Biskop tar strid mot gotländskt bidragsstopp

Erik Eckerdal

Biskop Erik Eckerdal har i lokala medier uttryckt skarp kritik mot regionens beslut. Foto: Magnus Aronson / Ikon och Mikael M Johansson

På Gotland kommer verksamhet med religiösa inslag inte längre att få bidrag från regionen. Biskop Erik Eckerdal är mycket kritisk.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Erik Eckerdal

Biskop Erik Eckerdal har i lokala medier uttryckt skarp kritik mot regionens beslut. Foto: Magnus Aronson / Ikon och Mikael M Johansson

Regionstyrelsen på Gotland fattade i början av april beslutet att stoppa bidrag på kultur- och fritidsområdet som går till verksamheter som innehåller religiösa eller partipolitiska inslag. Det har väckt upprörda känslor på ön, bland annat i de frikyrkor och EFS-föreningar som bedriver scoutverksamhet.

"Bara trams"

I norra Gotlands pastorat finns familjescouter, som är ett resultat av ett samarbete mellan Svenska kyrkan och EFS Salt scout. En av ledarna och initiativtagarna är Carl von Corswant.

- Det är bara trams det som regionen håller på med. Jag förstår inte vem som satt den bollen i rullning, det måste vara någon som har för lite att göra, säger han.

Han berättar att församlingen bjuder in både föräldrar och barn att vara med, så att alla är medvetna om vad som sker under scoutsamlingarna.

- Vi kanske ber en bön ibland, en vanlig scoutbön. Det finns en sådan ängslan över religiösa inslag idag, man tror att det är något fanatiskt. Men det finns inte tillstymmelse till det hos oss.

Bidraget har gått till läger och hajk

Peder Fohlin är engagerad i och har överblick över Salt scout på Gotland. Han tror att det rör sig om mellan 15 000 och 20 000 kronor som scouterna kan gå miste om från och med nästa år. Det är medel som gått till att minimera utgifterna för deltagarna, till exempel vid läger och resor, så att alla ska kunna vara med.

-  Jag har varit ungdomsledare i snart 50 år, och vi har varit godkända i alla år. Vi undanhåller inte något, vi är demokratiskt uppbyggda, säger han.

Är det religionsfobi?

Biskop Erik Eckerdal har i lokala medier uttryckt skarp kritik mot regionens beslut. I en debattartikel med rubriken ”Religionsfobi eller bara dåligt tänkt” ifrågasätter han varför just verksamhet med religiösa inslag utesluts från möjligheten att få regionsbidrag.

- För Visby stifts församlingar får det inga ekonomiska konsekvenser eftersom vi i dagsläget inte söker bidrag från regionen. Men det innebär ett underkännande av kyrkan och av den kristna tron i samhället, säger han till Kyrkans Tidning.

Han undrar om beslutet bygger på en föreställning om att religion är något skadligt.

- Det sägs inte rakt ut, men det ligger i själva underkännandet att man inte ser vad kyrkan gör för samhället och för människor.

Han säger att både Svenska kyrkan och frikyrkorna gör viktiga insatser genom sin verksamhet. Bland annat ges människor tillfälle att reflektera över existentiella frågor. Erik Eckerdal menar att det behovet är stort och hänvisar till den enkätundersökning som genomförts av Kairos Future, som visar att nästan var fjärde svensk idag upplever att livet är meningslöst.

- Är det något som Svenska kyrkan och frikyrkorna jobbar med så är det frågan om livets mening och att ge människor ett sammanhang. Så istället för att underkänna vårt bidrag så borde man se det positiva som kyrkorna gör, säger han.

Strider mot barnkonventionen

Enligt regionstyrelsens beslut kan det vara möjligt att ge bidrag till religiösa föreningar, men då ska verksamheten som får bidrag vara helt fri från religiösa inslag.

- Det är väldigt problematiskt att man resonerar så från regionens sida, då ser man inte vårt unika bidrag, säger han.

Erik Eckerdal pekar på att Förenta nationernas barnkonvention betonar att barn har rätt till andlig utveckling.

- Man drar undan möjligheten för personer som vill delta i verksamheter som står på kristen grund. Det går emot barnkonventionen, säger han.

Alla barn ska kunna vara med

Regionstyrelsens ordförande är socialdemokraten Meit Fohlin som menar att kommunala medel inte ska gå till religiös verksamhet.

- Därför har vi satt den här gränsen. Våra medel ska gå till verksamhet som är öppen för alla, och som inga barn ska behöva välja bort att vara med i, säger hon till Kyrkans Tidning. 

Meit

Men scoutverksamhet brukar ju vara öppen för alla, oavsett tro?

- Alla är säkert välkomna, det tvivlar jag inte på, men alla kan inte vara med om det förekommer bön. Det är skillnaden.

Hon tycker att församlingar driver mycket bra verksamhet för barn och unga, men att den kan genomföras utan religiösa inslag.

- Det är det här konfessionella inslaget som man behöver funderar över, om man vill ha det här bidraget.