Biskopen pläderade för kyrklig kulturutredning

Biskop Mikael Mogren

Mikael Mogren är en av motionärerna som vill utreda Svenska kyrkans roll som och betydelse som kulturaktör. Foto: Mikael Mogren

Utred Svenska kyrkans roll och betydelse som kulturaktör – också för att säkra den framtida kompetensförsörjningen. Det föreslog två biskopar och nio ledamöter från sju olika nomineringsgrupper.

"Kulturen är ett språk som vibrerar av gudomlighet", sa biskop Mikael Mogren som var en av motionärerna.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Biskop Mikael Mogren

Mikael Mogren är en av motionärerna som vill utreda Svenska kyrkans roll som och betydelse som kulturaktör. Foto: Mikael Mogren

Samhälls- och kulturutskottet yrkade på avslag på motionen. Det menade att en inventering görs och skrev att utskottet ”förutsätter att den kommande revideringen av de policyer som finns har en genomgripande kulturteologi som grund.”

– Vi yrkar därför på avslag, men förstår att motionen kommer tillbaka i något ändrad form. Det ser vi fram emot eftersom det är ett så viktigt ämne, sa Sofia Rosenquist, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk), som talade för utskottet.

Slag i saken

Sven Milltoft från Borgerligt alternativ (BA) och en av motionens undertecknare tyckte att det var bra att utskottet var tillmötesgående - men ville ha mer:

– Om det nu är så viktigt, varför inte göra slag i saken?

Han höll med om att en hel del har gjorts på området – men sa att det saknas en övergripande och genomgripande diskussion i frågan.

– Samtidigt finns bilden av Svenska kyrkan som en koncentrerad utbildningsinstitution. Men bildning och kultur – det att vara människa – tas för givet: det är något vi inte behöver reflektera över. 

– Jesus är svaret – men vad var frågan? Denna sentens kan sägas utgöra en grund för motionen.

Går djupare

Motionären Nina Wahlin, Centerpartiet (C), höll med utskottet om att det händer mycket på området – men att det handlar om punktinsatser och har inte har samma heltäckande anspråk som den utredning som föreslås.

– Det motionen föreslår går djupare än det som lyfts i betänkandet gällande det som görs för policyer och revideringar, sa hon.

– Det motionen adresserar är långsiktig kompetensförsörjning, en kulturteologisk inriktning och uthållighet i arbetet med kultur i kyrkan.

1,8 miljoner medlemmar

Mattias Lundberg (Posk) är en av motionärerna. Han lyfte att omkring 30 procent av alla medlemmar i Svenska kyrkan – omkring 1,8 miljoner medlemmar – faktiskt anger så kallade kulturella skäl till att de är medlemmar i Svenska kyrkan.

– Gud och tron är inte bara sann och god utan också vacker, anser 1,8 miljoner medlemmar, sa han.

Även om utskottet yrkat på avslag, menade Mattias Lundberg att det fanns en möjlighet för ledamöter att agera friare – på grund av bredden bland undertecknarna till motionen. 

– Ni kommer inte att komma på tvärs i denna fråga och kan inte anses vara illojala mot kyrkostyrelsen och utskottet. Denna fråga lever under omröstningen, sa han.

Kyrkomötet beslutade på onsdagen att bifalla motionen. Beslutet gick till votering, men inte rösträkning. Kyrkostyrelsen ska nu tillsätta en utredning som behandlar Svenska kyrkan som kulturaktör i det offentliga rummet. Utredningen ska ge förslag på en kulturteologi och trygga framtida resursbehov. 

Fakta: De står bakom motionen

Sven Milltoft (BA) 

Mattias Lundberg (Posk)

Olle Reichenberg (BA) 

Karl-Gunnar Svensson (KR)

Irene Oskarsson (KR) 

Nina Wahlin (C)

Anne Sörman (Visk) 

Åsa Öckerman (MPSK)

Roger Olsson (S)

Mikael Mogren, biskop 

Åsa Nyström, biskop