Vad gör Svenska kyrkan för den biologiska mångfalden?

Sofia Lilly Jönsson
Foto: Mikael M Johansson

Avser ni med tanke på FN:s rapport att genomföra några särskilda åtgärder? frågar Sofia Lilly Jönsson Svenska kyrkans förvaltare av skog och mark.

I tre år har experter och forskare från hela världen arbetat med att sammanställa 15 000 forskningsrapporter för att ge en så tydlig bild som möjligt av tillståndet för arter av djur och växter på jorden. 132 länder, däribland Sverige, har deltagit i den vetenskapliga expertpanelen för FN.

Deras slutsats är att av jordklotets åtta miljoner arter hotas mellan en halv miljon och en miljon av utrotning.

Antalet arter minskar nu mellan tio och hundra gånger fortare jämfört med 1970, enligt rapporten. 40 procent av grod- och kräldjuren hotas, 33 procent av korallreven och över en tredjedel av alla marina däggdjur. Markanvändningen är det viktigaste skälet till att arter minskar. Cecilia Lindblad från Naturvårdsverket säger till SVT Nyheter att 30 procent av naturen påverkas starkt av hur land används.

Jag läser nyheten på SVT Nyheters sajt.

Svenska kyrkan äger cirka 54 000 hektar jordbruksmark, en och en halv procent av landets totalareal. Det gör organisationen till en av Sveriges största ägare av jordbruksmark. Svenska kyrkan äger också 400 000 hektar skog och är därmed Sveriges femte största skogsägare.

Jag förstår att det finns värre syndare. Men min fråga riktar sig till Svenska kyrkans olika förvaltare av mark och skog och lyder: avser ni med tanke på FN:s rapport att genomföra några särskilda åtgärder?

Sofia Lilly Jönsson

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Miljö Djur

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.