Biskopsvalet i Skara: Så svarade kandidaterna

Kandidater biskopsval

Kandidaterna utanför Falköpings stadsteater. Varje kandidat fick under 40 minuter svara på 29 frågor under hearingen. Foto: Josefin Roos/ Skara stift 

Sex kandidater kan bli nästa biskop i Skara stift. Den 6 mars frågades de ut under 40 tuffa minuter var på Falköpings stadsteater.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Kandidater biskopsval

Kandidaterna utanför Falköpings stadsteater. Varje kandidat fick under 40 minuter svara på 29 frågor under hearingen. Foto: Josefin Roos/ Skara stift 

Den 6 mars samlades Skara stifts röstberättigade på stadsteatern i Falköping för att lyssna på sina biskopskandidater. 

Charlotte Frycklund och Eva Klang Staxäng ledde utfrågningen. Tillsammans med Erik Gyll, präst och biträdande avdelningschef på avdelningen för kyrkoliv på kyrkokansliet, Henrik Erickson, chefredaktör på Ulricehamns tidning, och Axel Lindgren, distriktsordförande för Svenska kyrkans unga i Skara, hade de tagit fram 29 frågor som alla kandidater fick svara på. 

Varje kandidat hade 40 minuter på scenen. För att försäkra att ingen av dem fick ta del av sina frågor på förhand, livesändes inte utfrågningen och kandidaterna fick sitta i ett separat rum tills det var deras tur. 

 

Stefan Hiller

Stefan Hiller

Stefan Hiller. Foto: Josefin Roos/ Skara stift 

Kandidaternas turordning hade lottats fram och först ut var Stefan Hiller, domprost i Göteborg. På frågan om hur Stefan Hiller tror att hans nuvarande kollegor uppfattar honom som ledare, svarade han att han ställer krav och har höga förväntningar, men också lockar till skratt.

– Har man inte roligt i arbetslivet, då är något fel, sa han. 

Hur ska kyrkan säkra kompetensförsörjningen av profilyrkena för framtiden? 

– Vi ska berätta om våra goda löner, goda arbetsgemenskap och att det är god uppfyllelse - oavsett om man är diakon, präst, pedagog eller vaktmästare så är det roligt att jobba i kyrkan. Det måste vi också berätta för skolan och för studievägledare. Vi måste utarbeta en tydlig plan. 

Hur vill du delta i samtalet om religionsfrihet? 

– Om jag försvarar någon annan människas rätt att utöva sin religion, är det min egen och vår rätt att vara kyrka som jag försvarar. Så jag ser det som en angelägen fråga att finnas med i. 

En fråga där Stefan Hiller skulle vilja ta plats i medierna om han blev biskop är klimatfrågan.  

– Det är viktigt att vi vågar föregå med gott exempel. Den dagen vi har ställt om hela vårt skogsbruk till hållbart hela vägen, då ska vi också gå ut och skylta med det och vara stolta. Som biskop blir man lyssnad på, det tänker jag använda mig av.  

Kommer du, om du blir biskop, att präst- eller diakonviga personer som är emot samkönade äktenskap? Svara ja eller nej.

– Nej. Jag är mycket medveten om att det är lite mer komplext än så, men det är något jag skulle vilja lyfta i relation till blivande präster och diakoner väldigt tydligt. 

 

Ulrica Fritzson

Ulrica

Ulrica Fritzson. Foto: Josefin Roos/ Skara stift 

Stiftsteolog Ulrica Fritzson säger att hon uppfattas som en inlyssnande och inkluderande ledare som höjer rösten när det behövs.

– När jag får feedback som jag inte håller med om är det utmanande men nyttigt.  I synnerhet när den inte stämmer med den man själv vill vara - då växer man.

En biskop har makt, vad tänker du om makt?

– Den kan lätt missbrukas, därför är det är viktigt att ha människor runt sig som har mod att säga ifrån.  Men en biskop behöver främst tjänandets makt: att våga vara förebild, stå till tjänst, och i tillsynen kunna och orka bära tron tillsammans.

Vilken är utmaningen i sjunkande medlemstal och att kunskapen om tro och kyrka minskar?

– Organisationer och strukturer förändras men vi är kyrka och kyrkan kan aldrig dö, för hennes Herre lever. Det ska vi hålla fast i när vi talar om det andra.

Vad tänker du om att ingå i biskopsmötet?

– Det är viktigt att våga ta plats med det man kan bidra med och att våga finnas i spänningsfältet mellan normativ och levd teologi, mellan bekännelsedokument och det som finns i församlingarna. Vi behöver hela tiden fundera på vad vi gör och samtidigt bevara kärnan.

Kommer du att präst- eller diakonviga personer som är emot samkönade äktenskap?

-Nej. Jag är glad att kyrkostyrelsen reder i frågan för samtalet har förts länge och vi har beslutat att vi inte ska diskriminera. Samtidigt ställs frågan till prästkandidater. Jag hade velat svara att vi ska invänta kyrkostyrelsens svar, men detta är en människosynsfråga och jag tycker inte att någon ska exkludera.

 

Karin Enerbäck

Karin Enerbäck

Karin Enerbäck. Foto: Josefin Roos/ Skara stift 

Karin Enerbäck, kyrkoherde i Lidköpings församling, var den tredje kandidaten att frågas ut. 

– Jesus är en bror, en vän som jag känner att jag får kroka arm med, ibland som tyst medvandrare, ibland i dialog, sa hon om sin relation till Jesus i vardagen. 

Som ledare tror hon att hon uppfattas som öppen och som någon som har mycket tillit. 

Hur ska kyrkan säkra kompetensförsörjning av profilyrkena för framtiden?

– Jag tror att det bästa sättet att rekrytera är om det finns gemenskap i våra församlingar, för det är på lokalplanet vi lever kyrka, men att stiftet behöver gå in och stötta på ett ännu tydligare sätt. 

Karin Enerbäck ser den satsning som biskop Åke Bonnier gjort på ungdomsrådgivare som väldigt viktig. 

– Om man tittar på styrelserna både i församlingarna och på stiftet är inte medelåldern jättelåg. Det kan vara svårt i församlingarna, när vi frågar, att få unga att ställa upp, för de kanske tänker att de kommer flytta under mandatperioden. Så att hitta sätt att ta barns och ungas röster på allvar, det är superviktigt.  

Kommer du, om du blir biskop, att präst- eller diakonviga personer som är emot samkönade äktenskap? Svara ja eller nej.

– Jag vill ständigt lyfta frågan, men jag tror inte på tvång. Ja eller nej, det går inte att svara på. Det är en fråga som måste lyftas i samtal.

 

Jan Eckerdal

 Jan Eckerdal

Jan Eckerdal. Foto: Josefin Roos/ Skara stift 

Efter en lite längre paus intog de röstberättigade återigen sin platser på Falköpings stadsteater för att lyssna på Jan Eckerdal, direktor för teologi på Sveriges kristna råd. 

Jan Eckerdal sa om sitt ledarskap att han tror att det märks att han tycker mycket om sitt arbete och gillar att träffa sina medarbetare. 

–  Det är befriande att tänka på ledarskapet som något som också har en andlig dimension. Att jag kan utöva mitt ledarskap som liturg från altaret, som predikant, genom min bön och genom ett aktivt teologiskt arbete. 

Om Jan Eckerdal skulle välja en teologisk kärnfråga i vår tid så är det hoppet. 

– Hoppet behöver vi för att över huvud taget orka bjuda motstånd mot destruktiviteten. 

Hur ser din relation ut till söndagens gudstjänst? 

– Där är ankaret i mitt andliga liv. Jag behöver den söndagliga gudstjänsten för att ro runt veckan.

Hur ska kyrkan jobba med att synliggöra hbtq-personer?

– Målet tycker jag är att vi ska komma till en plats där det inte är en fråga som det behövs certifiering kring, utan att man har den självklara attityden att varje människa som kommer till vår församling är en gåva, sa Jan Eckerdal och möttes av applåder.

Kommer du, om du blir biskop, att präst- eller diakonviga personer som är emot samkönade äktenskap? Svara ja eller nej.

– Jag kommer inte låta en stickfråga avgöra, jag kommer vilja ha en helhetsbedömning. Grundhållningen i vår kyrka, att varje församling har ansvar för att vi viger och att det ska ske inkluderande och välkomnande, tycker jag är bra. Jag skulle inte vilja viga någon som inte är beredd att solidarisera sig med och medverka till att den ordningen upprätthålls i varje församling. 

 

Daniel Tisell

Daniel Tisell 

Daniel Tisell. Foto: Josefin Roos/ Skara stift 

Den näst sista kandidaten att frågas ut var Daniel Tisell, kyrkoherde i Råda församling och andre vice ordförande i kyrkostyrelsen.

Biskopen är andlig ledare, hur ser du på det?

- Att vara en andlig ledare är en balansgång utan like. Jag har tagit del av vanliga ledarskapsteorier och försöker förena dem med Bibelns och de kristna traditionernas andliga ledarskap.  Det andliga ledarskapets bilder handlar mycket om tjänandet, herdeperspektivet. Det är en hjälp ibland, men man hamnar också i situationer där något mer måste till för att man inte ska slukas upp eller bli gränslös. För mig handlar det om att vara rotad i gudstjänst och bön.

Som biskop kommer du att ha makt.

- Som biskop har man ett otroligt ansvar, för folk lyssnar på en biskop. Det kräver mycket ödmjukhet för man vet inte alltid bäst, men man ska också våga driva på och stå för saker.

Hur ser du på kyrkans klimatansvar?

-De frågorna har alltid varit viktiga för mig.  Frågan är tvådelad, dels ska kyrkan bli trovärdig, dels är klimatet en andlig fråga: man måste våga tro att det går att jobba för jordens överlevnad. Vi behöver rädda klimatet så vi har egentligen varken tid eller pengar att lägga på krig mot tyranner. Det är min stora oro just nu.

Kommer du, om du blir biskop, att präst- eller diakonviga personer som är emot samkönade äktenskap?

-Det här är en fråga om hur man förhåller sig till sin egen åsikt. Om du väljer att jobba ihop med människor, så är det ”fine”, man kan ha en åsikt utan att det blir diskriminerande.

-Men om du vägrar att viga kan det bli diskriminerande. Det är komplicerat. Men jag skulle säga nej till den som vägrar viga.

 
 

Esbjörn Särdquist

Esbjörn Särdquist

Esbjörn Särdquist. Foto: Josefin Roos/ Skara stift 

Esbjörn Särdquist, kyrkoherde i Lerums församling, var den sista kandidaten att kliva upp på scenen. Han tror att hans medarbetare har roligt och känner sig trygga tillsammans med honom. 

Biskopen är andlig ledare, hur ser du på det? 

– Det är att fördjupa och att ge teologisk tydning. Det finns så mycket i kyrkan och det vi håller på med som sticker iväg åt alla möjliga håll och där jag ofta efterfrågar en teologisk bearbetning. Där har biskopen en oerhört viktig roll. 

Som biskop kommer du ha makt. Vad lägger du för innebörd i det ordet?

– Det är viktigt att se den makt man har i den roll som man står i som ett förtroende. Och i kyrkan så är det på ett djupare sätt ett ansvar. Störst är den som tjänar mest, att tjäna underifrån. Och det är problematiskt med den makt som skrivs in i en del roller i kyrkan. Luther går hårt åt biskoparna, det ska man ha med sig.  

Om du får välja: ska samhället anpassa sig efter kyrkan eller kyrkan efter samhället? 

– Vi ska leva evangeliet och det ska både kyrkan och samhället anpassa sig efter. Så i grund och botten kan man inte ställa det mot varann, utan det är evangeliet som är utgångspunkten.

Kommer du, om du blir biskop, att präst- eller diakonviga personer som är emot samkönade äktenskap? Svara ja eller nej.

– Ja, det kan hända. Det är viktigt att vi arbetar mot att alla vi präster viger samkönade. Själv gör jag det också. Men jag tycker det var bra som biskoparna sa i sitt brev om vigselrätt och vigselplikt. Vi ska inte ställa frågan direkt, utan gör en helhetsbedömning av dem man ska viga.

Hela utfrågningen av kandidaterna går att se på Skara stifts Youtube

Fakta: Viktiga datum i biskopsvalet

20 mars: Första valomgången

3 april: En eventuell andra valomgång

14 september: Biskop Åke lägger ner staven i Skara domkyrka

22 september: Biskopsvigning i Uppsala domkyrka

28 september: Mottagande av Skara stifts nya biskop i Skara domkyrka