En 100 meter hög glasspinne. Så beskriver biskop Sören Dalevi trähotellet som kan komma att pryda Karlstads stadssiluett i framtiden. ”Det får stå för honom”, säger Jonas Zetterberg, planchef på Karlstads kommun.
Det är en norsk miljardär som har designat den 100 meter höga träbyggnaden som kan komma att konstrueras precis vid rondellen intill Bibliotekshuset i Karlstad. En annan miljardär, hotellkungen Petter Stordalen, ska driva hotellet, är tanken.
Inget är beslutat ännu. Kommunen har bjudit in till samråd där Karlstad stift hörde till dem som höjde rösten, vilket P4 Värmland var först att rapportera om.
- Vi är förvånade. I kommunens kulturmiljöprogram där Sandgrund, museet, Biskopsgården och museiparken ingår, beskrivs miljön i just denna del av Karlstad som särskilt värdefull. Att då slänga upp en 100 meter hög "glasspinne" i ett grönområde och tro att det inte kommer att påverka kulturmiljön håller nog ingen med om. Det kommer utan tvekan att påverka stadens siluett, säger Dalevi till Kyrkans tidning.
Lätt att vara efterklok
Biskopen poängterar att det är stiftets uppfattning han uttrycker. Stiftet ser oroligt på att den ”fyrkantiga träkuben” kan komma att skymma domkyrkan som tornar upp sig vid området Sandgrund i Karlstad.
Det finns ingen chans att trähotellet kan göra att stan får en finare, mer unik siluett månntro?
- Så kan det vara. Men då bör kommunen också argumentera för det. Om man tänker efter innan så slipper man att vara efterklok. Det kan också bli ett erbarmligt stort trätorn i en helt unik kulturmiljö.
”Kommer att synas”
Jonas Zetterberg, planchef på Karlstads kommun, tror att det nya trähotellet kan komma att påverka stadsbilden positivt.
- Det blir ett nytt inslag i stadsbilden och det man vill spegla i arbetet är konstens roll i träbyggnaden. Materialet ska vara lokalproducerat och tillverkat i Grums och på fabriker runt om i Värmland. Det ska visa på Karlstad som träbyggnadsstad, säger han.
Vet en norsk miljardär mer än Svenska kyrkan om bevarandet av kulturmiljöer?
- Vi väger olika intressen mot varandra enligt byggloven och vi tycker att projektet kan vara förenligt med de kulturvärden som finns. Vår bedömning är att det inte strider mot riksintresset som finns i området, säger Zetterberg.
Byggstart kan bli våren 2026, men troligen kommer frågan att analyseras på nytt, enligt planchefen, som svarar med viss trotsighet.
- "Glasspinne" får stå för honom. Den kommer att synas och det är själva grejen.
Stina Bergström
stina.bergstrom@kyrkanstidning.se
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.