De kallades idioter. De individer som under antiken inte deltog i det politiska livet. Det offentliga samtalet var förbehållet egendomsägande män. Kvinnor och slavar, det vill säga de som skötte hushållet, utestängdes.
Uppdelningen är en självklar bisats varhelst demokratins historiska rötter diskuteras.
Nu är den också ett inspel i prästen och etikprofessorn Elisabeth Gerles nya bok. Vi är inte idioter är titeln.
– Det är delvis en medveten provokation men ska framför allt ses som en uppmuntran. Det finns en kortsiktighet hos politikerna, de långsiktiga visionerna saknas. Människor genomskådar detta.
Tanken på det gemensamma långt bort
Titeln är också en positionering. Där man tidigare talade nästan föraktfullt om hushållet, familjen och det privata, har man i dag slagit över i motsatsen, menar Elisabeth Gerle.
– Det är så gott som enbart det privata vi bryr oss om. Saker som att göra bostadskarriär, att välja rätt skola och vårdcentral. Tanken på det gemensamma ligger ofta långt bort.
Hon vill inte spela på motsättningen, säger hon. Men hon vill visa att det finns ett slags hushållandets klokhet och att den har bäring på samhällets mest centrala frågor – vilka också är undertiteln på boken: klimat, ekonomi, demokrati.
Många människor lämnas efter
Upprinnelsen är en anmälan som Elisabeth Gerle skrev för ett par år sedan i DN om den amerikanska teologen Catherine Kellers bok Facing Apocalypse. I boken knyter Keller, i likhet med många andra, samman framväxten av högerpopulism med en ekonomisk utveckling där många människor lämnas efter. Det är en ideologisk förskjutning med udden riktad mot samhällets institutioner och som enligt kritikerna driver fram en form av extremindividualism.
Kellers fokus är USA. Elisabeth Gerles utgår från Sverige.
– Hela välfärdssamhället bygger på att jag är med och betalar för andra. Alternativet är att jag blir hänvisad till mig själv. Det pekas ibland på hur det byggs upp klaner i Sverige. Då menar man alltid invandrarna. Det vi inte talar om är hur vi håller på att bygga upp klaner i den mening att de resursstarka drar sig undan från det gemensamma.
"Världen står och väger"
I sin bok skildrar Elisabeth Gerle vad hon ser som konsekvenserna av de senaste årens marknadsliberalism. Det som startade som en dröm om mångfald och lägre kostnader visade sig snart ha baksidor i form av kraftigt växande administration och byråkrati. Den märks inom bland annat skola, vård och kollektivtrafik.
– Det som skulle vara vår hjälp blev våra herrar, säger Elisabeth Gerle.
Hon skriver att ”världen står och väger”.
– Det finns ett uppror från mitten, många väljare ser det här, men får lite politisk respons.
"En stark propaganda"
Samtidigt är politikerna folkvalda. Det är väljarna som röstat fram den politik som bedrivs.
– Men många klagar över att alltför få politiker tar tag i det långsiktiga. Det finns också en stark propaganda som lyfter fram individens rätt att välja som definitionen på frihet.
Motsättningen mellan frihet och tryggheten i en grupp är falsk, säger Elisabeth Gerle.
– Jag har mycket större trygghet så länge jag kan lita på gemensamma lösningar, som kollektiva transportmedel. Allt det urholkas om man får ett uppdelat samhälle, vilket gynnar populism.