Valveckor får ut kyrkovalet på torget

Medarbetare delar ut Pommac i de egentryckta ”Rösta i kyrkovalet”- muggarna under firandet av Bagarmossens kyrka som fyller 20 år. Foto: Marcus Gustafsson

I kyrkovalet 2017 var deltagandet i snitt 19,08 procent. I Skarpnäcks församling i södra Stockholm röstade nästan 32 procent – tredje bäst i landet. Nu jobbar man hårt i tre veckor för att upprepa succén, med närvaro, hjärta och budgetmedel.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Medarbetare delar ut Pommac i de egentryckta ”Rösta i kyrkovalet”- muggarna under firandet av Bagarmossens kyrka som fyller 20 år. Foto: Marcus Gustafsson

Det är en solig torsdagseftermiddag med en typisk blandning av hög- och sensommar i luften. Från Bagarmossens torg strömmar rytmisk musik, grillröken ligger tät över hungriga av alla åldrar i en lång korvkö och hela platsen är smyckad med färgglada ballonger och banners som berättar att den 19 september är det kyrkoval.

Fast valet är inte den egentliga orsaken till firandet just denna dag utan att kyrkan i Bagarmossen fyller 20 år. Som en av landets minsta till ytan, ligger den mitt i byn och massor av människor rör sig runt omkring den. Många slinker in. För en pratstund, för att fråga något, be om hjälp eller kanske bara få låna toaletten.

Samtidigt skapar strömmen av folk de bästa tillfällen till möten och tillfälle att berätta att det faktiskt stundar ett val den 19 september. Vilket ger möjlighet att informera om hur och varför man röstar. På så sätt slås minst två flugor i en smäll.

– Det är väldigt tacksamt att ordna med event här, för folk rör sig runt omkring oss hela tiden. Många säger att de inte är medlemmar i Svenska kyrkan men att de alltid ser oss och att vi är aktiva. Annars är det ju ett av de stora problemen för kyrkan, att nå ut till människor.

I en pytteliten kyrka blir torget en naturlig förlängning av kyrkorummet. Här rör sig många människor man inte skulle nå annars. Foto: Marcus Gustafsson

Så säger Berit Elvhult, kommunikationschef i Skarpnäcks församling, och berättar om de återkommande eventen som återkommer året runt på torget utanför kyrkan.

– De är vårt missionsarbete. Vi har två kyrkor i församlingen. Förutom den här så är det Markuskyrkan i Björkhagen. Men eftersom Bagarmossens kyrka är så liten så måste vi alltid ut och aktivera oss.

I församlingsinstruktionen betonas torg före kyrkorum, vilket innebär att även om man är bra på kyrkorummet, kan man alltid bli bättre på torget. Därför har församlingen i många år satsat på att finnas där människor finns och samarbeta med dem där. Sannolikt en av de främsta anledningarna till de fina siffrorna i förra kyrkovalet.

– Vi lägger tre valveckor på att verkligen synas och vara närvarande och då är alla, från ung till gammal, engagerade upp till tänderna, säger Berit Elvhult.

Sofia Söderborg är församlingspedagog och möter ofta ungdomar som är okunniga om kyrkovalet.

– De får ju knappast någon information om det i skolan, att de får rösta från att de fyllt 16 år. Men det är det enda valet där så unga får vara med och bestämma och tycka till så det är vår uppgift att berätta det för dem.

Sofia Söderborg delar ut valbroschyrer och informerar om kyrkovalet på torget utanför Bagarmossens kyrka. Foto: Marcus Gustafsson

Satsningen på de unga är oerhört viktig. Församlingen har fram till valet återkommande event för ungdomar, bland annat en Churchellafestival i Markuskyrkan med artister, mat och andra aktiviteter som dragplåster. Där kan man också förtidsrösta. Och eftersom årets nya konfirmander även deltar når man också deras föräldrar med kyrkovalsinfo.

Men för att allt ska fungera måste det finnas en samsyn och att alla drar åt samma håll. Kyrkorådets ordförande Fredrik Stiernstedt framhåller vikten av att ge budgetmässiga förutsättningar för församlingens arbete.

– Vi avsätter ganska mycket pengar till kyrkovalet för att kunna göra alla dessa saker, säger han. Vi stöttar och ger verktygen som behövs. Jag upplever också en stor samsyn mellan de förtroendevalda om den rätta vägen att gå. Och det gäller inte bara i kyrkovalet utan alltid.

– Vi ska vara en församling som finns bland människor och hitta nya former att vara där människor är. Det är grunden för alltihopa och en framgångsfaktor för att kunna jobba tillsammans utan konflikter.

Fredrik Stiernstedt tycker att man fick draghjälp av att Markuskyrkan stängde för renovering under ett par år för då tvingades man att hitta på nya lösningar och göra saker på ett nytt sätt.

– Det blev en naturlig knuff för oss att jobba som vi egentligen ville göra redan innan, säger han.

De får ju knappast någon information om det i skolan, att de får rösta från att de fyllt 16 år. Men det här är det enda valet där så unga får vara med och bestämma och tycka till, så det är vår uppgift att berätta det för dem.

Sofia Söderborg, församlingspedagog Foto: Marcus Gustafsson

Åsa Peterson är lärare på den öppna förskolan och starkt engagerad i arbetet. Hon berättar att församlingen har inhandlat en begagnad foodtruck.

– Den har fått ny lack och namnet Krubban. I den kan vi servera mat och fika, men det går också utmärkt att förtidsrösta. Vi åker runt och möter människor och berättar både om valet och om kyrkans arbete.

– Ja, vi har faktiskt strösslat lite med förtidsröstning i år, inte minst med tanke på pandemin. Och att göra det lätt att rösta kan ju faktiskt driva upp valdeltagandet, skjuter Berit Elvhult in.

Viktigast av allt för att nå människor är ändå det personliga engagemanget, det är alla eniga om.

– Ska det vara nån vits med att göra något så måste man göra det helhjärtat, säger Åsa Peterson med eftertryck.

– Annars genomskådas man och blir allt meningslöst. Hjärtat i alltsammans är de som sköter verksamheten. Det ena ger det andra. Vartenda möte med varenda kort eller lång människa är viktigt. Och jag vet ju aldrig vad det mötet betyder för just den människan. Det behövs hundra procent närvaro och hundra procent hjärta annars kan man strunta i det.