Viktigt att söka upp de äldre

Högsby och Eda-Köla pastorat ligger båda i kommuner där en hög andel äldre riskerar fattigdom. Hembesök och kyrkskjuts har blivit viktiga insatser för att nå utsatta pensionärer.

29 procent av de äldre i Högsby i Växjö stift riskerar fattigdom* och i Eda-Köla i Karlstads stift är de så många som 35 procent. Jämfört med riket i stort är den siffran 15,6 procent, det visar siffror från SCB som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Yvonne Yngvesson, diakon Högsby pastorat, berättar att fattigdomen oftast är väl dold och att det här är en generation som egentligen inte vill öppna upp och berätta hur man har det.

– Jag möter äldre som berättar i förtroende för mig hur det är, hur man sparar och vänder och vrider på varje krona. I synnerhet de som har blivit lämnade ensamma och kanske inte har jobbat och sparat in till sin pension, säger Yvonne Yngvesson.

Högsby är ett geografiskt stort pastorat och till sin hjälp i det diakonala arbetet har Yvonne Yngvesson många frivilliga som kan ställa upp med att skjutsa.

– Har vi till exempel en sopplunch, öppet hus eller en daglig träff då ser jag till att sprida att man kan bli upphämtad, så någon inte känner att de inte kan ta sig dit.

När det gäller gudstjänster har varje församling till varje kyrka frivilliga som ställer upp med kyrkskjuts.

– Men det kan vara svårt för äldre att ringa för man vill inte ligga i beroendeställning till andra. Det hade kanske varit enklare om det funnits en vanlig taxi, för det är lättare att ta den kontakten.

Hembesök är också viktigt för att fånga upp människor. Då kan hon passa på att fråga hur det är och om personen kan ta sig till församlingshemmet eller söndagens gudstjänst.

– Just den uppsökande verksamheten mot äldre är otroligt viktig. Vi har glesbygdsdiakoni här och vi får jobba intensivt hela tiden för att rekrytera frivilliga som kan besöka för att vi ska täcka hela området. Och det är uppskattat.

I Eda-Köla pastorat vittnar komministern Carin Sahlén Axelsson om låga pensioner, det kan vara kvinnor som varit hemma och skött barn eller hjälpt till med lantbruk innan eventuellt förvärvsarbete. Här jobbar de precis som i Högsby aktivt med att göra hembesök och bjuda in till träffar för daglediga och äldre.

En uppskattad mötesplats i pastoratet är Ernas soppkök i Charlottenberg som drivs helt ideellt. En gång i veckan samlas folk i alla åldrar för sopplunch där de som kan betala för sig gör det medan de som inga pengar har äter gratis.

– Vi försöker upplysa om eller tar in tips från anhöriga och bekanta om någon äldre inte kan delta på grund av penningbrist och i så fall visa på möjligheten att söka ett litet bidrag från någon av pastoratets blomsterfonder. Senaste året har detta hjälpt en del äldre ut bland folk igen, säger Carin Sahlén Axelsson.

De har även andakter på äldreboenden där de försöker fånga upp ensamhet och prata med alla.

 

*Andel personer (%), 65 år och äldre, i hushåll med inkomst mindre än 60 procent av medianvärdet 2015.

Sara From

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.