VEM? ABF, familjen, Disney, Twitter
Samhället, det vi alla delar, är genomsyrat av ideologi, mer eller mindre politisk. Tanken är självklar men glöms ofta bort i diskussioner som pekar finger åt minoriteters särskiljande värderingsmiljöer.
I till exempel debatten om religiösa friskolor kan motståndare framföra argument som visar att de ser samhället i stort som ideologiskt ”rent”, i kontrast till friskolans förment indoktrinerande universum.
Länge hade vi i Sverige gemensamma ideologiska bildningsmiljöer. Folkrörelsernas bildningsförbund var avgörande sociala sammanhang under välfärdssamhällets framväxt.
Där lärde man sig inte bara hobbysysslor utan också idéer. Genom studiecirkelns relationer fick människor drivkraft och riktning in i en större politisk berättelse. Inte heller sagan om folkhemmet var ideologiskt neutral. Men både dess förespråkare och motståndare utgick i debatten från samma karta.
I dag är den stora kollektiva kartan hotad. Politiska konfrontationer utmärks allt oftare av att debattörerna underkänner själva fundamentet för motståndarens världsbild.
Då finns ingenting att samtala om, förutsättningarna för att alls förstå varandra saknas. I konspirationsteoriernas skyddade rum erbjuds både sammanhang och tankevärld. De lindrar känslan av maktlöshet i ett samhälle där klyftorna ökar.
Utvecklingen visar på bildningens betydelse för förmågan till självständigt tänkande. I bildningens gemenskap lär jag mig att tänka kritiskt och att ompröva min egna fördomar. Tillsammans med andra blir jag en individ som vill ta mig själv och mänskligheten framåt.
Text: Kristina Lindh