- Vi har vigt samkönade par i snart ett och ett halvt decennium och vi känner inte till något fall av diskriminering. Om det hade skett så kan vi vara säkra på att det stått i Kyrkans Tidning. Vi har fungerande rutiner för att alla par som vill vigas i Svenska kyrkan också får göra det, säger ärkebiskop Antje Jackelén.
Flera nomineringsgrupper står bakom den motion till kyrkomötet som vill se skärpta krav på präster som idag inte viger samkönade par. Motionärerna vill att kyrkostyrelsen utarbetar ett förslag för hur kyrkoordningen kan ändras så att vägran att viga ses som diskriminering och något som i förlängningen kan leda till avkragning.
Kan skapa onödig polarisering
Läronämnden menade att det som motionen efterlyser redan ryms i kyrkoordningens bestämmelser som rör tillsyn över präster. Ärkebiskop Antje Jackelén, som är ordförande i läronämnden, säger till Kyrkans Tidning att hon generellt inte tycker att det är en god idé att höja konfliktnivån i en fråga som inte utgör ett praktiskt problem. Det kan leda till onödig polarisering.
Hon ser också en utveckling där präster som tidigare var tveksamma nu är öppna för att viga samkönade par.
- Biskoparna har sagt att vår gemensamma målbild är att alla präster med glädje och av fri vilja viger par oavsett kön. För att förverkliga den målbilden tror vi mindre på tvångsmedel än på ett fortsatt idogt arbete, säger hon.
När det gäller diskrimineringsfrågan menar ärkebiskopen att kyrkoordningen redan rymmer möjligheten att utreda präster som anklagas för diskriminering i lagens mening och negativ särbehandling i vidare mening. Den präst som anses ha skadat det anseende en präst bör ha kan få en erinran, prövotid eller i allvarliga fall förlora sin behörighet.
Kan bli verkningslös reglering
- Det kan vara kortsiktigt att försöka lösa ett problem genom att införa en detaljregel som i praktiken riskerar att vara verkningslös då det kan bli svårt eller omöjligt att bevisa brottet, säger hon.
Antje Jackelén pekar på skillnaden mellan en åsikt och en diskriminerande handling
- Att uttrycka en generell osäkerhet eller tveksamhet till att viga samkönade par är inte detsamma som att begå en diskriminerande handling i en specifik situation.
Det måste vara mer än att man har en åsikt?
- I regel är det så. Sedan har vi ju också äktenskapsbalken som säger att vigselrätt inte innebär vigselplikt. En präst kan alltså säga nej till att viga ett specifikt par. Om det finns anledning att pröva om det föreligger diskriminering eller nedsättande behandling i vidare bemärkelse kan en sådan prövning redan ske idag utan att kyrkoordningen behöver ändras för den skull, säger hon.
En generell osäkerhet eller tveksamhet till att viga samkönade par är inte detsamma som att begå en diskriminerande handling i en specifik situation.
Vill undvika katalog på detaljnivå
Kyrkoordningen säger att en präst som ”i avsevärd mån har skadat det anseende som en präst bör ha” kan bli föremål för prövning.
- Att införa en katalog av förhållanden och beteenden som kan räknas som ”i avsevärd mån har skadat” innebär att vi hamnar på en detaljnivå som kyrkoordningen undviker på goda grunder, säger hon.