Jerusalem Volym 1
Jag lyssnade inte särskilt mycket på kristen popmusik när jag var barn. Med ett undantag – Jerusalem. Och då framför allt debutplattan Volym 1 från 1978. Jag fick skivan i födelsedagspresent från mina dopfaddrar.
Eftersom jag redan lyssnade mycket på hårdrock var det inte i första hand musiken som kändes spännande. Störst intryck gjorde attityden hos frontmannen Ulf Christiansson.
Han var verkligen en evangelist. Det förstod jag direkt, utan att då känna till begreppet. Självklar, kaxig och totalt kompromisslös. Christiansson hamnade så småningom i Trosrörelsen, men låtarna från debutskivan står sig.
Så klart klassikern ”Pappa vem har gjort”, men även ”Noa”, ”Tänk om Jesus har rätt”, ”Dagarna går” och ”Neutral”. Finns på Spotify. Fast kanske är upplevelsen helt annorlunda om man inte är uppvuxen med låtarna. Dessutom, vilket väl gjorde mig extra välvilligt inställd, bodde Ulf Christianssons föräldrar nedanför vår backe hemma i Partille. Bara en sån sak!
Britt G Hallqvist och Anders Frostenson
Den gemensamma psalmsången är den lutherska kyrkans särskilda bidrag till kyrkofamiljen. Att sjunga tillsammans har flera poänger: pedagogiska eftersom budskapet lättare går in; psykologiska därför att sången får oss att må bra; sociala då det är gemenskapande att sjunga tillsammans.
Till detta – eller kanske just därför! – har Svenska kyrkan en psalmbok som rymmer mycket god teologi. För mig sticker två gestalter ut alldeles särskilt: Britt G Hallqvist och Anders Frostenson. Deras texter utgör en poetisk teologi som format generationer av kristna.
Psalmerna är en sjungen religionspedagogik som bildar rum i vilka man kan växa som människa och kristen. Och när ibland kyrkan kan upplevas försagd manar den sjungna teologin oss att förkunna. ”Herren vår Gud vill vi tacka” (nummer 21), diktar Hallqvist och Frostenson svarar: ”Därför att Ordet bland oss bor blir världen aldrig stum” (377:1).
Introitus
Introitus hade en självklar plats i min barndoms högmässa. Det gammalkyrkliga introitus kom efter syndabekännelse och tackbön och före kyriet, och är en psaltartext som sjungs på gregoriansk melodi.
Särskilt minns jag Sänd ditt ljus och din sanning, må de leda mig, må de föra mig till ditt heliga berg. Det räcker att man hört den ett par gånger så sitter den för livet. Det känns i alla fall så.
Momentet fanns kvar, men endast som rubrik i 1986 års kyrkohandbok. Jag antar att man då plockade alternativen från 1942 års kyrkohandbok. I nuvarande handbok är Introitus helt borttaget. Jag undrar varför, men då jag sjöng hela ”Sänd ditt ljus” för min hustru upplyste hon mig om att stycket var ganska långt. Kanske är det därför det är utlyft.