I hela Spanien firas midsommarafton på det rätta datumet 23 juni. Dagen därpå firas stort El día de San Juan Bautista – Johannes döparens födelsedag – 24 juni, då alla är lediga. I Sverige flyttade de styrande 1953 firandet till närmaste lördag och försvagade därmed festens kristna prägel. På Gran Canaria pågår ett intensivt firande den 21–24 juni som kulminerar med högtidlig mässa i öns kyrkor. Helgonet firas givetvis extra eftertryckligt på platser med kyrkor och kapell som bär hans namn.
Dagen före midsommarafton råder det livlig aktivitet i Barranco de Guayadeque. Eftermiddagssolen lyser vänligt på det lilla kapellet Eremita de San Juan Bautista, ett stenkast från vårt grotthus. Runt kapellet rör sig familjer och det pågår glada barnaktiviteter som säckhoppning och annat skoj. I vinden vajar kanariska och spanska flaggvimplar på linor. En scen är byggd och man har röjt för dansbana. Just nu laddar många kanariska byar upp med en och annan verbena; utomhusfest, som är så vanligt före stora högtider.
När skulpturen av den kära San Juan Bautista lyfts ut ur kyrkan i ett hav av blommor på sitt altare – som liknar en tron – och bärs staden runt jublar
I dag har barnen i Barranco de Guayadeque traditionell poesiuppläsning. De sägs ha blivit så duktiga att lokalteve dykt upp. Journalisterna riggar raskt upp sin utrustning och poeterna tar plats. Sittande i publiken på smått rangliga platsstolar får vi höra poesi om den sköna ravinen. ”Mitt vackra berg är min käraste plats”, läser en flicka allvarligt vid mikrofonen.
Blickarna sveper längs bergets sluttningar och över flodfåran, där vattnet inte rinner lika flödande som förr. För bara drygt femhundra år sedan rörde sig öns urinvånare guancherna eller ”de gamla kanarierna” här. De bodde i grottorna, utgrävda med jordhackor. De firade sommarsolståndet, då eldar tändes framför en stor grotta vid namn Cuatro Puertas (Fyra dörrar), inte långt härifrån.