Går det att prata om Bibeln på ett sätt som gör att andra än präster kan hålla i samtalen? Hur gör man för att hitta en kreativ ingång till bibelläsning i grupp? Det är de två frågorna som den nyutgivna boken Bibelsmedja önskar undersöka. Två viktiga frågor, och det inom ett område där det på många sätt saknas litteratur.
Bibelsmedja är ett ambitiöst projekt. Enbart i bokens första del, som består av en introduktion till Bibeln, samsas 20 olika författare på 90 sidor, i 38 artiklar som spänner mellan ämnen som ”Den hebreiska Bibeln i kristen tolkningstradition” och ”Bibeln i populärkulturen” – och allt där emellan.
Dessutom gås såväl Gamla som Nya testamentet igenom. Man tänker att risken för pytt i panna hade varit överhängande. Men tack vare ett redaktörsarbete som måste ha tagit rejält med tid lyckas faktiskt boken med sitt ärende, och som läsare upplever man en linje i läsandet. Såväl i tematik som i språknivå.
Duktiga forskare som Joel Halldorf, Anna Düring och Helene Egnell samsas med kända bibelrävar som Gunilla Lindén och Sven-Erik Fjellström. Man blir helt enkelt glad när man läser och ser blandningen av skribenter.