Svenska kyrkans kritik mot regeringens förslag

Regeringen har kommit med en utkast till lagrådsremiss om vissa skärpta villkor för anhöriginvandring och begränsade möjligheter till uppehållstillstånd av humanitära skäl.

Foto: Svenska kyrkan

"Återförening med sin familj är en nyckel till en lyckad integration". Det säger Wanja Lundby-Wedin, 1:e vice ordförande i kyrkostyrelsen, med anledning av regeringens förslag om anhöriginvandring och uppehållstillstånd. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Flykting

Regeringen har kommit med en utkast till lagrådsremiss om vissa skärpta villkor för anhöriginvandring och begränsade möjligheter till uppehållstillstånd av humanitära skäl.

Foto: Svenska kyrkan

En lagrådsremiss lämnas av regeringen till lagrådet, som granskar att förslaget inte strider mot någon lag. Nu finns ett utkast på en lagrådsremiss om vissa skärpta villkor för anhöriginvandring och begränsade möjligheter till uppehållstillstånd av humanitära skäl.

Svenska kyrkan, andra trossamfund, ekumeniska och interreligiösa råd har exkluderats från Justitiedepartementets remisslista. Svenska kyrkan anser att den borde ha varit remissinstans och lämnar därför ett yttrande ändå. "När människors värde och rättigheter hotas och med Svenska kyrkans långa erfarenhet av att arbeta med människor på flykt yttrar vi oss i denna fråga", skriver Svenska kyrkan i ett pressmeddelande. 

Vill värna rätten till familjeåterförening

Av yttrandet framgår att Svenska kyrkan vill värna familjers möjligheter att återförenas i Sverige och barns humanitära skäl i migrationslagstiftningen.

-  I församlingarna möter vi människor som på grund av krig och förföljelse separerats från sina anhöriga. Förutom att vi ser det mänskliga lidandet hos de som tvingas leva åtskilda vet vi att möjligheten till återförening med sin familj är en nyckel till en lyckad integration, säger Wanja Lundby-Wedin, 1:e vice ordförande i kyrkostyrelsen, i pressmeddelandet. 

Daniel Tisell, 2:e vice ordförande i kyrkostyrelsen, konstaterar att för Svenska kyrkan är det viktigt att värna barnperspektivet i migrationslagstiftningen utifrån barns särställning i den kristna tron:

- Det blir därför naturligt att vi yttrar oss när barn i utsatthet riskerar att fara illa.

En grundläggande rättighet

Svenska kyrkans yttrande sammanfattas i pressmeddelandet då här: 

  • Svenska kyrkan avstyrker förslaget att begränsa möjligheten att medge undantag från försörjningskravet när anknytningspersonen är alternativt skyddsbehövande.
  • Svenska kyrkan avstyrker förslaget att tidsfristen för vidarebosatta ska räknas från beslutsdatum i stället för inresedatum.
  • Svenska kyrkan avstyrker förslaget att avskaffa särskilt ömmande omständigheter för barn samt för vuxna med särskild anknytning till Sverige.
  • Svenska kyrkan uppmanar regeringen att utveckla barnkonsekvensanalysen i lagrådsremissen för att tydliggöra de avsteg från barnkonventionen som de nu aktuella lagförslagen kan innebära.

I pressmeddelandet framhålls att rätten till familjeliv, enligt Svenska kyrkan, är en grundläggande mänsklig rättighet: 

"Människor som beviljats skydd i Sverige bör därför inte omfattas av krav på försörjningskrav vid anhöriginvandring. Försörjningskrav innebär många gånger i praktiken ett hinder för familjer att leva tillsammans. Svenska kyrkan ser allvarligt på att förslaget gör skillnad i möjligheten att åtnjuta rätten till familjeliv mellan flyktingar och alternativt skyddsbehövande. Detta går även emot rekommendationer från både FN:s flyktingkommissariat och EU-kommissionen."

Svårt hinna ansökan om återförening

Svenska kyrkan avstyrker även förslaget att tremånadersfristen för vidarebosatta ska ändras från inresedatum till beslutsdatum. Enligt pressmeddelandet innebär denna förändring  att anhöriga till vidarebosatta flyktingar i praktiken kommer ha svårt att hinna ansöka om återförening innan tidsfristen löper ut.