Varför svarar inte ärkebiskopen?

Sameh Egyptson Teol. dr, i interreligiösa relationer

Samej Egyptsson efterlyser en granskning. 

Hög tid att kyrkans ledning tar ansvar och inleder en transparent och oberoende granskning av sina samarbeten med islamistiska organisationer

Kyrkans ledning verkar fortsätta att undvika att ta itu med allvarliga frågor genom att sticka huvudet i sanden, trots både intern och extern kritik. Trots uppmaningar från bland andra Kyrkans tidnings tidigare ledarskribent Jonas Eek, har ingen granskning inletts av det destruktiva samarbetet med islamistiska organisationer.

Under senare tid infann sig en viss optimism när ärkebiskopen Martin Modéus i Kyrkans tidning framhöll  att kritik alltid är en gåva. Detta skedde i samband med debatten om Ibn Rushds stoppade bidrag från Folkbildningsrådet. Dock undvek ärkebiskopen att ge ett tydligt svar om framtida samarbeten med Ibn Rushd och visade ingen vilja att granska organisationen. I en artikel i Expressen påpekade ärkebiskopen också att det råder en utbredd okunskap om religion och tro i samhället. Detta tolkades av mig och andra som en öppenhet för självrannsakan och en vilja att lära av tidigare misstag.

Det nya, mer reflekterande tonläget hos kyrkans ledning uppfattade jag som konstruktivt och potentiellt banbrytande. Inspirerad av denna förändring skrev jag ett öppet brev till ärkebiskopen där jag uttryckte mitt stöd för hans initiativ att öka kunskapen om islam som religion och islamism som politisk ideologi. Tidigare hade jag mött hinder när jag försökte framföra mina åsikter om Svenska kyrkans samarbeten med islamistiska organisationer, bland annat vid ett föredrag i Färingsö församling.

Uppmuntrad av denna förändrade attityd skickade jag också en kopia av min avhandling till ärkebiskopen tillsammans med det öppna brevet. I brevet redogör jag för de felsteg som nyckelpersoner inom kyrkan har tagit i interreligiösa relationer. Brevet spreds flitigt på sociala medier och publicerades även i en tidning. Jag uttryckte förhoppningar om att få samtala med ärkebiskopen om avhandlingens innehåll. Widar Andersson kommenterade mitt initiativ på Folkbladets ledarsida och beskrev ärkebiskopen som en seriös person med potential  att föra en meningsfull dialog.

Vid kyrkomötet i Uppsala hoppades jag få en reaktion på mitt brev, men ärkebiskopen undvek att tala med mig. När jag insisterade på ett samtal svarade han kort att han inte hade tid. Sedan dess har jag inte hört något från ärkebiskopen, och Widar Anderssons uppmaning verkar inte ha fått någon effekt. Svenska kyrkans ledning fortsätter att vara tyst. Ingen granskning har inletts, och samarbetet med islamistiska nätverk fortsätter som om inget har hänt. 

Här är tre exempel på samarbeten som bör ifrågasättas: 

  1. I Stockholm fortsätter Svenska kyrkan sitt samarbete med Islamiska förbundet. Stockholms biskop, Andreas Holmberg, har gett legitimitet åt och normaliserat förbundets representanter, inklusive dess ordförande Mahmoud Khalfi, i bland annat ett dialogprojekt
  2. I Göteborg ser Svenska kyrkans företrädare Henrik Frykberg och Emanuel Furbacken inga problem med Göteborgsmoskén, som flera gånger har kritiserats för sin syn på kvinnor. Detta enligt en debattartikel i GP om användning av det som tidigare var Hammarkullens kyrka. 
  3. Linköpings biskop Marika Markovits och Maria Kjellsdotter Rydinger, interreligiös handläggare på kyrkokansliet i Svenska kyrkan, ger legitimitet genom att ingå i en organisation som leds av Helena Hummasten, tidigare ordförande för Sveriges muslimska råd. Rådet ingår i Islamiska förbundets nätverk och har drivit frågan om särlagstiftning för muslimer enligt sharia i decennier.

Under kyrkomötet i december samtalade jag med de ansvariga för dialog med muslimer i Svenska kyrkan. Ingen av dem hade läst min avhandling, trots den hårda kritiken som framförts. Kyrkans tidnings förslag om en utredning bör tas på allvar. Det är hög tid att kyrkans ledning tar ansvar och inleder en transparent och oberoende granskning av dessa samarbeten. Annars riskerar Svenska kyrkan att förlora sin trovärdighet och sitt förtroende hos både sina medlemmar och samhället i stort.

Sameh Egyptson 
Teol. dr, i Interreligiösa relationer

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

6 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Göran Rydland
Sameh Egyptson är ljuset i det islamiska mörkret i Sverige, Norden och Europa.
Kristen
Bra frågor som lyfts!!
Jonas Löhnn
Den som ständigt vill polarisera och sprida beröringsskräck bidrar inte mycket till tolerans och dialog. Vad världen behöver är mer av det senare.
Präst i mängden
Får nog säga att om tolerans och dialog innebär att vi blir nyttiga idioter då får det nog vara! Ska SvK verkligen stödja fundamentalistiska muslimer. Självklart ska vi ha en dialog med muslimer, men knappast agera dörrmatta för de delar av Isalm som står för sharialagar, intolerans, homofobi m m. Hur hedervärt är det?? Och vad är det som fått biskopar och andra att okritiskt stödja just dessa?? Okunnighet?? Naivitet?? Men konstigt blir det när vi viger samkönade par samtidigt som vi stödjer krafter som förföljer homosexuella där de kommer åt. SvK och dess inblandning i detta måste utredas! Det är en trovärdighetsfråga!!
BGOL
Många höjer på ögonbrynen åt en kyrka som med ena handen stryker islam medhårs och med den andra viftar med en prideflagga. Hur är det möjligt att förena dessa båda ideologier? Talar inte Jesus i en av fastetidens texter om ett rike som hamnar i strid med sig självt?
Nicklas Sundberg
Egyptson har idag medvind i sin syn och bidrar till att stigmatisering. Det finns goda skäl för hans religionskritik i allmänhet, men han bidrar till en förenkling av verkligheten som är skadlig för religionsddialogen. Jag hoppas att han genom sitt politiska engagemang nu också inifrån får en mer komplex förståelse av det svenska politiska livet än vad som uppvisas i hans avhandling. Jag tycker det finns mycket kritiskt granska med islam, men jag tror inte integration sköta bäst genom marginalisera muslimsk organisation och dialog. Sen kan vi behöva förstå vad i vår demokrati som egentligen kanske behöver kristendomen mer i längden än vi riktigt erkänner.