Kyrkans ideal om gemenskap är starkt. Bilderna kan se olika ut i olika traditioner men de flesta innebär att man lägger stor vikt vid att tro är något som görs tillsammans med andra. I centrum står församlingslivet. Det kan vara församlingen som bönelivets nav, församlingen som den gudstjänst- och nattvardsfirande kärnan eller församlingen som det sociala livets främsta krets.
Många människor finner kraft i föreställningarna. Men det finns också många som har svårt att bejaka dem.
Skälen kan vara flera. Det kan handla om personlighet; man känner sig obekväm med församlingslivets sociala koder. Det kan handla om innehåll; man tycker att den andliga spis som bjuds i den egna församlingen är mager.
Den som är främmande för traditionellt församlingsliv kan lätt känna sig underkänd som kristen. När Svenska kyrkan talar till den breda allmänheten sker det visserligen med en ton som signalerar kravlöshet. Men den som kommer nära församlingslivets vardag kan möta en attityd som mellan raderna säger att församlingsgemenskapen är nödvändig för att kvalificera sig som trosutövare.
Många personer med bakgrund i låg- och frikyrkliga kretsar kan vittna om hur de mötts av budskapet att det är osolidariskt att inte vara med i församlingsgemenskapen, det ses som att åka snålskjuts på det som andra bygger upp.
Författaren Maria Küchen hör till dem som vill nyansera synen på gemenskap.
Nyligen skrev hon ett uppmärksammat inlägg på Facebook. Även mycket ensamma människor kan vara kristna, påpekade hon: ”Det är inte ’synd’ om dem för att de är ’utanför’, de är syskon i tron bara. Be inte för dem som inte ingår i en kristen social gemenskap, be med dem.”
– Ibland har jag märkt att den kristna sociala gemenskapen nästan ses som själva sanningen och livet. ”Ingen når till sanningen utom genom oss”, kan man känna. Det blir som en avgudadyrkan av församlingen.
Paradoxalt nog är det inte sällan i just de kretsar som betonar vikten av social gemenskap som det är svårast att komma in, menar Maria Küchen.
– De här gemenskaperna är ofta tättvävda sedan lång tid. I ett sekulärt sammanhang är det inte konstigt, det är som vilka släkt- eller vänskapsband som helst. Men den kristna gemenskapen ska vara något annat och jag kan undra på vilka villkor de sociala dörrarna öppnas.
Det är i år 18 år sedan Maria Küchen kom till tro. Hon tog det för självklart att hon skulle ingå i en kristen gruppgemenskap. Så har det inte blivit. I dag konstaterar hon att det nog aldrig kommer att ske. Hon har alltid varit individualist, säger hon.
Det betyder inte att hon är ensam. Trons gemenskap har så många fler ansikten än vad som ofta framkommer, menar hon.
– Jag tillhör den världsvida kyrkan över tid och rum. Jag har min gemenskap med människor som levde för tusen år sedan.
Med åren har hon utvecklat relationer till enskilda kristna personer. Hon benämner dem med den klassiska termen och kallar dem ”mina syskon i tron”. Visst känner några av dem till varandra, men det är ingen krets. Trosgemenskapen utgörs i hög grad av samtal på tu man hand.
Till umgänget hör också teologins röster. Både då- och nutida. Det händer att Maria Küchen umgås med kristna föredömen och syskon som om de var litterära gestalter. De kommer henne nära, liksom inifrån, säger hon. Att läsa 1600-talspredikanten John Donnes predikningar kan betyda lika mycket som att fika med en kristen vän, berättar Maria Küchen. Även den allmänna skönlitteraturens gestaltningar av kristen tro spelar roll.
Visst ska kyrkan stå upp för församlingsgemenskapen, säger hon. Den är ett bärande nät, även för den som inte lyckas vara en del.
– Jag vill inte gå till generalangrepp. Men idén att de som inte lever i kristen gemenskap befinner sig i ett slags socialt atomiserad misär – den skulle kyrkan behöva göra upp med.
Susanne Dahl är studentpräst i Umeå. Hon leder också radioandakter i P1 och är en av de mest omtyckta rösterna när det gäller programmets efterhandslyssning på webben.
Hon talar om ett glapp när det gäller kyrkans syn på gemenskap. Församlingen ses gärna som den stora familjen där man hjälps åt, engagerar sig för andra och möts till gudstjänst varje söndag.