Borgerligt nja till Moderaterna

Ris och ros inom Borgerligt alternativ för förslaget att ställa upp i kyrkovalet som Moderaterna. Montage. Foto: Henrik Montgomery/TT, Johannes Frandsen

”Det här är inte vad Svenska kyrkan behöver,” säger Jan Olov Sundström, Borgerligt alternativ, med anledning av Moderaternas möjliga återkomst till kyrkopolitiken.

Men BA:s ordförande Annette Lundquist Larsson är positiv.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Ris och ros inom Borgerligt alternativ för förslaget att ställa upp i kyrkovalet som Moderaterna. Montage. Foto: Henrik Montgomery/TT, Johannes Frandsen

Moderaterna bör åter ställa upp i kyrkovalet. Det är innebörden av två motioner som behandlas i helgen på partiets stämma. Motionerna har fått stöd av Moderaternas partistyrelse.

Borgerligt alternativs Jan Olov Sundström, ledamot av stiftsstyrelsen i Stockholm, kyrkomötesledamot och vice ordförande i Internationella rådet i Uppsala, är upprörd. Han tycker att det är helt fel väg att gå, om stämman fattar beslut om att partiet ska komma tillbaka till kyrkopolitiken.

– Ännu en nomineringsgrupp som ska armbåga sig fram på partipolitiska preferenser. Vi är nöjda med att stå utanför partipolitiken, säger Jan Olov Sundström, som säger sig ha stort stöd för sin linje, inte minst i Stockholms stift.

Jan Olov Sundström, BA-politiker, tycker att det är fel att moderaterna kan komma att göra comeback i kyrkopolitiken. Foto: Johannes Frandsen
Annette Lundquist Larsson. Foto: Johannes Frandsen

Borgerligt alternativ är skilt från Moderaterna och är en helt egen organisation. Inte heller har nomineringsgruppen något ekonomiskt stöd från partiet.

– Beslutet att partiet skulle lämna kyrkopolitiken fattades över våra huvuden och likadant är det nu, när partiet ska komma tillbaka. Det här är ett oerhört hot mot Borgerligt alternativ, säger Jan Olov Sundström.

– För oss är det inget alternativ att gå tillbaka till Moderaterna. Jag är inte längre medlem i partiet och BA är ingen kopia av Moderaterna. Vi är vårt eget. Jag är rädd att det här förstör förutsättningarna för vår nomineringsgrupp.

Har ni på någon nivå diskuterat frågan inom nomineringsgruppen?

– På kyrkomötets första session hade vi en tämligen lågmäld diskussion i vår kyrkomötesgrupp. Jag tror inte att så många känner till det här ute i landet.

Jag är rädd att det här förstör förutsättningarna för vår nomineringsgrupp.

En som till skillnad från Jan Olov Sundström är positiv till motionerna är ordföranden i nomineringsgruppen BA, Annette Lundquist Larsson:

– Egentligen tycker jag att partipolitik inte hör hemma i Svenska kyrkan. När Moderaterna beslutade att kliva av kyrkopolitiken var det för att partiet ansåg att kyrkan och staten skulle vara åtskilda. Men när inget parti följde efter blev det inte som partiet trodde och man måste vara beredd att ompröva.

– Vi i BA har insett att det är mycket svårt att driva kyrkopolitiska kampanjer utan en stor organisation i ryggen. Det kan vi avläsa i antalet mandat i kyrkomötet till exempel. Vi har inte lyckats i de två senaste valen helt enkelt.

Kommer du själv att lämna BA för att gå tillbaka till Moderaterna?

– Det vill jag avvakta med att svara på. Det blir upp till var och en att ta ställning till. Många har saknat det moderata namnet i kyrkopolitiken. Men inget är givet och det blir upp till Borgerligt alternativ att på sin stämma diskutera framtiden.

Fakta: Borgerligt alternativ

BA är en nomineringsgrupp
i kyrkopolitiken. Ställer upp i valen på alla tre nivåer: kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet.

Bildades 2012 av kyrkopolitiker från Moderata samlingspartiet som beslutat att lämna kyrkopolitiken i samband med kyrkovalet 2013. Moderaterna blev i kyrkovalet 2009 kyrkomötets näst största grupp
efter socialdemokraterna.
I 2013 års val till kyrkomötet blev BA tredje största nomineringsgrupp och 2017 femte största största parti med
8,7 procent av rösterna, efter S, Posk, C och SD.

Bengt Kjellgren, ledamot i kyrkomötet och i stiftsstyrelsen i Göteborgs stift, och Helena Nordvall, ledamot i kyrkomötet för Luleå stift, står bakom de två motionerna där de lyfter fram att det var ett oklokt beslut som partiet tog 2011 – att man skulle lämna Svenska kyrkan som parti och i stället bilda en nomineringsgrupp, Borgerligt alternativ.

– I stället för att lämna politiken i Svenska kyrkan har det blivit en maktkoncentration hos Socialdemokraterna och Centern, medan vi försvinner i bruset, enligt motionären Bengt Kjellgren.

Partistyrelsen föreslår att en arbetsgrupp ska se över formerna för hur moderater kan engagera sig i kyrkopolitiken under eget namn, från och med kyrkovalet 2021.