I början av augusti tillträdde Anna Hjälm tjänsten som direktor på Svenska teologiska institutet i Jerusalem (STI). I veckan åker hon till Jerusalem för att starta arbetet på plats.
Anna Hjälm kommer senast från ett jobb på kyrkokansliet som projektledare för ”Interreligiös praktik för fred – En värld av grannar”. Hon har redan tidigare arbetat i Jerusalem, bland annat för Kyrkornas världsråd. Hon är också disputerad kulturgeograf.
Kombinationen av att ha en bakgrund inom akademin, men också ha starka kopplingar till Jerusalem och Svenska kyrkan tror hon är bra för jobbet som direktor på STI.
Inget hinder att inte vara teolog
– På STI finns ett fantastiskt överlapp mellan folkbildning och akademi, som öppnar för både samtal och gemensamt lärande. Det är en kombination som är rätt så ovanlig. Att få arbeta med det känns superspännande, så det var klart att jag var tvungen att söka jobbet.
Att Anna Hjälm inte själv är utbildad teolog ser hon inte som ett hinder för att leda ett teologiskt institut.
– Mitt uppdrag är att se till att de teologer, de teologiska perspektiv och den forskning som STI behöver för att driva sin verksamhet framåt, finns på STI.
Att leda institutet är att samverka nära med andra delar av Svenska kyrkan och akademin, säger hon.
– Där finns det naturligtvis mycket skickliga teologer, både akademiska och praktiknära.
"Antisemitism ska tas på största allvar"
STI inriktar sig på bibelvetenskap, judaistik, religionsteologi och religionsmöten. Institutet har akademiska kurser tillsammans med Lunds universitet och håller fortbildande och folkbildande kurser med Sensus studieförbund. Judisk-kristna dialoger har en särställning på institutionen.
När Anna Hjälm fick jobbet som direktor sa hon i ett pressmeddelande att hon ser den judisk-kristna dialogen som “särskilt viktigt i det rådande samhällsklimatet, där antisemitismen är ett stort och växande problem”.
– Varje utslag av antisemitism som drabbar människor i Sverige, i Europa eller i världen är en tragedi och något som vi måste ta på största allvar, säger hon.
Vill utveckla samarbeten i Sverige
Svenska kyrkan och STI har en kompetens när det kommer till religionsdialog och religionsförståelse, utvecklar Anna Hjälm. Då bör man ta plats och arbeta för att hitta vägar framåt mot ökad tolerans mellan människor av olika religionstillhörigheter.
– På STI och i Jerusalem finns möjligheter att se och lära av den rika judiska traditionen och de rabbinska källorna, men också att möta den levande judendomen idag och öka vår egen förståelse av det judiska livet och vår judisk-kristna relation.
Något av det som Anna Hjälm ser mest fram emot med sitt arbete är att utveckla samarbetet med olika aktörer på hemmaplan. Hon vill dels att fler stift och församlingar får upp ögonen för vilken resurs STI är, dels vill hon bygga upp nya relationer med museer och andra institutioner i Sverige där det idag finns goda kunskaper om interreligiösa och ekumeniska relationer.