Nya direktorn Anna Hjälm tar över i Jerusalem

Anna Hjälm, ny direktor för STI, är än så länge kvar i Sverige och skolas in på jobbet. Snart åker hon dock ner till Jerusalem för att påbörja arbetet på plats. Foto: Mikael M Johansson

– Den judisk-kristna-dialogen är absolut avgörande och ständigt närvarande på STI, säger Anna Hjälm, ny direktor på Svenska teologiska institutet i Jerusalem. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Anna Hjälm, ny direktor för STI, är än så länge kvar i Sverige och skolas in på jobbet. Snart åker hon dock ner till Jerusalem för att påbörja arbetet på plats. Foto: Mikael M Johansson

I början av augusti tillträdde Anna Hjälm tjänsten som direktor på Svenska teologiska institutet i Jerusalem (STI). I veckan åker hon till Jerusalem för att starta arbetet på plats. 

Anna Hjälm kommer senast från ett jobb på kyrkokansliet som projektledare för ”Interreligiös praktik för fred – En värld av grannar”. Hon har redan tidigare arbetat i Jerusalem, bland annat för Kyrkornas världsråd. Hon är också disputerad kulturgeograf. 

Kombinationen av att ha en bakgrund inom akademin, men också ha starka kopplingar till Jerusalem och Svenska kyrkan tror hon är bra för jobbet som direktor på STI. 

Inget hinder att inte vara teolog

–  På STI finns ett fantastiskt överlapp mellan folkbildning och akademi, som öppnar för både samtal och gemensamt lärande. Det är en kombination som är rätt så ovanlig. Att få arbeta med det känns superspännande, så det var klart att jag var tvungen att söka jobbet. 

Att Anna Hjälm inte själv är utbildad teolog ser hon inte som ett hinder för att leda ett teologiskt institut. 

– Mitt uppdrag är att se till att de teologer, de teologiska perspektiv och den forskning som STI behöver för att driva sin verksamhet framåt, finns på STI. 

Att leda institutet är att samverka nära med andra delar av Svenska kyrkan och akademin, säger hon. 

– Där finns det naturligtvis mycket skickliga teologer, både akademiska och praktiknära. 

"Antisemitism ska tas på största allvar"

STI inriktar sig på bibelvetenskap, judaistik, religionsteologi och religionsmöten. Institutet har akademiska kurser tillsammans med Lunds universitet och håller fortbildande och folkbildande kurser med Sensus studieförbund. Judisk-kristna dialoger har en särställning på institutionen.  

När Anna Hjälm fick jobbet som direktor sa hon i ett pressmeddelande att hon ser den judisk-kristna dialogen som “särskilt viktigt i det rådande samhällsklimatet, där antisemitismen är ett stort och växande problem”.

– Varje utslag av antisemitism som drabbar människor i Sverige, i Europa eller i världen är en tragedi och något som vi måste ta på största allvar, säger hon. 

Vill utveckla samarbeten i Sverige

Svenska kyrkan och STI har en kompetens när det kommer till religionsdialog och religionsförståelse, utvecklar Anna Hjälm. Då bör man ta plats och arbeta för att hitta vägar framåt mot ökad tolerans mellan människor av olika religionstillhörigheter.

– På STI och i Jerusalem finns möjligheter att se och lära av den rika judiska traditionen och de rabbinska källorna, men också att möta den levande judendomen idag och öka vår egen förståelse av det judiska livet och vår judisk-kristna relation. 

Något av det som Anna Hjälm ser mest fram emot med sitt arbete är att utveckla samarbetet med olika aktörer på hemmaplan. Hon vill dels att fler stift och församlingar får upp ögonen för vilken resurs STI är, dels vill hon bygga upp nya relationer med museer och andra institutioner i Sverige där det idag finns goda kunskaper om interreligiösa och ekumeniska relationer. 

"Varje utslag av antisemitism som drabbar människor i Sverige, i Europa eller i världen är en tragedi och något som vi måste ta på största allvar"

Avslutad professur har orsakat till oro

För ett par år sedan avslutade Lunds universitet  Krister Stendahl-professuren, en professur som främst varit förlagt i Jerusalem. 2021 bildade Svenska kyrkan, Lunds missionssällskap och Lunds stift Krister Stendahls stiftelse. Lärare, studenter och andra samarbetspartners till STI kan söka medel för längre vistelser och kurser vid STI. Medlen ska även kunna gå till gästprofessurer.

Men den avslutade professuren startade en debatt om den judisk-kristna dialogens roll på STI. Kritiker har uttryckt oro för att den judisk-kristna dialogen hamnat i skymundan vid STI och att utvecklingen gått mer mot en allmän religionsdialog.

– Jag håller inte med om att den judisk-kristna-dialogen hamnar i skymundan. Den är absolut avgörande och ständigt närvarande på plats på STI, inte minst för att vi själva har ett så stort ansvar att lära av våra judisk-kristna relationer och vårt judisk-kristna arv. Så att vi får fler akademiska röster in i det samtalet ser jag som en god väg framåt, säger Anna Hjälm. 

Apartheid-beslut kan få konsekvenser

I sin roll som projektledare för "En värld av grannar" fick Anna Hjälm se från första parkett hur judisk-kristna relationer påverkades av kyrkomötets kritiserade uttalande om folkrätten i Israel och Palestina. 

Om uttalandet har skapat ringar på vattnet och kommer försvåra arbetet på STI vet dock inte Anna Hjälm ännu. Hon beskriver Jerusalem som en stad där man behöver lägga örat mot marken och känna pulsen för att förstå hur läget är just nu. 

– Det jag vet är att det som påverkar judisk-kristna relationer i Sverige kommer också påverka judisk-kristna relationer på STI på ett eller annat sätt. Vi är en del av Svenska kyrkan och vårt arbete påverkas av det som händer i Sverige också, självklart. 

Längtar efter promenad runt Jerusalem

Anna Hjälm kommer att ägna mycket tid i början åt att sätta sig in i det komplexa arbetet på STI. Men vad första kvällen när hon återvänder till staden ska ägnas åt vet hon redan. 

– Då promenerar jag genom gamla stan, genom de armeniska kvarterna, ner till Västra muren, upp förbi den lutherska kyrkan och Uppenbarelsekyrkan och slutligen genom damaskusporten för att känna att jag är på plats i Jerusalem

Anna Hjälm, ny direktor på STI

Anna Hjälm är ny direktor på STI i Jerusalem. Foto: Mikael M Johansson

Fakta: Anna Hjälm

  • Född 1977 i Yttre Åkulla, Luleå stift
  • Kulturgeograf
  • Disputerade med en avhandling om geografiskt avstånd mellan barn och åldrande föräldrar
  • Har varit projektledare för "En värld av grannar - interreligiös praktik för fred"
  • Har tidigare arbetat i Jerusalem för Kyrkornas Världsråd

Fakta: Svenska teologiska institutet (STI)

  • STI är ett teologiskt studieinstitut med inriktning på bibelvetenskap, judaistik, religionsteologi, religionsdialog och religionsmöten.
  • Det grundades 1951 och är en del av Svenska kyrkan.
  • Institutet har sitt säte i byggnaden Beit Tabor i västra Jerusalem.