– Det fick också ge en ram för att skriva om min syn på kyrkan och hur den har förändrats under de här tio åren sedan jag skrev mitt herdabrev.
Upplägget i Måltiden är som en festplanering: inbjudan, plats och lokal, ”fram med saltet” (jordens salt är biskopens valspråk), receptsamlingen, planera tillagningen och så – själva måltiden.
– Det är crescendot, vad är det som vi har i vårt centrum?
Omätbara frågor
Vilka är då de utmaningar som Tyrberg beskriver?
– Det är väldigt lätt att som medarbetare fastna i och sätta för stort fokus på mätbara frågor i stället för de omätbara frågorna. Och där börjar jag se en fara: medlemstapp, resurser, fastigheter. Det är viktigt. Men inte viktigast, säger han.

Kyrkan kan göra en mängd olika saker. Men kyrkan inte förkunnar evangelium, förvaltar ordet och sakramenten är vi inte längre en kyrka, påpekar Tyrberg.
– Jag brukar använda en bild för detta. En pizzeria kan servera glass. Pizzerian kan finnas i en fin lokal med italiensk atmosfär, eller så kan den ligga i en järnvägsstation. Men om den slutar servera pizza är det inte längre en pizzeria.
Hur är din egen relation till måltiden?
– Jag är sedan länge mycket intresserad av matlagning, mat och dryck. Men det är inte när jag ska äta ensam som jag tar fram det bästa vinet eller den finaste köttbiten, utan jag konstaterar att den gemenskap som måltiden bjuder på är väsentlig för upplevelsen.
Martin Lind
På torsdagen 22 augusti klockan 17 blir det öppen bokrelease på Grand hotel i Lund – en klassisk oas för gastronomiskt sinnade. Med i samtalet är biskop emeritus Martin Lind som också sitter i Gastronomiska akademien (tallrik nummer 5).
– Han är rolig att samtala med och han är ju mycket mer kunnig på det gastronomiska, så det ser jag fram emot.
Samtalet leds av Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan i Lund.