Håller du med debattören om att alla helgons dag hamnar i skymundan? Foto: Getty Images
Så kan evangelieboken och folkseden samarbeta, utan onödig krock med Halloween.
Vi har precis firat alla helgons dag och alla själars dag (nedan helgonens dag och själarnas dag för att undvika sammanblandning). Detta är en helg som samlar massor av människor i våra kyrkor men framför allt på våra kyrkogårdar.
Detta har också inneburit att vi i så många kyrkor och gravkapell som möjligt firar minnesgudstjänster av alla de olika slag. Några tänder ett ljus för var och en som avlidit under året. Andra tänder ett ljus för varje månad och läser upp de som avlidit just den månaden och åter en del tänder ett ljus för alla som avlidit och åter andra bjuder in till en allmän ljuständning.
Men mitt i allt detta så har då helgdagen helgonens dag kommit helt i skymundan. På landsbygden har man fullt upp med att hinna med alla minnesgudstjänster men även i staden så är det inte många församlingar som har en huvudgudstjänst på helgonens dag. I Linköping där jag själv bor så är det bara tre kyrkor av elva som firar en huvudgudstjänst (högmässa) denna dag. För övriga åtta kyrkor så har helgonens dag helt enkelt försvunnit som helgdag.
Jag tycker att detta är en tråkig utveckling då helgonens dag, denna festdag - eller som jag hörde i dagens predikan - "höstens påskdag" på så sätt försvinner.
Utifrån rådande situation är det en del som föreslagit att man helt enkelt byter firandet av de båda dagarna så att själarnas kommer på lördagen och helgonens dag på söndagen. Det är hur väldigt många uppfattar det och det är också så man gör i vissa församlingar, evangelieboken till trots.
En sådan ändring avviker dock från kyrkans tradition (först alla helgon och sedan alla själar) och jag är egentligen mycket tveksam själv inför detta. Men folkseden är viktig och det gäller bara att komma på ett sätt att förena folkseden och evangelieboken.
Ett förslag skulle kunna vara att fira helgonens dag söndagen innan själarnas dag och fira själarnas dag på lördagen efter helgonens dag.
Söndagen efter själarnas dag följer i så fall helt enkelt evangelieboken, och heter då 22 söndagen efter trefaldighet.Detta är ett bra och enkelt förslag. Då behöver man inte heller byta plats på helgonens dag och själarnas dag i evangelieboken. På så sätt sker firandet av själarnas dag lördagen då alla ändå redan ihågkommer våra döda.
Att fira helgonens dag söndagen innan innebär att helgonen äntligen får firas. Helgonens dag firas då 25–31 oktober och själarnas dag lördagen därefter. Det innebär i praktiken att själarnas dag firas som dagens helgonens dag.
En annan fördel är att ”Halloween” naturligare kommer att firas helgen före själarnas dag då vi smyckar våra gravar. Kulturkollisionen blir betydligt mindre.
Per Ingvarsson, präst sedan över 40 år
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.