Etiskt ledarskap måste göra rättvisa åt bredare perspektiv

Cristina Grenholm kyrkosekreterare för Svenska kyrkan
De flesta fysiska allmänna gudstjänsterna är inställda och ersätts av digitala möjligheter, men kyrkorna är öppna för dem som vill komma in.

Att värna liv handlar både om att bekämpa smitta och att befrämja folkhälsan i ett vidare perspektiv. Vi ställer inte in, vi ställer om av omsorg om den andliga hälsan, skriver kyrkosekreterare Cristina Grenholm i en replik. 

 

Svar till Anna Morvall i KT

Anna Morvall lyfter den viktiga frågan om etiskt ledarskap. Vad innebär det i rådande situation med en pandemi som skördar liv och som också för med sig en mängd andra negativa följder för människor och hela samhällen?

Självklart är det viktigaste att bidra till minskad smittspridning, till människors liv och hälsa. Alla måste ta ansvar, också våra församlingar och pastorat. Därför bejakar vi den extraordinära inskränkningen av grundlagsfästa rättigheter för all vår verksamhet.

Ett etiskt ledarskap måste också förmå att göra rättvisa åt bredare perspektiv. I Statens medicinsk-etiska råds skrift Etiska vägval vid en pandemi: Rapport från Statens medicinsk-etiska råd maj 2020 anges: ”Samhällets mål vid en pandemi är att minimera dödlighet och sjuklighet i befolkningen och övriga negativa konsekvenser för individen och samhället.”

Det är mot den bakgrunden som Svenska kyrkan tillsammans med andra trossamfund begärt ett undantag för begravningar som också bejakats av regeringen. En begränsning till åtta personer vid begravning får stora negativa konsekvenser. Begravningen är avgörande för att sorgeprocessen ska ske på ett så bra sätt som möjligt. Den kan inte högtidlighållas senare. En minnesstund kan hållas, men då har det avgörande – avskedet från stoftet av den avlidna – redan skett. Det är skälet till att vi är tacksamma för att upp till tjugo närstående, vilket för de flesta är en mindre krets än man annars samlat till begravning, kan ta ett värdigt avsked av den som avlidit under denna svåra tid.

Begravning med fler än åtta personer förutsätter att lokalen är tillräckligt stor och att det också på annat sätt kan ordnas så att den sker smittsäkert. Sedan tidigare har vi redan tagit fram råd och stöd för ett säkert deltagande i begravningar.

Att värna liv handlar både om att bekämpa smitta och att befrämja folkhälsan i ett vidare perspektiv. Vi ställer inte in, vi ställer om av omsorg om den andliga hälsan. De flesta fysiska allmänna gudstjänsterna är inställda och ersätts av digitala möjligheter. Det är samtidigt viktigt att den som vill döpa sitt barn, själv döpas eller ingå äktenskap kan göra det under denna svåra tid. Då behöver endast de som berörs vara med och detta kan genomföras på ett smittsäkert sätt med max åtta deltagare i våra stora kyrkor. Riter har stor betydelse för människors tolkning av sina liv och därmed också för den existentiella hälsan. Festerna får däremot vänta tills vi kan samlas igen.

Kyrkorna är öppna för den som vill komma in, där finns oftast någon präst eller diakon att samtala med. Vi hjälps åt att stärka varandras livsmod. Tjänsten åt Gud, gudstjänsten, genom diakonin är trogen och uppfinningsrik.

Ärkebiskopen skriver i sin bok, Otålig i hoppet: ”I stor ömhet har Gud sett till att människorna har förutsättningar för att ta sig an kriserna och möjligheterna”. I det etiska ledarskapet ingår att kreativt och med insikt om allvaret i situationen ta sig an detta uppdrag.

Cristina Grenholm,
kyrkosekreterare för Svenska kyrkan

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.