Den mäktiga klosterkyrkan från 1200-talet skapar tillsammans med klosterområdet och Kata gård en historisk miljö som lockar många turister. Det drivs av en nybildad ekonomisk förening där Skara kommun, Västergötlands museum och Skara pastorat ingår och har fri entré på hela området.
– Vi behövde ta ett samlat grepp så att vi inte motarbetar varandra, säger Fredrik Öhrberg. Att slopa entréavgiften för klosterkyrkan var ett enkelt beslut att ta.
Han hänvisar till att pastoratet fick betydande intäkter från bokförsäljning i stället.
– Det har blivit ett nollsummespel – vi får in i stort sett lika mycket på den ökade bokförsäljningen, så att vi kan bibehålla samma service och personal. Det har blivit mycket tydligt att klosterkyrkan dels ingår i besöksmålet Varnhem, dels är en församlingskyrka, säger Fredrik Öhrberg.
Entréavgiften på 40 kronor per besökare fanns under flera år och gav cirka 135 000 kronor.
Det fanns flera skäl till att ta bort entréavgiften, säger Fredrik Öhrberg. En var att domkyrkan inte har någon avgift – då skulle det vara konstigt att ta ut avgift i Varnhem.
– Och man kan tycka att 40 kronor inte är så mycket, men för en familj kan det bli för mycket, och jag vill inte bidra till att människor känner utanförskap när de kommer till kyrkan. I grunden handlar det om att kyrkan som byggnad förknippas med församlingen.
– Svenska kyrkan ska vara ett öppet samfund, man ska inte behöva betala för att komma till kyrkan. Det är viktigt att fundera över vilka signaler man skickar med en entréavgift, säger Fredrik Öhrberg.