Hunden Saga är församlingspedagogens bästa vän

Cecilia Ranvide

Cecilia Ranvide och Cavalier king charles spanieln Saga jobbar i team för att motivera barn som har svårigheter i skolan. 

Efter lång erfarenhet av att arbeta med hundar inom LSS-verksamheten, blev det självklart för Cecilia Ranvide att ta med den sociala tjänstenhunden Saga till jobbet hon började arbeta som församlingspedagog. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Cecilia Ranvide

Cecilia Ranvide och Cavalier king charles spanieln Saga jobbar i team för att motivera barn som har svårigheter i skolan. 

I Blentarps församling, Lunds stift, möter församlingspedagog Cecilia Ranvide barn som av olika anledningar inte orkar vara i skolan hela dagen. De kommer till församlingshemmet med en assistent eller lärare. Där får de träffa motivationshunden Saga.
– När man har en sådan här hund vill man att den skapar trygghet och lindrar oro. För de här barnen kommer från skolan där de är uppe i varv. De har kanske något med sig från dagen och behöver tagga ner lite, säger Cecilia Ranvide. 
Saga, en hund av rasen Cavalier king charles spaniel på 3,5 år, är utbildad till social tjänstehund och har titeln motivationshund. Saga och Cecilia utbildades tillsammans som ett team av organisationen Djurkompetensen. 
– Där arbetar Matilda Ström, som är diakoniassistent. Eftersom jag ville att min hund skulle kunna användas i diakonala uppgifter och församlingspedagogik var det bra att gå just där. 

Hunden räknar och läser med barnen

När Saga och Cecilia Ranvide möter barnet, tillsammans med en assistent eller lärare, plockar Cecilia Ranvide fram motiverande eller pedagogiska uppgifter, efter barnets önskemål och behov.   
– Hunden kan slå en tärning och vi plussar ihop vad det blir eller så trampar hunden på olika färger och vi har färgbingo. Hunden är också tränad i nosework, vilket betyder att den kan leta upp källor med doft. Där kan man sätta bokstäver och få ihop ord eller rebusar.
Andra övningar kan vara hoppbana, om barnen behöver springa av sig, eller balans­bana. Som hundförare är det Cecilia Ranvides uppgift att föra ihop hunden och barnet.  
– Hunden blir en brobyggare i relationen till människan, så ­oftast knyter barnen snabbare kontakt även med mig som hundförare. Man går genom hunden. När ett barn inte gillar att läsa för personer så läser den för hunden och då är det inget problem.

Planerar promenader för alla åldrar

Cecilia Ranvide har arbetat i församlingen i snart ett år. Tidigare var hon socialpedagog inom LSS och jobbade med hundar som stöd.
– Där var det så givet att hunden gjorde stor nytta i arbetet. När jag kom hit så visade det sig att eleverna i skolan hade ett stort behov, så det kändes givet att fortsätta. 
I dag jobbar Saga två timmar i veckan som motivationshund med elever, men antalet timmar har varierat efter vad skolan behöver. Cecilia Ranvides plan är att utöka verksamheten i församlingen.  
– Ensamma människor i alla åldrar som är hemma dagtid ska få möjlighet att gå ut och gå, för det känns mer naturligt att småprata när man går ut med hunden. När det blir varmare ska vi komma i gång med det, säger hon. 

Vad har du för tips till andra som vill använda hund i det kyrkliga arbetet?

– Först och främst så bör man tänka på att man måste lägga ner rätt så mycket jobb på det här utanför sin profession.
Man måste också ha arbets­laget och andra instanser i församlingen med sig, för det är mycket pengar som läggs på utbildning för att hunden ska bli en social tjänstehund. 
– Jag har stått för allt själv och ser inte det som en så stor sak. Men man kan tycka att det är församlingens sak. Och det finns folk som har fått arbetsgivare inom kommunen att betala. Jag vet inte hur den möjligheten ser ut i kyrkan.

Fakta:

Namn: Cecilia Ranvide, kallas alltid för Cissi.

Ålder: 53 år. 

År i yrket: Sen mars 2023. Har varit ideell inom kyrkan i många år.

Jobbar: Blentarps församling.

Kollegor: Nio.

Familj: Tre utflugna barn, en man och sex barnbarn.

På fritiden: Jag sysslar med mina djur. Vi bor på gård och jag rider islandshästar och föder upp, tränar och ställer ut hundar. 

Favorithundras: Cavalier king charles spaniel och labrador. 

Då blev det tokigt: Ibland blir det inte som man tänkt sig. En elev ville inte göra något av det vi brukar göra, utan leka kurragömma. Och det är en sak som jag inte gjort så mycket med hunden, så jag tänkte att “hur ska det här gå?” Men hon bara förstod vad han ville och gjorde det. Hon gick in bakom gardiner och gömde sig, ibland var hon med honom när han gömde sig och ibland gömde han sig och hon skulle leta upp. Han satte villkoren och hunden bara köpte det, det var ganska häftigt.