Visby stift köper sjukhem

Som biskop i Visby stift har Erik Eckerdal varit självskriven ordförande i Stiftelsen Gotlands sjukhem. Nu ska stiftet ta över ägandet av sjukhemmet. Foto: Visby stift, Gotlands sjukhem

Stiftelsen Gotlands sjukhem har haft några tunga år ekonomiskt. Nu tar Visby stift över verksamheten. "Jag ser stora fördelar med att kyrkan är aktiv på många olika arenor", säger biskop Erik Eckerdal.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Som biskop i Visby stift har Erik Eckerdal varit självskriven ordförande i Stiftelsen Gotlands sjukhem. Nu ska stiftet ta över ägandet av sjukhemmet. Foto: Visby stift, Gotlands sjukhem

Visby stift och Stiftelsen Gotlands sjukhem har kommit överens om att stiftet ska ta över verksamhet och drift av Gotlands sjukhem. 

– Visby stifts domkapitel har en koppling till sjukhemmet sedan starten 1869. Så det finns en nära relation redan och Visby stift vill bidra till en långsiktig lösning för verksamheten, säger Erik Eckerdal, biskop i Visby stift. 

Ansträngd ekonomisk situation

Han förklarar att köpet har flera orsaker: det ger stiftet ytterligare ett förvaltningsben att stå på, äldreomsorg är en viktig diakonal verksamhet och stiftet ser möjlighet att utveckla sjukhemmets verksamhet.

Gotlands sjukhem har i flera år haft det kämpigt med ekonomin. Bland annat stod några av sjukhemmets 43 rum tomma efter pandemin, vilket då ledde till minskade intäkter. Sedan tidigare finns också ett lån som togs i samband med en ombyggnation 2015. 

I tidningen Helagotland berättar en styrelseledamot att stiftelsen i dagsläget har skulder på 37 miljoner kronor till Handelsbanken och betalar 7,25 procent i ränta. 

Erik Eckerdal berättar att Gotlands sjukhem i dag är fullbelagt och är det äldreboende på Gotland som har bäst omdömen i Socialstyrelsens årliga brukarundersökning. Han säger ett arbete redan pågår med att förändra verksamheten och att den ekonomiska situationen för stiftelsen är bättre än vad den var för ett år sedan. 

– Men för att få en långsiktigt trygghet behövs en annan starkare aktör bakom verksamheten än en enskild stiftelse, säger Erik Eckerdal. 

Biskopen erfaren kring diakonal verksamhet

Han är inte orolig för att Gotlands sjukhem kommer att belasta stiftets ekonomi. 

– Det kommer att drivas som ett eget, självbärande bolag. Avsikten med affären är att ge sjukhemmet bättre förutsättningar att få en stabil ekonomi. Utöver köpeskillingen ska det inte vara några subsidier till verksamheten. 

Innan han blev biskop var Erik Eckerdal direktor för Samariterhemmet i Uppsala, en diakonal stiftelse med verksamhet i vård och omsorg. 

Är köpet av sjukhemmet kopplat till att du känner särskilt för den här typen av verksamhet?

– Jag hamnade nog på Samariterhemmet för att jag ser stora fördelar med att kyrkan är aktiv på många olika arenor. Men jag har självklart erfarenheter som jag har kunnat ta med mig in i det här, säger han. 

För att överlåtelsen ska kunna gå igenom behövs godkännande från Region Gotland och Inspektionen för vård och omsorg. Beslutet ska också fastställas av Stiftelsen Gotlands sjukhem och Visby stiftsfullmäktige. Om alla instanser säger ja är planen att överlåtelsen slutförts den 3 januari 2025. 

Har stiftet planer på att skaffa andra liknande verksamheter?

– Det får framtiden visa. Just nu handlar det om att vidareutveckla en verksamhet som redan är väldigt bra. Det här är ett uttryck för kyrkans diakonala tjänst i samhället, att bidra till att bygga det goda samhället utifrån kyrkans tro, liv och värderingar.

Fakta: Stiftelsen Gotlands sjukhem

  • Gotlands sjukhem ligger i Visby och grundades 1869 av Prinsessan Eugénie. 
  • Målet var att tillhandahålla individuell vård och omsorg för äldre personer som lider av långvarig sjukdom på Gotland. 
  • Är icke vinstdrivande. Vården bekostas av Region Gotland och de boende betalar själva hyra. 
  • Har i dag 43 rum, varav tre är dubbelrum. I sommar byggs ytterligare två rum. 
  • Enligt stadgarna är biskopen i Visby stift ordförande i styrelsen. Domprosten är också ledamot. Andra styrelsemedlemmar utses bland annat av domkapitlet samt en representant för de anställda. 

Källa: Visby stift