En annan central fråga för kyrkorna i östra Tyskland är hur kyrkorummen används, hanteras och bevaras. Eller överges. Almut berättar att det efter murens fall på många platser bildades lokala föreningar för vård av kyrkobyggnader. Genom dessa tar församlingsmedlemmar, tillsammans med ett stort antal icke-medlemmar, hand om kyrkobyggnaderna.
– De ansöker om stöd från staten eller delstaten, från stiftelser och fonder och deltar när kyrkor restaureras.
Framväxten av vandrarhemskyrkor är ett annat glädjeämne. Dessa kyrkor används för gudstjänster men också för att vara sovplatser för människor som är på vandring eller på en cykeltur – en viktig möjlighet att vara mötesplatser och utveckla bygden.
Utmaningarna för kyrkorna i östra Tyskland liknar de som Svenska kyrkan står inför: ekonomin försämras när kyrkoavgiften minskar i takt med sjunkande medlemsantal.
Det tyska utjämningsbidraget är känsligt för vad som händer med ekonomin i stort. Lägg till detta att de statliga bidragen, som går till prästernas löner, ifrågasätts i samhällsdebatten.
– Ska kyrkorna med sina allt färre medlemmar ha rätt till denna ersättning? Det är en fråga som ställs.
En växande prästbrist är redan ett faktum och väntas bli större när fler avgår med pension. Dessutom vill färre unga läsa teologi med avsikten att bli präster.
– Frågan blir var smärtgränsen för en heltäckande kyrklig närvaro går, säger Almut. Hur mycket kan en individ, en kyrkomusiker, en präst, en församlingspedagog bära? Och vad gör det med kyrkomedarbetarna att hela tiden tvingas arbeta med sammanläggningar, minskande anslag, färre medarbetare och döende församlingar?
– Vilka motkrafter finns? Vilket stöd kan kyrkogemenskapen ge för att individen ska kunna ”minska med glädje”? Det är frågor som måste ställas, menar Almut Bretschneider-Felzmann. ■