När jag var liten stod det två saker sprayat på en stenvägg nära min lågstadieskola som väckte min uppmärksamhet. Det ena var: ”Jesus är fet”. Det var en märklig sak att skriva tänkte jag, eftersom jag dittills bara sett utmärglade benrangel hängandes ovanför altaret i kyrkor.
I efterhand kan jag förstås tänka på det som ett teologiskt uttalande om en Gud som är tung. Att Gud har tagit kropp och blivit en av oss, med tyngd och massa. Att även Gud vet hur det är att falla och försöka resa sig upp igen.
Men det var inget jag tänkte på då. Det som tog upp min tanke var de ord som stod bredvid, sprayat med stora vita bokstäver: ”Gud ser dig!” Jag var inte särskilt troende i någon stor utsträckning vid den tiden och jag var verkligen inte rädd för Gud, men orden talade ändå till mig.
I efterhand kan jag förstå att de talade till en djup känsla, eller snarare rädsla, för att det faktiskt fanns någon som kunde se allt jag gjorde. En känsla av att någon övervakade och bevakade mig. En rädsla för att jag skulle bli påkommen med något.
Det är egentligen en djupt existentiell rädsla som jag kände redan då, en rädsla som egentligen inte hänger ihop med något man har gjort utan snarare för något man är. Det är den oförklarliga rädslan att bli avslöjad trots att man inget gjort, rädslan av att innerst inne vara fel.
Rädslan som breder ut sig när vi, med psykoanalytikern Julia Kristevas ord, inser att vi är ”främlingar för oss själva”, att det finns något okänt i botten av vår varelse. Och det är detta okända vi räds, det är detta okända vi försöker undvika och dölja.
Bredvid orden skrivna på muren var också ett öga sprayat. Symbolen för Gud, den yttersta symbolen för den andres blick som ser mig och som känner till främlingen i mig själv. En blick som vi, likt Adam i Edens lustgård, kan gömma oss för. Eller likt Kain slå ner vår egen blick inför i ett försök att dölja främlingen i oss själva.
Det är just denna blick, den blick vi lever inför, som är under omvandling nu i vårt moderna och senkapitalistiska samhälle. För vem är det som ser oss i dag? Det är få som håller fast vid tanken på att Gud står för övervakningen. I dag är det ingen som sprayar ”Gud ser dig!” på stenväggar längre.
I stället för en transcendent instans som ser allt, lever vi inför den stora massans oräkneliga blickar. Med den nya tekniken och de sociala medierna kan vi styra över vår yta in i minsta detalj inför en publik utan slut.
Men även om auktoriteten är borttagen så finns rädslan kvar. Gud som domare är avskaffad, men rädslan för själva domen är kvar. En rädsla som kanske tydligast visar sig i vårt behov att vara ”rätt”, ett behov förknippat med just den yta vi lägger fram för den andres blick.
Om vi passar in behöver vi inte granskas djupare. Om vi kan följa inredningstrender och dieter, om vi kan träna rätt och leva rätt så löper vi mindre risk att kastas ut ur gemenskapen för att vi är fel.
Kanske kan man säga att det var just en sådan tanke som Martin Luther vände sig emot i sin teologi. Det Luther ju fann, i sin kritik mot den tidens gärningslära, var en rättfärdiggörelse genom tro, vilket kortfattat handlar om att det inget finns människan kan göra annat än att tro för att vara ”rätt” för vi är redan rätt genom Guds överflödande nåd.
Kanske hade det varit bättre att göra som Luther ville, att avskaffa gärningsläran och behålla Gud i stället för tvärtom. Kanske hade det varit bättre att avskaffa den dömande och granskande blicken, den funktion som Gud har fått stå för genom tiderna.
Men frågan är om det går? En sak vi kan lära oss från myter och religion är att när gamla gudar ifrågasätts leder det fort till nya gudar, till avgudadyrkan och idolatri. Som i Bibelns berättelse om guldkalven. När folket har letts ut ur Egypten av Mose, efter att de sett plågorna drabba Egypten, sett havet dela sig och vatten bryta ut ur klippan så ser de Mose gå upp till berget för att prata med Gud.
Under den korta tid som han är borta hinner folket bli oroligt och går till Moses bror Aron och insisterar på att han ska ”Ge oss en gud som kan gå före oss!” Och på ett ögonblick har de smält ner allt sitt guld, gjutit en guldkalv och konstaterat att: ”Detta är vår Gud nu”.