Kvaddat tak fick nytt liv som kyrkokonst

Konstnären Michaela Ivarsdotter har skapat verket ”Fönster mot himlen”. Foto: Hans Runesson
På baksidan av takplåten fanns ett spännande grundmönster som konstnären har förädlat genom att polera och putsa. Foto: Hans Runesson
Konstverket utgörs av tre "fönster" som till formen liknar kyrkans egna fönster. Foto: Hans Runesson
Tretton korta bibelcitat har lagts på kopparplåten, under droppformade förstoringsglas. Foto: Hans Runesson
Stormen Egon skalade i januari 2015 av halva koppartaket från Vederslövs kyrka. Foto: Hans Runesson

I januari 2015 blåste stormen Egon av halva koppartaket från Vederslövs kyrka i Växjö pastorat. Nu har konstnären och kopparslagarmästaren Michaela Ivarsdotter skapat ett konstverk av det tillknycklade materialet.

– Prästen Anna Hansson, som då jobbade i församlingen, var initiativtagare. Hon ringde och frågade om jag kunde göra något av taket som blåst av, säger Michaela Ivarsdotter till Kyrkans Tidning.

Det blev början på ett flera år lång process med många inblandade. Resultatet är verket ”Fönster mot himlen” som hänger på en vägg inne i kyrkan. Hela projektet är en god illustration av påskens tema från-död-till-liv där något nytt och friskt uppstår ur något som var förstört.

– Det har varit så spännande, stimulerande och utmanande, säger Michaela Ivarsdotter.

– På undersidan av koppartaket hade dramatiska mönster bildats. När jag såg det fick jag genast en bild av hur jag ville göra. Och det kändes rätt att återbruka materialet, inte bara för att vi behöver vara rädda om vår jord utan också för att metallen koppar nämns på flera ställen i Bibeln.

Det jag vill är att folk ska känna livets och trons mysterium
- Michaela Ivarsdotter

Stormen Egon skalade i januari 2015 av halva koppartaket från Vederslövs kyrka. Foto: Hans Runesson

Efter att taket blåste av regnade det in i kyrkan och delar av inventarierna förstördes. Bland församlingsborna väcktes starka känslor och tankar kring vilka krafter det finns i naturen. Allt detta ville konstnären fånga. Hon hade givande samtal med prästen Anna Hansson och med Eivor Torstensson och Kerstin Edlund Johansson från församlingsrådet. Men hon ville släppa in fler röster och därför ordnades en församlingsafton i september 2017.

– Jag berättade om mina tankar och visade bilder på min arbetsprocess. Sedan bad jag folket som var där skriva ner bibelcitat, tankar eller känslor de haft i samband med stormen. Då kom det in ganska mycket som jag kunde använda. Jag är så tacksam för att församlingen blev delaktig, säger Michaela Ivarsdotter.

På baksidan av takplåten fanns ett spännande grundmönster som konstnären har förädlat genom att polera och putsa. Foto: Hans Runesson

Hon har format tre våder koppar till tre ”fönster” som formmässigt liknar kyrkans egna fönster. Infattade glaskroppar på kopparfönstren påminner om stora regndroppar. Dropparna fungerar samtidigt som förstoringsglas, placerade över olika bibelcitat. Till exempel: ”Som regnet ska min lära droppa”. Det hittade Michaela Ivarsdotter i Femte Moseboken. Någon på församlingsaftonen föreslog ”Se, jag gör allting nytt” ur Uppenbarelseboken.

– Jag hoppas att konfirmander, barngrupper och enskilda besökare ska kunna ta till sig bibeltexterna, kanske ta ett av dem och ha ett bibelstudium kring det. Det jag vill är att folk ska känna livets och trons mysterium, säger Michaela Ivarsdotter.

Konstverket utgörs av tre "fönster" som till formen liknar kyrkans egna fönster. Foto: Hans Runesson

Fakta: Många inblandade i verket

Upphovskvinna: Kopparslagarmästare Michaela Ivarsdotter har skapat verket, polerat och putsat fram mönstret och gjort infattningen av glaskropparna.

Hon har anlitat: På Michaela Ivarsdotters uppdrag har glaskonstnär Malin Mena gjutit och slipat glaskropparna. Plåtslagare Christer Björk har öppnat upp, vänt på plåten och falsat ihop den igen. Anders Abrahamsson har konstruerat ramverket för upphängningen.

Processen: Ivarsdotter har fått inspiration från anställda och engagerade i Vederslövs församling. Fotograf Hans Runesson har följt hela processen

Brita Häll

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.