Dåvarande ordförande skickade ut ett mejl där det stod med stort typsnitt: ”Det här är ett helt nytt sätt att arbeta”, och gav i uppdrag till alla ledamöter att fundera på framtidsfrågorna och vilket uppdrag man ville lämna till personalen.
– Samtidigt började vi med ett mer involverande arbetssätt med personalen. Vi hade kickoff, pratade om ekonomiska förutsättningar, medlemsutveckling och de tankar och ambitioner som de förtroendevalda hade uttryckt.
Under ett senare möte mellan ledningsgruppen och delar av kyrkorådet stämde man sedan av om personalen hade uppfattat de förtroendevalda rätt – uppdraget ”kvitterades”, som Petter Warnholtz uttrycker det.
Återkoppling och kommunikation är viktigt för arbetet i Söndrum-Vapnö. Om de förtroendevalda litar på att deras idéer blir hörda, vågar man ge de anställda större mandat.
Men vägen dit har inte varit helt enkel. För fyra år sedan gjorde man om hela arbetsordningen för de förtroendevalda.
– Vi hade för många utskott och väldigt många sammanträden. Det kostade för mycket pengar, berättar Margareta von Bothmer.
För ett år sedan drog man ner ytterligare och gjorde en ny arbetsordning mitt under mandatperioden.
– Det är viktigt att hela kyrkorådet känner att man är delaktig i besluten. Då är det en nackdel att det är uppdelat på utskott hit och dit. Man ska känna som förtroendevald att det är vi som fattar beslut, säger Margareta von Bothmer.
– Man ska inte heller kunna skylla ifrån sig och säga att ”jag var inte delaktig”, utan alla tar ansvaret, säger vice ordförande Eva Karin Möllefors.
Församlingen fick också extern hjälp.
– Det var egentligen stiftet som bestämde att vi måste vara tydligare och mena det vi säger. Och vi var många som insåg att så hade det inte varit, vi hade haft inte den ärliga dialogen, berättar Eva Karin Möllefors.