Diakon kritiserar Svenska kyrkans uppmaning - att äta godis under fastan

Kort efter Kristina Kvists kritiska kommentar försvann Svenska kyrkans inlägg från sociala medier. Foto: Staffan Löwstedt/TT

Diakon Kristina Kvist trodde inte sina ögon när hon såg ett av Svenska kyrkans Facebookinlägg om fastan: “Njut av godis under fastan” stod det tillsammans med en bild på en stor skål med smågodis.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Kort efter Kristina Kvists kritiska kommentar försvann Svenska kyrkans inlägg från sociala medier. Foto: Staffan Löwstedt/TT

“Fortsätt äta godis, bakelser, och choklad under fastan. Släpp istället taget om dömande, hat och avund. Det är rätt sätt att fasta”, löd inlägget på Facebook som Kristina Kvist läste under tisdagskvällen.  

Profetisk förklaring

Kristina Kvist

– Jag tycker att det var en otroligt provocerande bild och bildtext. Och mitt under fasteinsamlingen, säger Kristina Kvist, diakon i Sköns församling, Härnösand stift.

Kristina Kvist gjorde en starkt kritiskt kommentar till inlägget om “rätt sätt att fasta”. Hon menar att uppmaningen borde vara att avstå från materiella saker för att i stället kunna ge till dem i störst behov av hjälp. Hon fick svar av Charlotte Frycklund, nätpräst på kyrkokansliet, som hänvisade till en text ur Jesaja, kapitel 58.

– Då blev jag ännu argare. Ska du behöva vara teolog för att kunna tolka ett Facebook-inlägg? Jag har varit diakon i 40 år och kunde ändå inte dra parallellerna, säger Kristina Kvist.

Fakta: Jesaja 58: 6-7

6 Nej, detta är den fasta jag vill se: att du lossar orättfärdiga bojor, sliter sönder okets rep, befriar de förtryckta, krossar alla ok. 7 Dela ditt bröd med den hungrige, ge hemlösa stackare husrum, ser du en naken så klä honom, vänd inte dina egna ryggen!

Provocerade på fel sätt

Kort efter Kristinas kritiska kommentar försvann Svenska kyrkans inlägg från sociala medier och ett annat lades ut.  

– Det inlägget är mycket bättre. Man ser en fastebössa. Klockrent! Det skulle vara intressant att veta om tanken med det första inlägget var att provocera. Hade man för avsikt att lägga ut det andra också, eller blev det till efteråt? säger Kristina Kvist.

Charlotte Frycklund, nätpräst på kyrkokansliet förklarar att syftet var att utmana människor att tänka på ett nytt sätt kring fastan.

-Men vi lyckades inte förklara det på ett bra sätt i det här inlägget

Två fel

Inlägget var tänkt att bredda informationen om fastan och berätta att man också kan välja att avstå från vrede och hat, vilket man kan läsa sig till i Jesaja 58.

Kristina Kvist

-Vi tycker att det är spännande och utmanande att arbeta med fastan, men just det här inlägget landade inte som det var tänkt.

Charlotte menar att inlägget slog fel på två sätt: Dels för dem som inte hade så bra koll på att den kristna fastan börjar nu, men också för dem som inte förstod vad Svenska kyrkan ville säga om fastans innehåll. 

Under hela fastan kommer Svenska kyrkans konto att berätta vad den kan innebära. Senare inlägg, en bön om fastan och ett om vad fastan innebär, tycker Charlotte Frycklund har landat bättre.

Stanna upp

-Det är alltid en utmaning att vara kyrka på nätet. Ibland förstår människor precis vad vi menar och ibland inte. När saker inte landar väl kan vi ha ett pastoralt ansvar för att ta bort inlägg. Det viktiga är hur människor mår. Fasteinläggen är planerade sedan länge, säger hon. 

Vad betyder fastan för dig?

– För mig är fastan Act:s insamling och det är en tid av reflektion och eftertanke, säger Kristina Kvist.

– För mig är det ett tillfälle att stanna upp inför det som är svårt här i världen. Det är en period som Gud givit oss, säger Charlotte Frycklund.