
Efter sex år gläds församlingen över beskedet. Foto: Barbro Matzols, Johan Tollgerdt
I söndags höll kyrkoherde Maria Bråkenhielm sin första gudstjänst efter beskedet kom att Svenska kyrkan i Paris inte kommer att säljas. "Det känns härligt! Ja, helt fantastiskt!", säger hon.
"Skönt att församlingskyrkan i Paris är räddad." "Kyrkan är min familj." "Underbart att ni blir kvar." "Bra jobbat."
Församlingsmedlemmarna lovordar kyrkoherde Maria Bråkenhielm och församlingsherde Joakim Bråkenhielm som i flera år arbetat för att Svenska kyrkan i Paris ska få vara kvar.
– Beskedet känns härligt. Beslutet innebär att den svenska församlingen kan fortsätta verka här i generationer framöver. Nästa år firar församlingen 400 års jubileum, säger Maria Bråkenhielm.
– När beskedet kom bad Maria och jag. Äntligen var fyra års kamp över, säger Joakim Bråkenhielm.

Unga gudstjänstdeltagare
Över 80 personer fanns i kyrkbänkarna denna söndag. Det sägs att gudstjänstdeltagarna blir fler och fler. Ovanligt många är unga.
31-årige Julian Jönsson, som sedan kort tid studerar i staden Fontainebleau 7 mil söder om Paris, har börjat gå i kyrkan sedan han kom till landet. Han har tagit tåget in till stan.

– Gudstjänsten har blivit ett nytt intresse sedan jag kom till Frankrike. Det är tredje gången jag kommer på den i år, säger Julian som först lockades av att kyrkan är en knutpunkt för svenskar i den 12 miljoner stora metropolen Paris.
Nedläggningshotad
– Det känns riktigt skönt att kyrkan nu ska få vara kvar, säger han.
Kort efter det att paret Bråkenhielm började arbeta i Paris för sex år sedan, kom chocken. Svenska kyrkan, som stod klar 1913, var nedläggningshotad. Den stora byggnaden innebar höga kostnader för ägaren, Svenska kyrkans nationella nivå.
Åren därefter har präglats av mycket jobb och slit med möten och utredningar.
– Samtidigt såg vi till att församlingsmedlemmarna inte tappade tro och hopp. Det behövs i en värld som är svår att navigera i, säger Maria.
"Oerhörd lättnad"
Trots nedläggningshotet fortsatte paret att hålla igång alla kyrkans verksamheter.

– Det var bra för många församlingsmedlemmar var förtvivlade, säger Karin Stensköld som regelbundet går i kyrkan.
Ofta hänger den franske maken och parets fyra barn med. På frågan om hur det känns när dramat gällande nedläggningen är över säger hon:
– Oh, det är en oerhörd lättnad. Nu kan vi lättare bibehålla svenska traditioner. Dessutom går det fortsättningsvis att få stöd och tröst i krissituationer, säger hon.
Ny era
Nu startar en ny era i kyrkan i Paris.
– Nu handlar det om hur vi ska bli ekonomiskt hållbara. Så nu börjar ett visionärt tänkande, säger kyrkoherde Maria Bråkenhielm.
Svenska kyrkan kommer även fortsättningsvis att äga byggnaden.
– Joakim och jag kan nog vara kvar så länge man inte sparkar ut oss, säger hon.
Johan Tollgerdt
redaktionen@kyrkanstidning.se
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.