Mary Philipson skriver boken du inte kan vara utan. Sally Rooney överraskar med reflektioner om kristendom. Jakob Ratz Endler ger råd inför din förestående bortgång.
Kortrecensioner av Brita Häll.
Att man inte behöver vara alkoholist för att berikas av tolvstegsmetoden har prästen Mary Philipson tidigare visat i sin bok Att falla uppåt.
Den har nu fått en uppföljare i Gud kommer underifrån, med undertiteln Ett möte mellan de tolv stegen och Bibeln.
Mary Philipson utgår från erfarenheten att människan så långt som möjligt försöker förlita sig på sig själv. Först när det gör riktigt ont och man ligger på botten, öppnar man sig på allvar för en kraft större än sin egen.
De sårbara områdena som Mary Philipson identifierar är kärlek, död, lidande, sexualitet, evighet och Gud. Här kan saker hända som tar knäcken på oss, men som också kan leda till andlig fördjupning och nedmontering av egot. För vart och ett av de tolv stegen har författaren hittat bibelstycken som hon föredömligt utvecklar.
En fantastisk liten bok. Se till att du får ett eget ex, för behöver du det inte genast så kommer du snart att göra det.
Den irländska författaren Sally Rooney är mest känd för sin bok Normala människor, som blev en tv-serie ännu mer hyllad än romanen.
Även i denna nya bok, Vackra värld, var är du, utforskar hon unga människors vänskaper och kärleksrelationer.
I centrum står Eileen och Alice, som brevväxlar eftersom Alice nyligen flyttat från Dublin. Det är så vi får ord på vad de tänker och känner, för i de kapitel som inte är skrivna i brevform skildrar författaren karaktärerna helt och hållet utifrån. Ett litterärt grepp som nog är roligt för författaren själv, men hos åtminstone denna läsare skapar det bara distans.
I sin tredje roman introducerar Sally Rooney för första gången en troende person och för ett resonemang kring kristen tro. Det gör hon med desto större inlevelse.
Eileens kärleksintresse Simon är katolik med regelbundet gudstjänstliv. Han väcker Eileens förundran och respekt när de sitter i kyrkbänken tillsammans och han säger saker som ”vi upplyfter våra hjärtan till Gud” som om det vore världens mest naturliga sak.
Alice skriver utförligt och nyanserat om sin kärlek till Jesus, som hon inte anser att hon tror på. (Vilket inom parentes är ett mycket vanligt fenomen – folk i allmänhet tror i allmänhet att ”tro” är något helt annat än det de själva upplever.)
Alla Sally Rooneys tre högkvalitativa romaner är läsvärda. Nummer tre engagerar mig minst, med undantag för de oväntade och uppfriskande partierna om religion.
Plötsligt segnar du ner död eller avlider dramatiskt i en olycka. Statistiskt sett är detta mindre troligt än att din död blir långsam, en process.
Och denna mer förutsägbara död kan du påverka – ja, faktiskt förbättra – genom att förbereda dig. Det är utgångspunkten för narkos- och intensivvårdsläkaren Jakob Ratz Endlers bok Hantera döden.
Prata om din kommande död, vad du önskar dig och vill undvika om det går. Det kan lindra ångesten och öka tryggheten, menar Endler. ”Döden kan ses som livets final, som ett värdigt slut på ett fullt liv. Som en kärleksfull process där man får fokusera på det viktigaste i livet.”
Endler skriver känsligt och initierat om livets slut, med många patientberättelser som gör dilemman och lösningar levande för läsaren. Läkare vill försöka rädda liv, ibland även om all behandling är utsiktslös.
Här gäller det att inte låta sin egen ångest gå ut över patienten. Även klokt bemötande av anhöriga är viktigt för att skapa goda förutsättningar för döden – och sorgen.
Boken reder ut dödsbegreppet och förklarar de vanligaste dödsorsakerna, vad det egentligen är i de förloppen som leder till att kroppen ger upp. Författaren är inte själv religiös men framhåller riternas och andlighetens betydelse för att skapa mening och trygghet.
En god bok om en god död. Och efter avslutad läsning är det särskilt en mening som stannar i minnet: ”Döden är inte livets motsats utan en del av livet.”
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.