. Foto: Joachim Grusell

Coronakrisen gör att många av vårens och sommarens vigslar runtom i hela landet kan komma att ställas in.

– Vi har mer eller mindre soprent i kalendern fram till den 6 juni, säger Keith Karlsson vid Kalmar slottskyrkas pastorsexpedition.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Kalmar slottskyrka ekar tom i pingst. Foto: Joachim Grusell

Många som bokat in vigslar i den populära slottskyrkan i Kalmar har valt att flytta fram sina datum, enligt Keith Karlsson på Kalmar slottskyrkas pastorsexpedition.

– De som ligger tidigt under våren har nästan alla bokats av, säger han.

Det största antalet vigslar sker i slottskyrkan men han märker även av att avbokningarna börjat trilla in för Kalmar domkyrka.

– Vi har inte en enda vigsel inbokad på pingstafton den 30 maj, även om vi de senaste åren inte haft fullbokat då, säger han.

– Vi har vigslar inbokade men hur många som går av stapeln vet vi inte.

Slottskyrkan på Kalmar slott är populärt för vigslar. Foto: Anna Braw

Och avbokningarna gäller inte bara pingstvigslar. Det är många som ringer och flyttar sina vigslar framåt i tiden, berättar han vidare.

– Jag har jobbat ganska länge här – i 30 år på pastorsexpeditionen och de senaste 15 åren med vigslar – och vi har aldrig haft så lite vigslar som i sommar. Det är naturligtvis tråkigt och vi försöker hjälpa dem så gott vi kan.

Han tror också att det kommer att komma ännu fler avbokningar, att många som har sommarvigslar ännu hoppas på att de ska kunna genomföras och väntar in i det sista.

– Det finns någon som har sagt att de kommer att köra bara dem och barnen för att ha festen vid ett senare tillfälle, men de flesta resonerar inte så. Jag föreslår att man kan gifta sig smått och sedan förnya sina vigsellöften med en fest framöver, men de flesta vill nog ha hela paketet samtidigt.

Upplever du en förtvivlan?

– Nej, jag tror att de flesta gillar läget. De känner heller inte någon irritation eller så utan de flesta har många äldre släktingar som de också vill ska kunna vara med på vigseln.

Kalmar domkyrka. Foto: Joachim Grusell

Det är de tidiga vårvigslarna som har flyttats hittills. De som har bokningar i juni har inte hört av sig än, men det finns också de par som redan har hört av sig och flyttat fram sina vigseltider i juli och augusti.

– Ett fåtal har flyttat fram datumen till hösten men man frågar också efter motsvarande tid nästa år, säger han.

Men än så länge är det ingen som bokat in vigslar år 2022 och under pingsten 2021 finns det tider lediga.

– På pingstafton 2021 så har vi faktiskt en vigsel inbokad, säger han.

Han säger att schemat över 2021 fortfarande är relativt glest och det är heller inte alla som avbokar årets vigslar som bokar en ny tid.

– Vi ger inte någon slags förtur för de som avbokat nu, därför är det jätteviktigt att vara ute i god tid om man vill ha ett speciellt datum.

Kan år 2021 bli en flaskhals för vigslar när årets skjuts upp?

– Förhoppningsvis kommer vi att ha utrymme då, men man kanske får trycka ut vigslarna lite i ändarna, nu är det så koncentrerat till de populära sommarmånaderna. Vi kanske får se fler vigslar i maj och i september nästa år, men det ska nog lösa sig.

Han tillägger:

– Kanske kan vi få ett uppsving i antalet vigslar år 2021. Men anledningen är i så fall inte så rolig om det nu beror på covid-19.

Kalmar slottskyrka. Foto: Anna Braw

Tyresö kyrka utanför Stockholm är en av de mest populära kyrkorna för vigslar och ofta gäller det att vara ute i god tid för att få en tid för vigsel eller dop. Tyresö församling har märkt av en nedgång under april månad med avbokningar av främst dop. Vigslarna har inte kommit igång än.

– Vi får generellt mest avbokningar vad gäller dop nu, där föräldrar självmant har bokat av eller skjutit upp det till senare i sommar eller hösten, säger Hasse Frisk, ansvarig för bokningen på Tyresö församlings expedition.

Det har blivit någon enstaka avbokning av vigslar under våren men han tror att många fortfarande avvaktar och följer myndigheterna i vilka regler som gäller.

– Vi får samtal från vigselpar med frågor om vad som gäller för deras vigsel, exempelvis antal gäster. Där säger vi att vi följer de restriktioner som är och ger rådet att de antingen får avvakta, boka om eller skjuta upp vigseln om man känner tveksamhet eller oro.

Hasse Frisk på Tyresö församlingsexpedition. Foto: Tyresö församling

De som kontaktat honom handlar främst om par som väntar ett större gästantal. De frågar om de ska skjuta upp vigseln och kanske till och med vänta i ett år.

– Vad gäller pingstvigslarna har det inte kommit några avbokningar än så länge och de bokningar vi har står fast. Något enstaka dop har avbokats under pingsthelgen, säger han.

Fortfarande står också en hel del bokningar fast i maj och juni – där handlar det endast om enstaka avbokningar än så länge.

– Generellt är det de som väntar gäster från utlandet och som har bjudit in många gäster som bokar av och skjuter upp. De hör av sig och frågar hur länge de kan avvakta med att avboka.

Hur länge kan man avvakta?

– Vi är snälla och tänker mest på brudparet som sett fram emot sin vigsel. Vad vi kan göra är att hjälpa till med vägledning. Vi hjälper till så att det blir till det bästa för dopfamiljen och vigselparen.

Tyresö kyrka. Foto: Tyresö församling

De som är osäkra funderar först och främst på om de ska skjuta upp vigseln till hösten. Hasse Frisk tror också att ombokningarna till hösten kommer att öka de kommande veckorna.

Får de som bokat i år förtur till nästa års pingst?

– Vi har diskuterat hur vi ska göra gällande pingstvigslar och de som har bokat i år ska få förtur till nästa års pingst om de väljer att boka om.

Han förklarar vidare att församlingen släpper vigsel- och doptider ett år i förväg.

– Om någon bokat pingst i år så får de boka redan nu för nästa pingst. Det är nog det mest rättvisa att göra – att vi struntar i ettårsregeln.

Hasse Frisk berättar att de har meddelat alla dopföräldrar och vigselpar som bokat tider i april och maj om vad som gäller.

– Vi har skickat ut brev och om någon vecka kommer vi också att meddela de som har bokningar i juni och juli.

Vilken information går ni ut med?

– Vi presenterar i vårt mejl om vad som gäller och vilka restriktioner som omfattar dop och vigslar i dagsläget gällande större folksamlingar om ett maxantal om 50 personer i kyrkan. Sedan rekommenderar vi förstås att boka om vigsel och dop om de så önskar. Skulle restriktionerna ändras så att det inte längre går att genomföra dop eller vigsel så kommer vi förstås att omgående kontakta de berörda.

Backens kyrka i Umeå. Foto: Lotta Fjellner

I Umeå är det främst Backens kyrka och Umeå stadskyrka som är mest populära vad gäller vigslar, men även Helena Elisabeth kyrka, som ägs av Västerbottens museum.

Helena Elisabeth kyrka på Gammlia i Umeå. Foto: Peter Lindegren

– Under våren har både dop och vigslar avbokats och ombokats och man ber att få återkomma om tider. Under maj är det ganska glest just nu, säger Cajsa Lundström Johnsen på administrativa enheten, Umeå pastorat.

– Det är svårt när man har inbjudna gäster från andra länder eller andra delar av Sverige. Man vill att alla ska kunna vara med.

Umeå stads kyrka. Foto: Jan Lindmark

Par avbokar och bokar om sina vigslar till senare i höst, men hon kan inte se att det är så många ännu som flyttar fram den till nästa år.

– Alla vigslar är inte avbokade utan ligger kvar. Det är ett svårt läge och jag tror att många har lite is i magen eftersom vigslarna fortfarande ligger kvar under sommaren.

Det har heller inte skett några nya vigselbokningar år 2021 i någon större utsträckning.

– Det drar nog igång efter sommaren på allvar, säger hon.

Martin Lindh, kyrkoherde i Örgryte pastorat. Foto: Karolina Braun

Göteborg ligger betydligt efter Stockholm i coronapandemin, enligt Martin Lindh, kyrkoherde i Örgryte pastorat. Han säger att de ännu bara har några enstaka vigselpar som bokat av.

– Vi kan ännu inte se någon entydig trend. Det tar kanske ett tag att mentalt ta in vad situationen innebär för vigselparen. De kanske tänker att bröllop i juni kanske kommer att fungera, men blir successivt medvetna om att ”nej, det går nog inte”. Att det här med begränsningar nog kommer att gälla åtminstone fram till semestern i juli.

Han tror också att vigselpar nog behöver förbereda sig för att även midsommarvigslar blir svårt.

– Det senaste är ju att reglerna ska gälla året ut, även om det kan lättas upp på dem om det blir en viss utplaning i kurvan.

Får de som har tider nu förtur till nästa år?

– Det är nog inte ett problem att ge folk nya tider. Men vad gäller Örgryte gamla kyrka vet jag inte hur det har landat.

Örgryte gamla kyrka är en mycket populär vigselkyrka. Foto: Helena Sandström

Det finns sex kyrkor i pastoratet varav Örgryte gamla kyrka är den mest populära vigselkyrkan. Den hålls nu helt stängd på grund av coronakrisen.

– Det är den medeltida Örgryte gamla kyrka som drar. Den kan vi inte ens hålla öppen för kyrkliga aktiviteter eftersom vi inte kan upprätthålla en social distansering ens med 15 personer närvarande, säger han.

– Vi måste hänvisa till större lokaler eftersom den är så liten och alla måste samlas i mittgången. Det gör att folk drar sig ur.