Bokmässan: I Sydafrika möter många människor våld i vardagen

Ingrid le Roux, svensk läkare som bott i landet sedan 1970-talet, och Marika Griehsel, före detta Afrikakorrespondent för Sveriges television i samtal på Se människans scen på bokmässan. Foto: Jonatan Sverker

Läkaren Ingrid le Roux menar att läget är mörkt, men har hopp om att mäktiga krafter ska gripa in.

Årets bokmässa har Sydafrika som temaland, en nation som ligger långt bort men som ändå många svenskar har en relation till. Få har dock lika djupa kunskaper som Ingrid le Roux, svensk läkare som bott i landet sedan 1970-talet, och Marika Griehsel, före detta Afrikakorrespondent för Sveriges television. De deltog i ett samtal på Se människan-scenen om våld och utsatthet som leddes av Karin Sarja.

Kvinnor och barn drabbas

Sydafrika är ett mycket våldsamt land, och inte minst kvinnor och barn är hårt drabbade. Enligt statistiken har var fjärde kvinna utsatts för fysiskt våld, och en kvinna mördas var tredje timme.

Marika Griehsel menade att förtrycket under apartheidregimen skapade en djup frustration hos många män, en vrede som drabbade närstående. Trots att apartheid är historia sedan drygt 30 år har våldet blivit alltmer utbrett.

Aga är vanligt

Ingrid le Roux pekade också på barnens uppfostran. Aga är vanligt både hemma och i skolan.

- Det finns en lag mot barnaga, men det fortsätter ändå i stora delar av landet. Det blir ett mönster som tar sig in i vuxenlivet och in i relationer, sa hon.

Kvinnor attackeras inte bara av sin partner. Marika Griehsel berättade att kvinnliga aktivister är särskilt drabbade av våld. En kvinnlig visselblåsare som avslöjat korruption hade till och med mördats.

- Generellt blir det inga påföljder. Det är mord som säkert har beställts av högt uppsatta personer, sa hon.

Våld mot kvinnor

Ingrid le Roux, arbetar för utsatta barn och kvinnor i Kapstadens kåkstäder, och våldet mot kvinnor kommer där nära. Hon har till och med varit med om att en anställd kvinna mördats.

- Två män arresterades, men det gick inte vidare. Många släpps mot borgen och så får familjerna till offren möta förövarna på gatan. Det är ett av de stora problemen att det inte blir någon åtgärd.

Hopplöshet

Hon berättade också att sönderslagna kvinnor kan komma till mottagningarna för att få vård. Trots att de kan få möjlighet att flytta ifrån den misshandlande mannen är det många som övertalas att återvända.

- Så fortsätter det ofta, sa Ingrid le Roux.

Hon beskrev hur de unga männen i kåkstäderna levde med vrede och hopplöshet. De drogs in i mycket våldsamma gäng, där många dör i unga år.

- Kvinnor hittar på något sätt lösningar lättare. Det är enligt min uppfattning viktigt att kvinnor får inkomst och arbete så att de kan kontrollera sina liv, sa hon.

Filmen om Tutu

Samtalet kom också in på ärkebiskopen och fredspristagaren Desmond Tutus gärning. Marika Griehsel har gjort filmen ”A tree has fallen – remembering Archbishop Desmond Tutu”, som premiärvisades i Göteborgs domkyrka under torsdagskvällen. Ingrid le Roux menade att Tutu gjorde viktiga insatser mot våldet.

- Hans engagemang för kvinnor, inkluderade även ett engagemang mot våldet. Han engagerade sig mot barnäktenskap, det var ett tydligt ställningstagande mot våld mot unga flickor, sa hon.

Tutu

Ärkebiskopen Desmond Tutu gick bort i december förra året. På årets bokmässa har han en central roll. Foto: Schalk van Zuydam

Sydafrikas framtid

Men finns det då något hopp om en förändring i Sydafrika? För Marika Griehsel fanns hoppet i mötet med människor, med kvinnor som vägrar att se sig som offer utan som är överlevare. Ingrid le Roux fann kraften att kämpa vidare i sin familj och hos sina kollegor, men också genom att gå i kyrkan.

- Det är min fasta mark under fötterna, att regelbundet gå till kyrkan och fira mässa.

Hon målade upp en ganska mörk bild av framtiden. Hon såg inte att Sydafrika hade tillräckligt med resurser för att vända utvecklingen.

- Om man bara litar på mänsklig kraft så tror jag det blir hopplöst, men om man kan tro på en gudomlig intervention så kan man få hopp. Vi har haft en i Sydafrika. Jag upplever att förändringen i Sydafrika från ett förtryckarsamhälle till en demokrati inte skedde utan gudomlig intervention. Vi får räkna med det, och därför har vi hopp.

Fakta: Svenska kyrkan och Sydafrika

Svenska kyrkan har en lång och nära relation till bokmässans fokusland Sydafrika. Svenska kyrkans missionärer väckte tidigt opinion mot apartheidsystemet och i dag fortsätter det nära samarbetet med lokala kyrkor i kampen mot fattigdom och korruption.

Hur Sydafrika brottas med arvet efter apartheid och hur försoningsprocessen kan ge lärdomar i andra konfliktfyllda sammanhang, som i uppgörelsen med förtrycket av den samiska befolkningen i Sverige, är aspekter som Svenska kyrkan lyfter i sitt program i bokmässan. 

Bland gästerna finns Frank Chikane, pastor och tidigare stabschef hos president Thabo Mbeki, Ingrid le Roux, under många år ärkebiskop Desmond Tutus husläkare, och Mikael Wiehe, artist med ett mångårigt engagemang för Sydafrika.

Källa: Svenska kyrkan

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.