Två chefer i Svenska kyrkan är tagna ur tjänst efter Aftonbladets artiklar. Nu ska Svenska kyrkan i utlandet granskas av en extern granskare. Vi träffade generalsekreteraren och ärkebiskopen för ett samtal.
– Det är viktigt att skyndsamt få fram en bredare bild så att vi kan bestämma vad som ska ske i framtiden, säger Helén Ottosson Lovén, Svenska kyrkans generalsekreterare.
Sedan förra torsdagen, den 2 juni, är Anders Bergkvist, chef för Svenska kyrkan i utlandet, och regionchef Stefan Bergmark tagna ur tjänst sedan det framkommit uppgifter om att de inte följt reglerna för resor och bland annat använt flygbonuspoäng intjänade i tjänsten för privata resor. Resorna har betalats tillbaka.
– Vi börjar bestämma hur vi ska lägga upp genomlysningen i dag (tisdag, red:s anm). Upplägget kommer att vara klart de närmaste dagarna, säger Helén Ottosson Lovén.
– Om det visar sig att det finns mer som behöver granskas så är vi öppna för en breddning av genomlysningen, säger hon.
Granskningen ska vara klar före semestrarna.
Från och med i tisdags, tills vidare, kommer Klas Hansson – pensionerad före detta chef för Svenska kyrkan i utlandet – att vara chef för utlandsverksamheten. Anna Moilanen, utvecklingschef på Svenska kyrkan i utlandet, fortsätter som tillförordnad chef för kansliet.
Varför hade du inte kunskap om bristerna inom Svenska kyrkan i utlandet?
– Vi bedriver en stor verksamhet, jag har förtroende för våra chefer och vi har tydliga regler som ska efterlevas. Jag har inte fått några indikationer på att något skulle vara fel, det har inte kommit några signaler från revisorerna heller, säger Helén Ottosson Lovén.
Skulle fler verksamheter i kyrkokansliet få problem vid en granskning?
– Nej, det är inte jag orolig för. Vi har tydliga regler och ordningar och system för intern kontroll och revision, säger hon.
Hur ser du på intresset för Aftonbladets granskning av SKUT och Ekots granskning av resandet i församlingarna?
– Det speglar att det finns ett stort intresse för kyrkan bland människor och att det är viktigt att kyrkan är transparent för att människor ska kunna känna förtroende för den kyrka de möter, säger Helén Ottosson Lovén.
Ärkebiskop Antje Jackelén tror att mediegranskningarna på kort sikt kan resultera i ett ökat antal utträden men på längre sikt hoppas hon att det arbete kyrkan gör ska återställa förtroendet.
Hon har fått ett mindre antal mejl sedan granskningarna började.
– Några berättar om en besvikelse mot kyrkan som smärtar mig.
Också för Svenska kyrkan är besvikelsen smärtsam. Dels leder utträden till att kyrkoavgiften minskar.
– Men vi är också beroende av förtroende för att kunna göra vårt arbete. Förtroende tar lång tid att bygga, men det kan raseras snabbt.
Vad känner du för de församlingar som varit ovarsamma med sitt resande?
– Jag tycker att de ska ta tag i sitt tänk kring resandet: resornas syfte ska vara tydliga, de ska vara motiverade och deras effekter möjliga att utvärdera.
Hon kommer heller inte att tvinga församlingarna att anta resepolicies som skapar tydlighet.
– Nej, församlingarna är självständiga och nationell nivå kan inte besluta över dem. Men nationell nivå och framförallt stiften erbjuder församlingarna hjälp att skapa eller se över sina resepolicyer.
Antje Jackelén tror att granskningen kommer att leda till att församlingar som kritiserats för sina resor, informerar om vad som skett, stramar åt, ser över om de har resepolicyer och om de efterlevs. Och att de som fått orättfärdig kritik berättar att man inte gjort okynnesresor, vad resorna kostade och syftet med dem.
Ärkebiskop Antje Jackelén påpekar att det är många församlingar som har granskats men få som misskött sig.
– Det är rätt att det ställs höga krav på kyrkan. Samtidigt finns samma mänskliga komplexitet i kyrkan som överallt annars, och som luthersk kyrka är vi medvetna om att människor är både rättfärdiga och syndare. Det är dock inte en ursäkt för ansvarslöshet.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.