En av mina käraste vänner har insjuknat i covid-19 och vårdas på ett sjukhus i Betlehem. Det fyller mig med något som jag inte riktigt kan förklara. Nadia och jag är lika gamla, våra döttrar är lika gamla.
Jag föreställer mig att det var svårt att hålla avstånd och allt det där, att munskydden klibbade fast.
En dag som präglas av oro talar jag med Maria Norberg som är präst i Fägre i Töreboda församling i Skara stift. Marias konfaträff börjar om en stund, den första fysiska träffen på hela våren. Hon säger att hon känner igen taken i alla konfirmandernas rum efter alla digitala träffar som de haft.
Frågan om var Gud finns i allt det här, är hela tiden närvarande för henne och för dem hon möter. Hon möter också tankar om att det som sker är ett svar på människans vanskötsel av skapelsen och att både covid-19 och klimathotet för oss närmare ”den yttersta tiden”.
– Vad ska jag tänka om det, och hur kan vi tala om det? Det finns ju som en föreställning i vår tradition, säger hon, men det är teologiskt svårt att möta.
– Med konfirmanderna lyfter vi alltid fram ett kyrie och ett gloria, något som de kämpar med och något de är glada över. Många unga är oroliga för framtiden, många är rädda för att de ska smitta sina äldre släktingar, vilket också har aktualiserat frågan om skuld och ansvar.
Hon ser också att bönen som kraftkälla har fördjupats och att det är enklare att tala om bön.
– Kanske har fler människor bett till Gud under den här tiden, fast vi inte har kunnat samlas till gudstjänst, säger hon.
Maria har en vänkrets i Thailand, där inkomstbortfallen för alla som lever av turismen är total. Familjer tvingas lämna sina hem, det finns helt enkelt ingen mat att sätta på bordet. När nu också själva pandemin kommer, blir det en dubbel börda.
Även på nära håll ser hon hur pandemin drabbar olika: de unga drabbas på ett sätt, de i yrkesverksamhet på ett annat, och de äldre på ytterligare ett sätt.
Att det faktiskt endast är en tredjedel av svensk arbetskraft som ”arbetar hemifrån” – och har möjlighet att ha möten via Zoom – är också en realitet i en jordbruksbygd. Alla som är verksamma i tillverkning, service, med transport och skola, i vård och omsorg, anläggning och skogsbruk arbetar precis som vanligt.– I bästa fall, säger Maria, och börjar röra sig ut mot sina väntande konfirmander, kan den här tiden föra med sig en skärpt blick för andras villkor och behov, en förflyttning från mig själv till mina medmänniskor.