Åtskilliga andra filosofer har utgjort utgångspunkt för olika sätt att formulera sig teologiskt sedan dess. Varken rationalism eller ohejdad individualism är alltså nödvändiga drag i en liberal teologi.
Den amerikanske teologen Gary Dorrien framhåller att liberal teologi snarare är att förstå som en hållning eller metod än som vissa specifika lärosatser. I liberal teologi är människans egen erfarenhet och förmåga till reflektion överordnad religiösa auktoriteter. Den säger också att kristen tro ska kunna formuleras i harmoni med vetenskap, att etiken har betydelse för hur teologin formuleras och att den ständigt är öppen för att reformeras när den misslyckas.
Kristen tro måste kort sagt vara trovärdig och meningsfull för samtidsmänniskan. Liberala teologier bygger då inte med självklarhet på en liberal filosofi eller politik och mångfalden kan förstås som frukten av en inomliberal kritik.
Som kontrast kan ställas teologi som betonar kyrkans religiösa auktoritet och som hellre än att tolka teologin utifrån samtiden, tolkar samtiden utifrån teologin och poängterar kyrklig identitet som särskiljande från världen.
Liberala teologins svagheter
Liberala teologier har uppenbart misslyckats genom historien, precis som konservativa auktoritetsbaserade teologier också har gjort. Europa och USA bär på var sitt trauma där liberalteologin inte räckt till. Världskrigen såväl som slaveriet har avslöjat den liberala teologins svagheter och misslyckanden i att leva upp till sina höga ideal om jämlikhet och frälsning. Samtidigt är det få som skulle vilja vara utan de frukter som liberal teologi frambringat, exempelvis en mer demokratisk och jämlik kyrka.
I dag finns en önskan från vissa håll att kyrkan ska gå in i skillnadstänkandet och markera sin specifika kristna identitet i avgränsning mot andra. Tvärt emot intentionen blir då kristen tro en identitet bland många på en marknad. Likt varumärken konkurrerar de mot varandra, i enlighet med marknadsliberalismen och dess extrema individualism.
En ensidig bild
Kritiken mot liberal teologi som ensidigt individualistisk bygger på en oinformerad och ensidig bild av liberalismens rika flora. I liberal tanketradition finns också en fåra som framhåller dialektiken, det vill säga växelverkan, mellan den enskilda människan och gemenskapen. Det dialektiska ligger i att man inte måste välja antingen det ena eller det andra. Individ och gemenskap existerar inte utan varandra och ingetdera kommer först. Ingen gemenskap är heller oföränderlig. När destruktiva element uppstår behöver de kunna kritiseras för att förändras.
Med detta perspektiv vill liberal teologi ständigt skapa goda förutsättningar för den enskilda människan att vara människa i relation till andra människor och till Gud i en föränderlig värld.
Identitet kan således innebära något annat än att markera tillhörighet till en viss grupp och avstånd till andra grupper. I stället blir det möjligt att utifrån sin gudstro vända sig till människor bortom tillhörighet och gränser.
Jenny Karlsson
Präst och doktorand i systematisk teologi
Lovisa Nyman
Präst och forskare i systematisk teologi