Målet är att den ska vara både stimulerande, fördjupande och rolig att läsa. Varje bilaga kommer att ha ett tema som är både tidlöst och dagsaktuellt. Vilket inte alls är någon motsägelse utan i själva verket en av de egenskaper som gör teologi och existentiella frågor så spännande: att de till sin natur är både eviga och heta på samma gång.
Judisk-kristna relationer var ett självklart val som första tema. Tyvärr, måste man säga, eftersom självklarheten beror på de tider vi lever i av ökande antisemitism och hatbrott mot judar. Något som aktualiserar kristnas ansvar att stå på deras sida, inte minst med tanke på kyrkans historiska skuld i nedsvärtandet och förföljelsen av det judiska folket. Det väcker också frågor om den teologiska plattformen för judisk-kristna relationer. Hur kan man se på likheter och skillnader mellan de båda religionerna? Hur är det egentligen med synen på lagen och Messias? Det reder Göran Larsson ut på ett förtjänstfullt sätt i sin essä.
Han skriver också lekande lätt, vilket redaktören noterar med särskild glädje. För den här teologibilagan är inte tänkt att vara begriplig bara för fackteologerna. Den är till dig som vill förstå, veta mer och upptäcka nya sidor av tanken och tron – oavsett vilken utbildning och bakgrund du har.
Även Barbro Matzols religiösa resereportage från Karlstad till Jerusalem är en fröjd för teologihungriga läsare. Liksom Kristina Lindhs exposé över de många användningar som begreppet ”judisk-kristna värderingar” har. Hon skriver i skärningspunkten mellan teologi och samhälle. Missa inte heller Jonas Eeks spännande recension av hur forskarnas blick på Paulus förändrats – för att bara nämna en del av innehållet.
Läs, upptäck och hör gärna av dig med synpunkter och idéer.
Brita Häll
redaktör