Skriften allena en återvändsgränd i nattvardsfrågan

Mikael Löwegren präst och föreståndare för Laurentiistiftelsen i Lund

Bibeln säger lite om nattvarden. Foto: Mikael M Johansson

Som i många frågor går den verkliga skiljelinjen mellan protestantisk självtillräcklighet och en vilja att stå i den stora kyrkliga traditionen.

Det är absolut nödvändigt att diskutera mässans bröd och vin i Svenska kyrkan. Glädjande nog har det ställningstagande som gjorts inom Engelska kyrkan nu väckt frågan till liv även hos oss. Vad gäller nattvardsmaterien står två ståndpunkter mot varandra.

Å ena sidan finns en vilja att fira mässan på ett sådant sätt att alla kan välkomnas till nattvardsbordet. Å andra sidan finns en vilja att fira mässan med de former som Jesus själv gett sin kyrka: det är hans måltid och inte vår. Som alltid uppstår konflikter just när det finns goda skäl för olika övertygelser. Så hur skall frågan kunna avgöras?

Genom att ”göra som Jesus gjorde”?

Sanningen är att vi inte vet hur det gick till när nattvarden instiftades. Nya testamentets texter säger inte mycket, och vi har inget annat samtida källmaterial som kan berätta hur en judisk påskmåltid gick till på den tiden. Om det nu ens var en sådan som Jesus och lärjungarna firande: här tycks evangeliernas vittnesbörd gå isär. Och även om vi skulle kunna belägga att något förekom vid den sista måltiden – visst bröd, visst vin, vissa kärl, viss mat etc. – betyder det inte med automatik att detta är en del av själva instiftandet. Vi kan alltså inte direkt ur Bibeln utläsa vad som är det förpliktigande. Att hänvisa till Skriften allena är en återvändsgränd.

Istället behövs en helt annan ansatspunkt: att mässan är hela kyrkans gudstjänst. Enhet i sakramentsfirandet är ett sammanhållande band inom och mellan kyrkorna. Ytterst handlar det om Jesu bön just vid nattvardens instiftande: ”Att de blir ett” (Joh 17:11). Används sådant bröd eller sådan dryck som andra kyrkor underkänner utgör det ett hinder för ett enat nattvardsbord. Vilken nattvardsmateria som brukas är alltså en ekumenisk fråga. Frågan om vad som i mässan kan betraktas som ”bröd” och ”vin” besvaras till slut bara genom kyrkans konsensus.

I de stora kyrkotraditionerna – romersk-katolsk, ortodox och alltså även anglikansk – råder samsyn: brödet skall vara bakat på vete, vinet skall vara jäst druvsaft. Här finns en sammanhållen linje genom historien, där Herrens måltid och formerna för dess firande ”tagits emot och förts vidare” (1 Kor 11:23). Om Svenska kyrkan menar allvar med de ekumeniska imperativen att ”stärka det gemensamma” och att ”söka synlig enhet … i form av konkreta steg”, behöver detta allmänkyrkliga perspektiv tas på största allvar. Det lokala nattvardsfirandet måste kunna igenkännas av den universella kyrkan som ett autentiskt firande.

Hur man skall möta exempelvis glutenintolerans är en själavårdsfråga där lösningarna kan variera. Det kan handla om att ta emot kommunion under en gestalt. Eller om att införskaffa en mindre mängd oblater gjorda på avglutenifierad vetestärkelse; med lite varsamhet i hanteringen från prästens sida fungerar det utmärkt vet jag av egen erfarenhet. Undantag i pastoral praxis kan göras för den enskilde, men skall inte styra den normala ordningen i församlingen; så kan det enskilda, det lokala och det universella stå i samklang.

”Är det kanske från er som Guds ord har utgått, och är det bara till er som det har kommit?”, frågar Paulus retoriskt när han undervisar församlingen i Korinth om ordningen vid gudstjänsten (1 Kor 14:36). Det handlar om en smula ödmjukhet. Trots allt är Svenska kyrkan bara ett litet hörn av den samlade kyrkan. Som i många frågor går den verkliga skiljelinjen mellan protestantisk självtillräcklighet och en vilja att stå i den stora kyrkliga traditionen.

 

Mikael Löwegren, präst och föreståndare för Laurentiistiftelsen i Lund

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

5 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Ansgar
”Vi kan alltså inte direkt ur Bibeln utläsa vad som är det förpliktigande”. Jo, det är precis det man har gjort i 2000 år.
Andreas Holmberg
Håller med Ansgar här. Liksom i dopet, där vattnet och Herrens dopbefallning i förening bildar ett sakrament, behöver vi i nattvarden bruka vin och bröd och Herrens mäktiga instiftelseord. Ska vi se allt möjligt annat som förpliktigande - alltså inte bara önskvärt och lämpligt - kommer ju den stora kyrkoschismen från 1054 aldrig att läkas ens om vi detta nicæaår lyckas enas kring "filioque"! Ty västkyrkan använder ju osyrat bröd och östkyrkan syrat, vilket Löwegren förbigår med tystnad. Vilken oändlig källa till förblivande splittring om vi inte besinnar oss kring 1 Kor 4:6 och Sola Scriptura! Mikael Löwegren har ju alldeles rätt i att Skriften inte besvarar alla frågor. Det menade ju inte heller reformatorerna. Men när det gäller vad som är förpliktigande för alla kristna, i alla länder, överallt, har Skriften (Traditionen med stort T) företräde framför både påvar och patriarker och andra kyrkoledare. Strindberg menade som bekant att "Lettströms majsoblater" omöjligen kunde bli Kristi kropp. Ska vi, åtminstone när det gäller nattvard med majsoblater, behöva instämma med rabulisten, och varför dissar vi då inte också de ortodoxa kyrkornas jästa bröd?
Student
Men om man stänger ute en som är allergisk, hur blir man då ett? Det räcker att en enda inte får får möjlighet att vara med så blir det fel.
diakon Stephan Gullberg
Jesus visade alltid kärleksfull omsorg om människor. Hade han vetat att han hade en alkoholist och en glutenintolerant vid bordet när han instiftade nattvarden hade han haft alkohol- och glutenfria alternativ. Vi som vet att vi möter alkoholister och glutenintoleranta i nattvarden, bör i Jesu efterlinelse ha alkohol- och glutenfria alternativ. Eller bara ha utan alkohol och gluten. Varför rullar den här debatten igen? Ska vi döma människor som väljer bort alkohol och gluten?
BGOL
Diakonen Gullberg undrar varför denna fråga "rullar" igen. Men är det inte fullt naturligt, att denna och många andra frågor som Svenska kyrkan inte lyckats lösa på ett tillfredsställande sätt med jämna mellanrum kommer upp till ytan på nytt? Särskilt när systerkyrkor aktualiserar dem.