Sommaren 2022 var det åter dags och den underliggande frågan nu var ännu en gång den om kyrkogemenskap.
Klarar anglikanerna av att hålla samman sin familj eller går den i kraft av sina interna motsättningar mot sitt slutliga sönderfall?
Oron hos många var påtaglig. Skulle det bli mångfald i (o)försonad enhet?
Smärtan och vreden över en problematisk kolonial historia, av rasism och kulturellt förtryck, sexuella övergrepp och ett bristande engagemang för klimatkrisens globala konsekvenser gick som en röd tråd genom överläggningarna, där inte minst ärkebiskop Welby själv om och om igen återkom till nödvändigheten av att ärligt stå upp för gångna oförrätter och aktivt arbeta för sanning, upprättelse och, om möjligt, försoning.
Och det upptog mångas engagemang.
Flodhästen i rummet var dock inte så mycket detta som frågan om samkönade relationer där ståndpunkterna anglikanska kyrkor emellan orsakar smärta, alienation och konflikter. Runt måltidsbord och i smågruppssamlingar surrades det intensivt om detta: Stod kyrkogemenskapen nu inför a make or brake-moment? Hur skulle Justin Welby agera?
En dryg vecka in i tvåveckorsmötet kom så dagen D. På förmiddagen ett pass om försoning och på eftermiddagen ett om ”Human Dignity” – det vill säga om människosyn.
Juryn får sägas ännu vara ute när det gäller bedömningen av hur det hela förlöpte – helt klart är dock att ärkebiskopen gick in i diskussionen med ett väldigt tydligt budskap om nödvändigheten av fortsatt respektfull dialog, utifrån en icke-stigmatiserande människosyn som tillerkänner allas rätt att fullt ut bejaka sin identitet.
Redan när jag skriver detta känner jag att jag förenklar ett tal som i sitt sammanhang (de tidigare dagarnas bibelstudier, predikningar, seminarier med mera) och i ljuset av den sårbara ärlighet och det allvar med vilket ärkebiskopen framförde sin appell, vann genklang bland de församlade.
Kommentarerna efteråt var, som jag bedömer det, genomgående positiva – båda ”läger” stod upp och applåderade – även om inget i sak hade ändrats. Konflikten består, men ärkebiskopen hade gjort klart att det sista ordet inte får anses vara sagt, att han inte avser disciplinera kyrkor som väljer att gå sin egen väg i detta och att ingen i den process som måste fortgå, får tala förenklande, förklenande eller fördömande om den andra parten. Ett starkt tal.
Tråkigt bara att några av de kyrkor som med störst emfas agerat i frågan avstod från att delta i konferensen.