–Vi har under några månader fått larm från vår arbetsgrupp för migration och integration som har till uppgift att bevaka villkoren för flyktingar och asylsökande. Trycket kommer från golvet, från dem som arbetar med diakonala uppgifter. Människor behöver hjälp med det allra mest basala som blöjor, hygienartiklar och mat för dagen, säger Sofia Camnerin, generalsekreterare i Sveriges kristna råd.
Akut läge
Den högsta dagersättningen på 71 kronor för vuxna ensamstående flyktingar och asylsökande har legat på samma nivå sedan 1994 och Sveriges kristna råd anser att det är akut att ersättningen höjs. I det öppna brevet där man ber om ett möte med migrationsministern står det:
De ovärdiga villkor som stora grupper flyktingar i Sverige lever under gör att många riskerar att utsättas för olika typer av utnyttjande och människohandel.
Brevet är undertecknat av presidiet i Sveriges kristna råd som förutom Sofia Camnerin består av: Anders Arborelius, kardinal och biskop i Stockholms katolska stift, Daniel Alm, föreståndare, Pingst – fria församlingar i samverkan, Benjamin Dioscoros Atas, ärkebiskop, Syrisk-ortodoxa kyrkan och Martin Modéus, ärkebiskop, Svenska kyrkan.
Enigt råd
Det har enligt Sofia Camnerin rått koncesus bland medlemskyrkorna i Sveriges kristna råd att uppmärksamma frågan just nu.
– Den svåra situationen för flyktingar och asylsökande är ju något som alla har hört om från sina respektive kyrkliga sammanhang och det här är en linje i som kyrkorna har tillsammans. Och vid jul och påsk har vi en tradition att uppmärksamma de mest sårbara. Nu närmar vi oss påsken med det starka budskapet att Gud har solidariserat sig med de mest utsatta.
I det dramat möter vi den Gud som inte endast identifierar sig med styrka och kraft utan som också är beredd att dela var människas smärta, ångest och utsatthet. En berättelse om gudomlig solidaritet. Som en konsekvens finns en djupt förankrad tanke om att vi bör bemöta varje människa som om det vore Kristus själv vi mötte – och det gäller särskilt den som finns i utsatthet, skriver Sveriges kristna råd i sitt öppna brev.
Inget svar
I slutet av mars lämnade Sveriges kristna råd in en spontanremiss angående förslaget om skärpta villkor för anhöriginvandring.
– Vi vill passa på att vara en blåslampa inför nya beslut. Det pågår ju en diskussion om att migrationspolitiken ska läggas om och det finns olika utspel som man kan tänka sig framåt med kunskap om vad migrationsministern har sagt tidigare angående transitläger och annat. Vi behöver reagera oavsett vad det gäller, när det handlar om medmänsklig behandling, säger Sofia Camnerin.
Sveriges kristna råd har ännu inte fått något svar från migrationsministern angående brevet.