Orkar inte präster hålla mer än en gudstjänst per söndag?

Erland Hillby pensionerad präst

Foto: Marcus Gustafsson

Präster behöver vara ute bland människor och inte sitta bundna vid datorn och vänta på samtal från administrationsavdelningen. Kontakt med människor är vårt uppdrag.

Det är ledsamt att få höra eller läsa om att alltför många präster sjukskriver sig för att de inte orkar med sin tjänstgöring.

Vad kan det bero på? Att man har för mycket att göra? Det tror jag inte är så vanligt att man har. Min uppfattning är att man har för litet att göra och har svårt att komma in i arbetet som präst.

Orkar inte en präst ha mer än en söndagsgudstjänst? Det är gott om förberedelsetid. En god predikan kan en präst hålla flera gånger en söndag, Dessutom kan det vara trevligare att möta fler människor och få tid att träffa och samtala med församlingsbor. Detta blir man uppiggad av och inte tröttare. I prästens uppgift ligger också att lyssna till sina församlingsbor. Det är så man lär sig bli präst och särskilt församlingspräst.

Men kantorn då? Han/ hon är van att ofta spela "Blott en dag ett ögonblick i sänder". Psalmen är outslitlig. Har vi en nutidskultur i Svenska kyrkan som innebär att en predikan bara är hållbar för en
gudstjänst? Jag funderade mycket över detta under pandemin när man bara fick vara ett visst antal människor i kyrkorummet. Jag studerade "predikoturer". Det hölls en gudstjänst, inte två eller tre eller fyra i samma kyrka på en söndag. Församlingsherden i den församling jag tillhör förstod detta. Det blev två gudstjänster kl. 11 och kl. 13. Detta uppmärksammades och uppskattades. Men varför tog få andra efter?

Det är brist på tänk och fantasi! Eller är det ren bekvämlighet? Hur ser prästen på sitt uppdrag, församlingsherden. kyrkoherden, domprosten och biskopen?

Jag har arbetat många år som präst i Svenska kyrkan men också internationellt i andra kyrkor där det varit naturligt med fler söndagsgudstjänster. Detta har varit mycket stimulerande. Det är som att  gå på en körövning, vara trött och sliten efter en dags arbete, och sedan komma hem till familjen glad och pigg och inspirerad!

Präster behöver vara ute bland människor och inte sitta bundna vid datorn och vänta på samtal från administrationsavdelningen. Kontakt med människor är vårt uppdrag.

Att göra Jesus känd, älskad och efterföljd bland våra människor. Den viktigaste förberedelsen för både gudstjänster och annat får vi när vi är ute bland människor. Då minskar risken för överansträngning och sjukskrivning. Stressen är ofta orsak till sjukskrivning. Den kan också gälla om vi har för lite att göra. Vi behöver ha lite "turbo" i oss. 

Med en 5-årig prästutbildning behöver vi inte oroa för de kunskaper vi har tillägnat oss. De räcker för att vara präst i Svenska kyrkan och arbeta med frimodighet med vår Herre Jesus Kristus som ledare och anförare i uppgiften.

Erland Hillby, pensionerad präst

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

15 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Per
En anledning till att församlingar slutar fira flera gudstjänster per söndag är att det inte kommer något folk.
Peter Nilsson
På många håll firas gudstjänst inte ens en gång i månaden. Då gärna som en konsert där Elvis, Ted Gärdestad, We love musicals eller loppis, korvgrillning och kaffe agerar lockbete. Annars blir det som Per skriver, "kommer det inget folk". Lev i nuet. Le jeu est finit!
BGOL
Instämmer. Finns en stor okunskap om hur man bygger församling vilket leder till håglöshet och uppgivenhet. Inte enkelt att vända på detta, men nog behövs en prästväckelse. Se och lär av de församlingar som fortfarande lever och har god kyrksamhet, hur präster och andra arbetar och får arbetet att bära frukt.
Pernilla
Med barn eller barnbarn finns hos de flesta en veckorytm idag där söndag förmiddag är utesluten för aktiviteter utanför huset/familjen då vila behövs. Så att tänka mindre traditionellt är bra. Söndagen varar längre än mellan klockan 10-11 eller 11-12. Att präster uppfattar administrationen betungade är fullt förståeligt. Det administrativa arbetet har ökat med flera kvalificerade krav - men där sparar man in för "administrativt arbete, kontorsjobb och såna där kommunikatörer gör inget riktigt arbete" trots att dessa vakar över att alla kan göra rätt i lagens och medlemsrelationeras perspektiv. Förstår att ekonomin påverkar men då kanske man behöver sänka de högsta topparna och höja lite därnere för att sänka totalen. Det har skenat iväg orimligt på chefsnivå. Flera underställda har många mer år än 5 på högskola men betalar sig dåligt i kyrkan.
Lena
Din inlaga andas en grunduppfattning att präster är arbetsskygga och inte vill ha mer än en gudstjänst på söndagar. Det finns många aspekter att väga in. Den första handlar om de stora pastoraten som suddar ut församlingarnas liv och gör stora övergripande enheter där schemaläggningen går ut på att präster ska jobba så få helger som möjligt och därför blir det församlings- och relationsbygge som ingår i prästens uppgift tillsammans med församlingen Oändligt fragmentiserat. Det andra handlar om att begravningsgudstjänster tar betydligt mer tid i förberedelse och samtal med olika grupper av anhöriga än vad de gjorde för 35 år sedan när jag började arbeta Som präst. Det tredje handlar om att för 35-år sedan fanns inte den utbredda prästbrist som vissa stift och särskilt stora pastorat dras med. Självklart kan präster tjänstgöra vid flera gudstjänster. Själv har jag minst två gudstjänster på söndagar.
Per-Rune Svenson
Detta inlägg är att spotta i ansiktet på alla de präster som i kärlek till uppdraget jobbar hårt och mycket! Präster har inte för lite att göra, de har för mycket!! Och då handlar det inte om pappersarbete eller expedition. Det handlar om det prästerliga arbetet. Lägg ovanpå detta många pastorats tröstlösa underbemanning så får man präster som drunknar. Dessa betackar sig för oförskämda inlägg som detta från debattören ovan.
Hopplös
Att vara präst i Svenska kyrkan måste vara som att arbeta på en sjunkande Titanic. Antalet medlemmar sjunker snabbt. De nyfödda blir inte längre automatiskt medlemmar. Snart slutar Skatteverket att ta in medlemsavgiften på skattsedeln. Kyrkor blir övergivna, biskopar överflödiga och förtidspensionerade och kategorin diakoner och präster omskolade. Hårda bud sade Moses när han tappade en stentavla på fötterna.
Riktning och mening
@HOPPLÖS vad vill du med din kommentar? Vill du att det ska gå som du förutspår, eller vill du något annat? Om man vill att det ska gå bra och att kyrkan ska hitta sina vägar framåt behöver vi fokusera på att bidra med konstruktiva idéer. Det finns mycket gott att göra och bygga vidare på. Svenska kyrkan som är en av de största medlemsorganisationerna i Sverige kommer alls inte försvinna, men förändras i takt med den tid vi lever i. Vi kan också var och en bidra med riktning och mening, om vi vill.
Fredrik
Tack att detta lyfts. Alla präster är verkligen inte lata och arbetsskygga, vilket debattören nog inte heller menar, men tyvärr är lata och arbetsskygga personer överrepresenterade i prästyrket. Det finns en vanlig föreställning idag om att det är så mycket administration för präster idag. Jag skulle vilja modifiera den uppfattningen: Det finns många möjligheter till administration för den som vill, och för den som gärna gömmer sig bakom ett skrivbord hellre än att gå ut och möter människor, nu för tiden. Betydligt mer än tidigare. Här vilar ett ansvar på tre led: 1. Biskoparna bör formulera en vision om minimalt med administrativa pålagor från stiftskanslierna ner till församlingarna och pastoraten. 2. Kyrkoherdar behöver minimera administrativa pålagor till alla kyrkligt anställda. 3. Enskilda präster och andra kyrkoarbetare behöver förstå att allt som dimper ner i mailkorgen av administrativ karaktär inte kräver svar. Du behöver inte svara på alla enkäter och undersökningar som kommer. Du kan ifrågasätta administrativa pålagor från din kyrkoherde/chef. Tryck på Delete och ägna dig åt dina församlingsbor.
Organisation och individ
@FREDRIK "tyvärr är lata och arbetsskygga personer överrepresenterade i prästyrket" Vilka belägg finns det för det? Finns det undersökningar som visar det? Sedan är det ju också en viktig fråga hur vi definierar "lat" och "arbetsskygg". Vad menar vi konkret när vi påstår det? I övrigt är det väl ganska rimligt att anta att det varken finns mer eller mindre arbetsskygga och lata människor i prästyrket, än i något annat yrke? Troligtvis är det helt andra faktorer som gör att präster fokuserar på olika saker: organisationsstrukturen, arbetsbeskrivningen, dialogen, samarbetet och tilliten mellan medarbetare och förtroendevalda - eller avsaknad och/eller otydlighet inom dessa faktorer. De tre leden du tar upp är viktiga. Sedan är det säkert också olika i olika stift och pastorat. Det finns många parametrar att undersöka här. Men det är viktiga frågor att belysa och ta på allvar.
8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift